Nekrologi Kraków i okolice.

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Lidka_L

Sympatyk

Post autor: Lidka_L »

Witam Moi Drodzy :)

Mam takie pytanie.
Widzę, że dla Warszawy można znaleźć w prasie nekrologi.
Czy ktoś z Was wie gdzie mogę znaleźć, jeśli były drukowane nekrologi dla Krakowa i okolic szczególnie z dwudziestolecia międzywojennego ?

Próbowałam przeglądać troszeczkę prasy z tamtych lat, ale niestety nie trafiłam na nekrologi.
Byłabym wdzięczna za jakąś wskazówkę.

Pozdrawiam serdecznie Lidka.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Nekrologi były zamieszczane w krakowskim "Czasie". Jednak ta forma była mało popularna w Galicji, gdzie w prasie występowała tzw. Kronika towarzyska z informacjami o zgonach. Nekrologi występowały w stosunku do "Kuriera Warszawskiego" w mniejszej ilości. Ja zawsze korzystam z krakowskiego "Czasu", ale trzeba zobaczyć i inne dzienniki krakowskie okresu międzywojennego. Popularna formą informacji były oczywiście klepsydry do rozklejania, a nawet rozsyłania wśród krewnych i rodziny. Archiwum Narodowe w Krakowie posiada zbiór (być może ma i go BJ) klepsydr. W przypadku AN w Krakowie nie jest to zbiór uporządkowany i trzeba go mozolnie przeglądać (informacja w szukajwarchiwach.pl). W dodatku zdaje się, że jest umiejscowiony w Oddziale regionalnym w spytkowickim zamku. Pozdrawiam TL
loreii

Sympatyk

Post autor: loreii »

Zbioru jako takiego nie ma i niestety trzeba mozolnie przeglądać publikowane wtedy dzienniki.Natomiast jesli szukasz konkretnej osoby to w archiwum na Siennej są księgi zmarłych ułożone rocznikowo.
Monika

Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
Awatar użytkownika
pestkam

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: pestkam »

na polonie się trochę pojawiło klepsydr

https://polona.pl/search/?filters=metat ... ate%20desc
Małgorzata

-->szukam nazwisk: Mączyński, Burzyński, Wójtowicz, Gablenz
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

To są klepsydry sławnych osób i krakowian. Kiedyś może uporządkują choć alfabetycznie klepsydry z dawnego oddziału w Spytkowicach.
Pawel_B

Członek PTG
Adept

Post autor: Pawel_B »

W okresie międzywojennym proponuję szukać w Ilustrowanym Kurierze Codziennym. Są skany na http://mbc.malopolska.pl/

Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”