Kto jest moim przodkiem?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

MateuszP

Sympatyk

Kto jest moim przodkiem?

Post autor: MateuszP »

Witam.
Sprawa wygląda następująco. Chcąc ustalić swoich przodków dzięki genetece, doszedłem do osoby, która urodziła się w 1801/1802 roku. Chodzi o Mariannę Szulewską z poniższego linku
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... rdertable=

Niestety złożyło się tak, że w tej samej wsi i tego samego roku narodziły się dwie osoby o takim samym imieniu i nazwisku. Czy ktoś wie jak mógłbym to rozwiązać? Metryka małżeńska zawarta z Wojciechem Archackim (również moim przodkiem) niestety nie zawiera imion rodziców, choć geneteka podaje że jednymi z nich są Antoni Szulewski oraz Ewa Soliwoda, a drugimi Szymon Szulewski i Jadwiga Rydel. Nie wiem czy jest jakiś sposób by to rozwiązać, może ktoś ma jakiś pomysł?
Mateusz
Anna_S

Sympatyk
Mistrz

Kto jest moim przodkiem?

Post autor: Anna_S »

Witam.
Stawiałabym na Antoniego i Ewę. Marianna, córka Szymona i Jadwigi umiera w 1805 roku.

Pozdrawiam
Anna
GZZuk

Sympatyk

Kto jest moim przodkiem?

Post autor: GZZuk »

Może akty chrztu dzieci? Jeśli wśród chrzestnych lub świadków był ktoś z rodziny, może sie to uda rozwikłać.

Zofia
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Kto jest moim przodkiem?

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 21:12 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
MateuszP

Sympatyk

Kto jest moim przodkiem?

Post autor: MateuszP »

Dziękuje wszystkim za cenne rady. Przypuszczam jak wszyscy, że to córka Antoniego i Ewy, gdyż ta druga faktycznie zmarła w 1805 roku.
Mateusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”