Mam problem ze zrozumieniem pisma procesowego z XVIII wieku.
Spór dotyczy spadku po Walerianie Bukarze mieczniku smoleńskim.
Dla wyjaśnienia podam co ustaliłam do tej pory:
- dokument pochodzi z Wywodu szlachectwa z 1802r., złożony przez Marcina Bukara, syna zmarłego Adama Bukara , Adam był synem Teofila Józefa, wnukiem Waleriana miecznika smoleńskiego.
W dokumencie tym czytam, że w 1710r. spadek ( 4 tys.zł zapisane na części wsi Kordyszówka) Walerian Bukar , syn Jana i Konstancji z Rzeszotarskich m.Bukarów, wnuk Waleriana Rzeszotarskiego (i NN), prawnuk Jana Rzeszotarskiego i Jadwigi z Łabędzkich, przekazał Walerianowi Bukarowi miecznikowi smoleńskiemu, stryjowi swojemu.
Wcześniej uznałam to za jakąś pomyłkę, a teraz mam wątpliwości, bo w dalszej części dokumentu zapisano "w całości odebranej z rąk stryja swego"
Czy było 2 Walerianów Bukarów, jeden był synem Jana i Konstancji z Rzeszotarskich, małżonków Bukarów a drugi był miecznikiem i bratem Jana Bukara, stryjem pierwszego "młodszego:" Waleriana.Jeżeli Walerian (młodszy) był wnukiem Rzeszotarskich( Waleriana Rzeszotarskiego i nieznanej żony jego)i prawnukiem Jana Rzeszotarskiego i Jadwigi z Łabędzkich, to Walerian Bukar (miecznik ) jego stryj nie należał już do rodziny Rzeszotarskich. O jakiego stryja chodzi w tym dokumencie, może o stryja Marcina Bukara?
Nie daje mi to spokoju, bo być może, drzewo, które stworzyłam zaczyna się "chwiać" w swojej podstawie.
Spór o tą "substancję", toczą przez 150 lat (albo i dłużej) osoby:
1.Adam Bukar sędzia ziemski żytomierski ur.w 1739 (wg.herbarzy i pamiętnika Jana Duklana Ochockiego) albo w 1719 (wg.sejm wielki Minakowskiego) zmarł w 1793 lub 1794r. syn Teofila Józefa Bukara i Anny z Chojeckich, czyli wnuk Waleriana Bukara miecznika
2.Marcjanna Pruszyńska wdowa po Kazimierzu, córka Waleriana Bukara miecznika smoleńskiego i Heleny z Surynów (manifest 1763)
3.Walerian Bielowski syn Zofii z Bukarów , córki Waleriana Bukara (miecznika) i Heleny z Surynów
4.Antoni Bukar syn Waleriana Bukara miecznika i Florencji z Trzcińskich (II żony)
Proszę bardziej doświadczonych genealogów o opinię.
str.1
https://naforum.zapodaj.net/7f459463c990.jpg.html
str.2
https://naforum.zapodaj.net/184f45eeecdc.jpg.html
pozdrawiam
Basia Sikorska
pomoc w zrozumieniu wywodu szlacheckiego Bukarów
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Witaj Basiu,
ja widzę to tak:
w 1802 roku Marcin Stanisław Kostka Bukar w imieniu swoim i swoich braci rodzonych składa dokumenty:
1710 rok Walerian Bukar syn Jana i Konstancji z Rzeszotarskich , wnuk Waleriana Rzeszotarskiego , prawnuk Jana Rzeszotarskiego odstępuje sumę 4 ty. złp (ubezpieczone na wsi Kordyszów- pożyczka) na rzecz i osobę swojego stryja (brata ojca) Waleriana Bukara Miecznika Smoleńskiego i z jego rąk odbiera ustępcze ( pewnie jakąś sumę).
1767 roku - sprawa sądowa między Karwickim a Adamem Bukarem synem Teofila Józefa i Anny z Chojnickich , wnukiem Waleriana i Heleny z Surynów o dobra wsi Rokitne i Olszanów niesłusznie przez zajazd przez Karwickich posiadane.
1766 roku Anna z Chojnickich w imieniu swoim i córek przeciw Adamowi aby nie miały uszczerbku na fortunie.
Reszty nie będę przytaczać. Z tego wynika następująca genealogia : Marcin , Józef, Seweryn, Adrian synowie Adama, wnukowie Teofila , prawnukowie Waleriana Miecznika Smoleńskiego. Tenże Walerian (miecznik) był stryjem Waleriana syna Jana Bukara - czyli Jan i Walerian (starszy) byli braćmi.
pozdrawiam monika
ja widzę to tak:
w 1802 roku Marcin Stanisław Kostka Bukar w imieniu swoim i swoich braci rodzonych składa dokumenty:
1710 rok Walerian Bukar syn Jana i Konstancji z Rzeszotarskich , wnuk Waleriana Rzeszotarskiego , prawnuk Jana Rzeszotarskiego odstępuje sumę 4 ty. złp (ubezpieczone na wsi Kordyszów- pożyczka) na rzecz i osobę swojego stryja (brata ojca) Waleriana Bukara Miecznika Smoleńskiego i z jego rąk odbiera ustępcze ( pewnie jakąś sumę).
1767 roku - sprawa sądowa między Karwickim a Adamem Bukarem synem Teofila Józefa i Anny z Chojnickich , wnukiem Waleriana i Heleny z Surynów o dobra wsi Rokitne i Olszanów niesłusznie przez zajazd przez Karwickich posiadane.
1766 roku Anna z Chojnickich w imieniu swoim i córek przeciw Adamowi aby nie miały uszczerbku na fortunie.
Reszty nie będę przytaczać. Z tego wynika następująca genealogia : Marcin , Józef, Seweryn, Adrian synowie Adama, wnukowie Teofila , prawnukowie Waleriana Miecznika Smoleńskiego. Tenże Walerian (miecznik) był stryjem Waleriana syna Jana Bukara - czyli Jan i Walerian (starszy) byli braćmi.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
-
sbasiacz

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 2 times
Dziękuję Moniko
Czyli z tego wynika, że miecznik Walerian nie należał do rodziny Rzeszotarskich, bo była to rodzina żony jego brata Jana.
To rozumiem i jest ok.
Potomkiem miecznika jest Marcjanna Pruszyńska i Adam Bukar, ona jest córką a on wnukiem.
W innym dokumencie Marcjanna zarzuca Adamowi, żeby nie wtrącał się do spadku po Walerianie mieczniku, może właśnie dlatego, że został spłacony?
O ten dokument muszę poprosić w dziale tłumaczeń bo jest po łacinie i nie wszystko rozumiem
jeszcze raz dzięki
Basia
Czyli z tego wynika, że miecznik Walerian nie należał do rodziny Rzeszotarskich, bo była to rodzina żony jego brata Jana.
To rozumiem i jest ok.
Potomkiem miecznika jest Marcjanna Pruszyńska i Adam Bukar, ona jest córką a on wnukiem.
W innym dokumencie Marcjanna zarzuca Adamowi, żeby nie wtrącał się do spadku po Walerianie mieczniku, może właśnie dlatego, że został spłacony?
O ten dokument muszę poprosić w dziale tłumaczeń bo jest po łacinie i nie wszystko rozumiem
jeszcze raz dzięki
Basia
Basiu,
zgadza się- Rzeszotarscy to rodzina żony Jana- Konstancji a co za tym idzie Waleriana( młodszego) a nie Waleriana (starszego-miecznika).
Jeśli chodzi o drugą kwestię : to Walerian (młodszy ) ustępuje sumę swojemu stryjowi i zostaje spłacony kwotą ustępczego (pewnie regulowaną prawem) a nie Adam. Adam jest wnukiem miecznika i jak najbardziej ma prawo do części spadku po nim , jego ojciec Teofil nie żyje i jego prawa przeszły na Adama oraz matkę Annę i siostry. Marcjanna jako córka Walentego miecznika ma również prawa do spadku, może Adam chce więcej niż mu się należy (?)
pozdrawiam monika
zgadza się- Rzeszotarscy to rodzina żony Jana- Konstancji a co za tym idzie Waleriana( młodszego) a nie Waleriana (starszego-miecznika).
Jeśli chodzi o drugą kwestię : to Walerian (młodszy ) ustępuje sumę swojemu stryjowi i zostaje spłacony kwotą ustępczego (pewnie regulowaną prawem) a nie Adam. Adam jest wnukiem miecznika i jak najbardziej ma prawo do części spadku po nim , jego ojciec Teofil nie żyje i jego prawa przeszły na Adama oraz matkę Annę i siostry. Marcjanna jako córka Walentego miecznika ma również prawa do spadku, może Adam chce więcej niż mu się należy (?)
pozdrawiam monika
-
sbasiacz

zamieściłam już prośbę w dziale tłumaczeń, ciekawa jestem, co zarzuca Marcjanna Adamowi 
dziękuję
Basia S
dziękuję
Basia S
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
-
sbasiacz

i mam tłumaczenie dzięki Bartkowi:-)
akt ten, myślę, gmatwa próbę ustalenia powiązań rodzinnych,
czy siostra mogła nie wiedzieć, że ma brata?
Teoretycznie, mogła. Mogła też zwyczajnie kłamać (mogła?)
Chciała przekazać swoją część spadku synowi swojej siostry Walerianowi Bielowskiemu (i przekazała, znalazłam taki dokument)
Adam Bukar był sędzią ziemskim, doświadczonym i znanym prawnikiem, czy mógł wykorzystać swoją wiedzę i udawać, że jest synem Teofila?
Ktoś przede mną drążył ten temat, znalazłam list dot.poszukiwań metryk dzieci Waleriana, załączone były metryki córek (m.in.Marcjanny) i wyjaśnienie, że metryki Teofila nie udało się znaleźć.
Wszyscy, którzy twierdzą, że są potomkami Waleriana Bukara miecznika, twierdzą również, że są potomkami Rzeszotarskich, dlatego prosiłam o pomoc w zrozumieniu tego wywodu, z którego wynika, że było 2 Walerianów Bukarów.
Muszę chyba dotrzeć do tego dokumentu z 1710 (może się uda?)
Znalazłam jakieś dokumenty świadczące o tym, że spadkobiercy Adama Bukara płacili jakieś sumy Katarzynie z hrabiów Pruszyńskich Małachowskiej, być może spokrewnionej z Marcjanną.
Podsumowując, mam pytanie to znawców tematu:księgi grodzkie za czasów I RP,
czy dane, które tam znajdziemy często mijają się z prawdą?
niżej tłumaczenie manifestu z 1763
pozdrawiam
Basia Sikorska
"G. Marcjanna z Bukarów wdowa po G. Kazimierzu Pruszyńskim podstarościm żytomierskim, córka zm. GG. Waleriana Bukara miecznika smoleńskiego i Heleny Surynówny, siostra rodzona bezpotomnie zmarłego G. Teofila (o jednym imieniu) Bukara, będąca w podeszłym wieku, w trosce o nienaruszalność swego majątku, odziedziczonego po rodzicach i tymże bracie w proporcji z sukcesorami swej siostry rodzonej, zm. Zofii z Bukarów Bielowskiej skarbnikowej pod[olskiej?], manifestuje się pko G. Adamowi Bukarowi komornikowi bełskiemu o to, że on bezpodstawnie, jako rzekomo pochodzący od przecież bezpotomnie zmarłego i nieżonatego w/w Teofila a w rzeczywistości syn GG. Józefa Bukara i Anny [...]ojeckiej małżonków, poważył się wnosić pretensje do majątku po zm. w/w Walerianie i Helenie Bukarach."
akt ten, myślę, gmatwa próbę ustalenia powiązań rodzinnych,
czy siostra mogła nie wiedzieć, że ma brata?
Teoretycznie, mogła. Mogła też zwyczajnie kłamać (mogła?)
Chciała przekazać swoją część spadku synowi swojej siostry Walerianowi Bielowskiemu (i przekazała, znalazłam taki dokument)
Adam Bukar był sędzią ziemskim, doświadczonym i znanym prawnikiem, czy mógł wykorzystać swoją wiedzę i udawać, że jest synem Teofila?
Ktoś przede mną drążył ten temat, znalazłam list dot.poszukiwań metryk dzieci Waleriana, załączone były metryki córek (m.in.Marcjanny) i wyjaśnienie, że metryki Teofila nie udało się znaleźć.
Wszyscy, którzy twierdzą, że są potomkami Waleriana Bukara miecznika, twierdzą również, że są potomkami Rzeszotarskich, dlatego prosiłam o pomoc w zrozumieniu tego wywodu, z którego wynika, że było 2 Walerianów Bukarów.
Muszę chyba dotrzeć do tego dokumentu z 1710 (może się uda?)
Znalazłam jakieś dokumenty świadczące o tym, że spadkobiercy Adama Bukara płacili jakieś sumy Katarzynie z hrabiów Pruszyńskich Małachowskiej, być może spokrewnionej z Marcjanną.
Podsumowując, mam pytanie to znawców tematu:księgi grodzkie za czasów I RP,
czy dane, które tam znajdziemy często mijają się z prawdą?
niżej tłumaczenie manifestu z 1763
pozdrawiam
Basia Sikorska
"G. Marcjanna z Bukarów wdowa po G. Kazimierzu Pruszyńskim podstarościm żytomierskim, córka zm. GG. Waleriana Bukara miecznika smoleńskiego i Heleny Surynówny, siostra rodzona bezpotomnie zmarłego G. Teofila (o jednym imieniu) Bukara, będąca w podeszłym wieku, w trosce o nienaruszalność swego majątku, odziedziczonego po rodzicach i tymże bracie w proporcji z sukcesorami swej siostry rodzonej, zm. Zofii z Bukarów Bielowskiej skarbnikowej pod[olskiej?], manifestuje się pko G. Adamowi Bukarowi komornikowi bełskiemu o to, że on bezpodstawnie, jako rzekomo pochodzący od przecież bezpotomnie zmarłego i nieżonatego w/w Teofila a w rzeczywistości syn GG. Józefa Bukara i Anny [...]ojeckiej małżonków, poważył się wnosić pretensje do majątku po zm. w/w Walerianie i Helenie Bukarach."