Poszukuję przodków.
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Katarzyna_Tes

Poszukuję przodków.
Witam
Szukam przodków Ignacego Lewandowskiego i Joanny Frydryszewskiej.
Dane pochodzą z aktu ślubu z 1863 nr aktu 11, par. Rokicie.
https://szukajwarchiwach.pl/50/160/0/-/ ... 5#tabSkany.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam, Katarzyna.
Szukam przodków Ignacego Lewandowskiego i Joanny Frydryszewskiej.
Dane pochodzą z aktu ślubu z 1863 nr aktu 11, par. Rokicie.
https://szukajwarchiwach.pl/50/160/0/-/ ... 5#tabSkany.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam, Katarzyna.
Poszukuję przodków.
1836 r. Parafia Chrostkowo śl. Jana Lewandowskiego i Anny Jaworskiej - to chyba rodzice Ignacego
Adrian
Adrian
Ostatnio zmieniony ndz 06 sty 2019, 22:19 przez Savick, łącznie zmieniany 1 raz.
Poszukuję przodków.
Kasiu,
Wszystkie potrzebne i wyjątkowo precyzyjne informacje masz podane w akcie ślubu - wystarczy odnaleźć właściwe parafie urodzenia nowożeńców i wówczas wszystko będzie klarowne dla poszukiwań dalszych przodków.
Musisz jednak włożyć trochę własnej inwencji w poszukiwaniach stąd nie podam Tobie gotowego rozwiązania lecz wskazówki.
Zanotuj sobie zatem, że Ignacy urodził się 14 października o godzinie 5 rano natomiast Joanna 18 sierpnia godzinę wcześniej. Wiek rodziców Ignacego podany w jego akcie urodzenia to odpowiednio 36 lat dla ojca i 24 lata dla matki natomiast wiek matki Joanny w jej akcie urodzenia to 40 lat.
Skany aktów urodzenia Ignacego i Joanny są dostępne on-line.
Powodzenia
Pozdrawiam
Janek
Wszystkie potrzebne i wyjątkowo precyzyjne informacje masz podane w akcie ślubu - wystarczy odnaleźć właściwe parafie urodzenia nowożeńców i wówczas wszystko będzie klarowne dla poszukiwań dalszych przodków.
Musisz jednak włożyć trochę własnej inwencji w poszukiwaniach stąd nie podam Tobie gotowego rozwiązania lecz wskazówki.
Zanotuj sobie zatem, że Ignacy urodził się 14 października o godzinie 5 rano natomiast Joanna 18 sierpnia godzinę wcześniej. Wiek rodziców Ignacego podany w jego akcie urodzenia to odpowiednio 36 lat dla ojca i 24 lata dla matki natomiast wiek matki Joanny w jej akcie urodzenia to 40 lat.
Skany aktów urodzenia Ignacego i Joanny są dostępne on-line.
Powodzenia
Pozdrawiam
Janek
-
Katarzyna_Tes

Poszukuję przodków.
Dobry wieczór
Właśnie znalazłam przodków Joanny.
Dziękuję za pomoc w szukaniu przodków Ignacego.
Zawsze mnie cieszą nowe odkrycia. Super.
Pozdrawiam, Katarzyna.
Właśnie znalazłam przodków Joanny.
Dziękuję za pomoc w szukaniu przodków Ignacego.
Zawsze mnie cieszą nowe odkrycia. Super.
Pozdrawiam, Katarzyna.
-
Katarzyna_Tes

Poszukuję przodków.
Witam
Z aktu ślubu Ignacego i Joanny dowiedziałam się, ze Ignacy Lewandowski urodził się w Mokowiu,
pow. mławski a mieszkał w Dobrzyniu. Czy ktoś mi pomoże odnaleźć akt ur. Ignacego?
Czy był to Dobrzyń n/Wisłą?
Dopiero zaczynam szukać mojej rodziny, ale idzie mi to powoli.
Pozdrawiam, Katarzyna.
Z aktu ślubu Ignacego i Joanny dowiedziałam się, ze Ignacy Lewandowski urodził się w Mokowiu,
pow. mławski a mieszkał w Dobrzyniu. Czy ktoś mi pomoże odnaleźć akt ur. Ignacego?
Czy był to Dobrzyń n/Wisłą?
Dopiero zaczynam szukać mojej rodziny, ale idzie mi to powoli.
Pozdrawiam, Katarzyna.
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
Kasiu, tu wszyscy poszukują przodków, więc twój temat jest zbyt ogólny.
Postaraj się poszukać miejscowości, parafii, w której urodził się twój przodek - tam będzie metryka jego chrztu (jeżeli był katolikiem).
Jak nie znajdziesz, to w tym wątku
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewforum-f-56.phtml
napisz swoją prośbę wraz z linkiem do aktu oraz info, co wiesz jeszcze.
Pytań będziesz jeszcze miała wiele - jak każdy z nas - więc zamieszczaj je w odpowiednich miejscach. Daj sobie większą szansę na odpowiedź, bo nie wszyscy wszystko czytają.
Postaraj się poszukać miejscowości, parafii, w której urodził się twój przodek - tam będzie metryka jego chrztu (jeżeli był katolikiem).
Jak nie znajdziesz, to w tym wątku
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewforum-f-56.phtml
napisz swoją prośbę wraz z linkiem do aktu oraz info, co wiesz jeszcze.
Pytań będziesz jeszcze miała wiele - jak każdy z nas - więc zamieszczaj je w odpowiednich miejscach. Daj sobie większą szansę na odpowiedź, bo nie wszyscy wszystko czytają.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Kasiu,
Spójrz jeszcze raz na moją, powyżej, podpowiedź sprzed 6 dni z podanym dniem miesiącem i godziną urodzenia Ignacego. Miejscowość urodzenia Ignacego, którą przywołujesz jest błędna i prowadzi na manowce.
Wystarczy abyś teraz pomyślała o wybornym polskim cieście i przez jego pryzmat spróbowała zapisać "dosłownie" nazwę tej miejscowości.
Obecna nazwa gminy, w której ta miejscowość się znajduje (sprawdzisz to np. w Wikipedii) to również nazwa parafii, w której odnajdziesz ten akt. Na pewno dasz teraz sobie radę, tym bardziej, że tę "bliską" parafię już dobrze znasz.
Powodzenia
Pozdrawiam
Janek
Spójrz jeszcze raz na moją, powyżej, podpowiedź sprzed 6 dni z podanym dniem miesiącem i godziną urodzenia Ignacego. Miejscowość urodzenia Ignacego, którą przywołujesz jest błędna i prowadzi na manowce.
Wystarczy abyś teraz pomyślała o wybornym polskim cieście i przez jego pryzmat spróbowała zapisać "dosłownie" nazwę tej miejscowości.
Obecna nazwa gminy, w której ta miejscowość się znajduje (sprawdzisz to np. w Wikipedii) to również nazwa parafii, w której odnajdziesz ten akt. Na pewno dasz teraz sobie radę, tym bardziej, że tę "bliską" parafię już dobrze znasz.
Powodzenia
Pozdrawiam
Janek
-
Katarzyna_Tes

-
Katarzyna_Tes

A co wynika z metryki ślubu?Katarzyna_Tes pisze:Witam
Zatrzymałam się na ślubie Jana i Anny Jaworskiej.
Szukam teraz aktu urodzenia Anny i nie mogę tego się doszukać.
Przejrzałam nawet akty ur. z par. Chrostkowo i nic z tego.
Czy ktoś mógłby mi doradzić gdzie tego szukać?
Pozdrawiam, Katarzyna.
Ile lat ma Anna w 1863 roku ?, gdzie się urodziła? Jak nazywali się Jej rodzice?
Przecież w akcie małżeństwa masz zapewne jakieś informacje- podpowiedzi do dalszych poszukiwań.
pozdrawiam
Ala
-
Katarzyna_Tes

-
Katarzyna_Tes

-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
na pewno znalazłaś AM? z treści i braku linków do kopii to raczej indeksy "znalazłaś":)
w AM nie ma rodziców wpisanych?
w AM nie ma rodziców wpisanych?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Katarzyna_Tes