Rodzina we Francji - jak odnaleźć? cz.1

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Dragqueen

Post autor: Dragqueen »

elgra pisze:W bazie naturalizacji nie ma tego nazwiska.

Są osoby o nazwisku Klepandy ale nie urodziły się w Longwy.
Witam ponownie.
Okazuje się ze poszukiwania prawdopodobnie powinnam skupić
Na urodzeniu w przedziale 1916-1946. wg
http://www.geopatronyme.com/cgi-bin/car ... &periode=2
W departamencie nr 75 Paris
Jednak mam pytanie czy Rosny sous Bois podlega pod departament 75 ?
Gdzie mogę szukać , gdzie pisać ? Może ktoś z Państwa naprowadzić .

Dziękuje
Maria
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Dzien dobry,

Departament nr 75 to jest aktualnie tylko Paryz.
Adres pocztowy bedzie wiec obowiazkowo "Paryz".
Wszystkie miasteczka podparyskie znajduja sie w innych departamentach.
Rosny sous Bois jest w departamencie nr 93, ale tylko od 1968 roku.
Wczesniej to miasteczko nalezalo do departamentu "Seine", do ktorego Paryz tez nalezal i faktycznie numer departamentu byl wtedy 75 dla Paryza i dla podparyskich miasteczek.

Teraz w archiwach francuskich trzeba szukac Rosny sous Bois pod nazwa departamentu "Seine Saint Denis", a nastepnie pod nazwa "Rosny sous Bois"'.

We Francji kazde nawet male miasteczko ma wlasny urzad stanu cywilnego i wlasne ksiegi metrykalne.

Pozdrawiam serdecznie,
Bozenna
paula3110

Sympatyk

Post autor: paula3110 »

Idąc za Waszą rada napisałam maila do USC z prośbą o akt urodzenia w miejscowości chevreville.
Odpisano mi że jeśli zwrócę się z mailową próba aby wysłali mi ten akt mailem to nic nie zapłacę. Zgodziłam się i po kilku godzinach mam akt na mailu. Sprawa załatwiona od piątku. Ależ ekscytacja... Chociaż nic nie rozumiem z niego.
Teraz pozostaje odp z drugiego USC - tam narazie cisza.
Aquila

Sympatyk

Post autor: Aquila »

Ta baza naturalizacji to jest to, co w wyszukiwarce na geneanet? Czy coś zupełnie innego? Brat mojego dziadka, Paweł Bal (ze wsi Nienadowa, PCK podaje, że urodzony 20 lutego 1906 r.), dostał się do niewoli niemieckiej i po wizytach w różnych stalagach ostatecznie skończył we Francji - skąd już do Polski nie wrócił. Mimo wymienianych w przeszłości listów i paczek - nie mam żadnego adresu ani nawet daty śmierci. Jeśli został we Francji po wojnie - to chyba przyjął obywatelstwo? Czy po imieniu, nazwisku, dacie i miejscu urodzenia dałoby się znaleźć jakiś jego trop? Na geneanet nie udało mi się go znaleźć.
Pozdrawiam,
Mirek
pawelolszewski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: pawelolszewski »

Brat mojego pradziadka Kazimierz Olszewski (ur. 1925r. w Wąpiersku) wyjechał w 1945r do Francji do Montceau. W jaki sposób mógłbym odszukać go w bazie naturalizacji?
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

paula3110 pisze: Odpisano mi że jeśli zwrócę się z mailową próba aby wysłali mi ten akt mailem to nic nie zapłacę.
Pocztą czy mailowo metryki we Francji są za darmo.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Dragqueen

Post autor: Dragqueen »

elgra pisze:
paula3110 pisze: Odpisano mi że jeśli zwrócę się z mailową próba aby wysłali mi ten akt mailem to nic nie zapłacę.
Pocztą czy mailowo metryki we Francji są za darmo.
Masz na myśli przez tą stronę www.service-public.fr .?
Składałam wniosek online ponad tydzień temu i zero odpowiedzi , co może być przyczyną
Maria
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Mario,
Ponad tydzien temu?
O Boze, az tyle? A ile dni sie czeka w polskim urzedzie stanu cywilnego na wydanie kopii aktu?
Czy mozesz zlozyc zamowienie droga internetowa?
Czy wydanie kopii aktu jest darmowe?
Z usmiechem,
Bozenna
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Zawsze za darmo.

Nie wiem.
agnieszka_czechowska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: agnieszka_czechowska »

Poszukuję informacji o siostrze mojego dziadka - Zofii Ciosek z domu Błaszczykiewicz ur. 20.05.1906r. w Rożnicy (kieleckie). Wyszła za mąż za Adama Cioska ur. w 1902 roku w Rożnicy. Ok. 1934r. Adam wyemigrował do Francji – rejon Chauny. Po trzech latach wrócił do Polski po żonę i córkę Helenę. We Francji urodziło się jeszcze dwoje dzieci: Leokadia i Bernard. Kontakt listowny zakończył się pod koniec lat 80-tych. Nie wiem kiedy zmarli i gdzie są pochowani.
Około rok temu napisałam list na adres, z którego była ostatnia korespondencja, jednak nie otrzymałam odpowiedzi.
Proszę o pomoc i sugestie dotyczące poszukiwań informacji.
Patrick_Chłąd

Sympatyk

Post autor: Patrick_Chłąd »

Ciosek Bernard
Particulier
50 rue de Besme, 02300 SAINT PAUL AUX BOIS
03 23 52 72 07
agnieszka_czechowska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: agnieszka_czechowska »

Serdecznie dziękuję:)
Aquila

Sympatyk

Post autor: Aquila »

Tak jak poszukiwania w Polsce jako tako już ogarniam, tak tutaj powoli tracę pomysły. Brat mojego dziadka dostał się do niewoli w czasie II wojny światowej i już do kraju nie wrócił. Osiadł gdzieś we Francji gdzie, po kilkunastu latach, zmarł. Utrzymywał z rodziną kontakt listowny (jakieś paczki przysyłał) ale gdy zmarł to ponoć przyszła tylko jedna krótka wiadomość o tym informująca, z jakiegoś domu opieki. O dziwo nie ma go w bazie naturalizacji. W naszym polskim USC nie ma żadnej notatki o powojennych losach w jego aktach.

Mam tylko imię, nazwisko, imiona i nazwiska rodziców, datę i miejsce urodzenia.
Nie mam żadnego adresu z Francji ani daty śmierci.

Jakie są jeszcze, poza bazą naturalizacji (w której niczego nie ma) opcje aby znaleźć jakiekolwiek informacje na jego temat?
Pozdrawiam,
Mirek
ElaK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ElaK »

Proszę o pomoc w odnalezieniu Stanisława Jurka, syna Józefa i Tekli, ur.09.04.1905r. w Wietrzychowicach.
W latach 1928-1932 wyjechał do Francji, miał córkę /we Francji urodziła dwóch synów/. Nie szukam kontaktu ale jakichś informacji o nim.

Pozdrawiam
Ela
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Aquila pisze:Tak jak poszukiwania w Polsce jako tako już ogarniam, tak tutaj powoli tracę pomysły. Brat mojego dziadka dostał się do niewoli w czasie II wojny światowej i już do kraju nie wrócił. Osiadł gdzieś we Francji gdzie, po kilkunastu latach, zmarł. Utrzymywał z rodziną kontakt listowny (jakieś paczki przysyłał) ale gdy zmarł to ponoć przyszła tylko jedna krótka wiadomość o tym informująca, z jakiegoś domu opieki. O dziwo nie ma go w bazie naturalizacji. W naszym polskim USC nie ma żadnej notatki o powojennych losach w jego aktach.

Mam tylko imię, nazwisko, imiona i nazwiska rodziców, datę i miejsce urodzenia.
Nie mam żadnego adresu z Francji ani daty śmierci.

Jakie są jeszcze, poza bazą naturalizacji (w której niczego nie ma) opcje aby znaleźć jakiekolwiek informacje na jego temat?
To, ze nie ma go w bazie naturalizacji nie jest dziwne. Nie wszyscy Polacy żyjący we Francji występowali o francuskie obywatelstwo.

Jeśli już ogarniasz poszukiwania w Polsce, to jak byś szukał osoby która zmarła w Polsce po wojnie nie znając ani miejsca ani czasu?

We Francji jest około 30 tys USC.

Nie zawsze, ale się zdarzało, ze francuski USC zawiadamiał USC lub parafie zmarłego. Wpisywano wtedy informacje o zgonie w metryce urodzenia lub chrztu.

Miał dzieci we Francji? Moze znasz imiona?
Zablokowany

Wróć do „Emigracja”