Jak poszukiwać rodziny w USA? ... (cz.3)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
olempska_ela
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Witaj Marku!marco1967 pisze:Witam
Mam wielką prośbę. Czy mozliwe jest sprawdzenie Józef Kaszuba s. Jan ur. 21.08.1886 r w Ludwikowie (lub Jankowicach). Jest to brat mojego dziadka i nie mogę go namierzyć.
Pozdrawiam
Marek
Miejscowości o nazwie Ludwikowo jest w Polsce 11
a Jankowice 19.Przy tak popularnych i małych wsiach należy
podawać powiat czy województwo.
W wyszukiwarce na ancestry.com są już aktualne powiaty
i województwa ale w wyszukanych rekordach jest podany zabór.
Dodatkowo należy więc określić pod jakim zaborem była ta
miejscowość.
Czy to może być Twój Józef?
New York Passenger Lists, 1820-1957
about Josef Kaszuba
Name: Josef Kaszuba
Arrival Date: 21 Jun 1913
Estimated birth year: abt 1887
Port of Departure: Bremen
Ethnicity/Race/Nationality: Polish
Ship Name: Sierra Nevada
Search Ship Database: Search the Sierra Nevada in the 'Passenger Ships and Images' database
Port of Arrival: New York, New York
NATIVITY: Russia
Line: 23
Birth Location: Russia
Birth Location Other: janowice
http://img4.imageshack.us/img4/4881/kaszuba.jpg
Pozdrawiam
Krystyna
Witam ponownie.Joanna71 pisze:Witam Panie Leszku!rybaklech pisze:Pani Joanno 71.
Czy mogę liczyć na dalszy ciąg,moje osobiste poszukiwania jak na razie stoja w miejscu,teraz wszystko w rękach Pani.Pozdrawiam.rybaklech
Ponowiłam prośbę na forum w Delaware i Connecticut,wysłałam e-mail
do wolontariuszy z tych stanów z prośbą o jakąkolwiek info i o podanie nazw instytucji do których można się zwrócić.
Pozostaje czekać na odpowiedzi.
Pozdrawiam
Joanna
Ponieważ nie udało się ustalić zbyt wiele na Ancestry,postanowiłam odszukać wszystkie nekrologi ,dotyczące Adama Nowickiego,urodzonego w latach + /- ,Pana ojca,a także Stefana Nowaka.
Będę informować o otrzymanych odpowiedziach.
Joanna
-
Wladyslaw_Moskal

Dlaczego nie chcesz wyslac listu ?annastregiel pisze:Witam.
Zwracam się z prośba do osób mających doświadczenie w korzystaniu z amerykańskich portali społecznościowych.
Na jednym z nich:
[url] http://www.mylife.com/wienerlu [/ url]
znalazłam osobę, Która na 90% jest moją krewną.
Niestety, mam problem z zarejestrowaniem. Niby prosty
sposób, a ciągle wyskakuje błąd.
Dlaczego??
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Ania.
PS. Może powinnam złożyć nowy temat? Choć to tutaj spotykają się nasze wspaniałe koleżanki i koledzy -profesjonaliści m.in. od emigracji amerykańskiej.
Cookie D Prentice
22864 Poplar Beach Dr
Saint Clair Shores, MI 48081-1320
USA
tel (586) 773-9186
Mieszka z: George S Prentice, Genevieve J Prentice ,
George ma ok. 65 lat.
Wladyslaw
Witam !annastregiel pisze:Witam.
Zwracam się z prośba do osób mających doświadczenie w korzystaniu z amerykańskich portali społecznościowych.
Na jednym z nich:
[url] http://www.mylife.com/wienerlu [/ url]
znalazłam osobę, Która na 90% jest moją krewną.
Niestety, mam problem z zarejestrowaniem. Niby prosty
sposób, a ciągle wyskakuje błąd.
Dlaczego??
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Ania.
PS. Może powinnam złożyć nowy temat? Choć to tutaj spotykają się nasze wspaniałe koleżanki i koledzy -profesjonaliści m.in. od emigracji amerykańskiej.
Rejestracja jest bardzo prosta,musi Pani uważać na poprawne wpisanie danych i wpisać kod pocztowy bez myślnika np.27400 nie 27-400.
Po rejestracji dostanie Pani maila o potwierdzenie,klikać
- "Click any link in this email to confirm your account and enjoy your FREE benefits! "
Proszę dać mi znać czy się udało.
Joanna
- annastregiel

Niestety, dalej pojawia się na czerwono informacja, że nie mogę być zarejestrowana.
Ale już się poddałam, ponieważ domniemaną krewną znalazłam na Facebook i już wysłałam do niej wiadomość.
Dziękuję i pozdrawiam.
Ania.
Ale już się poddałam, ponieważ domniemaną krewną znalazłam na Facebook i już wysłałam do niej wiadomość.
Dziękuję i pozdrawiam.
Ania.
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
Witam.
Wrócę jeszcze do tematu poszukiwań Józefa Latawskiego. Pani Krystyna znalazła kilka dokumentów, lecz wszystkie informacje urywały się w 1926 roku.
Dzisiaj udało mi się zdobyć adres z ostatniego listu który Józef Latawski wysłał do rodziny w marcu 1937 roku. Adres nadawcy był następujący :203 Newark Avenue, Jersey City, New Jersey.
To ostatni ślad po Józefie Latawskim. Nie wiem czy ten adres może się na coś przydać. Pewnie cokolwiek wyjaśnić pomogą dopiero spisy z roku 1940.
Pozdrawiam
Robert
Wrócę jeszcze do tematu poszukiwań Józefa Latawskiego. Pani Krystyna znalazła kilka dokumentów, lecz wszystkie informacje urywały się w 1926 roku.
Dzisiaj udało mi się zdobyć adres z ostatniego listu który Józef Latawski wysłał do rodziny w marcu 1937 roku. Adres nadawcy był następujący :203 Newark Avenue, Jersey City, New Jersey.
To ostatni ślad po Józefie Latawskim. Nie wiem czy ten adres może się na coś przydać. Pewnie cokolwiek wyjaśnić pomogą dopiero spisy z roku 1940.
Pozdrawiam
Robert
- annastregiel

Witam.
Dziś, za pośrednictwem Facebook, otrzymałam listy od Kuzynek mojego męża Cookie i Vivien - już teraz na 100% może tak do nich się zwracać.
Mało tego, że potwierdziły, iż Marcin Gajda i Katarzyna Danielska to rodzice Johna, ich Ojca, to jeszcze obie ... zajmują się genealogią!!!
Dziękuję bardzo serdecznie, także w imieniu mojego męża, wszystkim, którzy tutaj nam pomagali, a szczególnie Krysi i Joannie.
To dzięki Wam dziś rano przeżyliśmy niesamowite chwile...
Pozdrawiam serdecznie.
Ania.
Dziś, za pośrednictwem Facebook, otrzymałam listy od Kuzynek mojego męża Cookie i Vivien - już teraz na 100% może tak do nich się zwracać.
Mało tego, że potwierdziły, iż Marcin Gajda i Katarzyna Danielska to rodzice Johna, ich Ojca, to jeszcze obie ... zajmują się genealogią!!!
Dziękuję bardzo serdecznie, także w imieniu mojego męża, wszystkim, którzy tutaj nam pomagali, a szczególnie Krysi i Joannie.
Pozdrawiam serdecznie.
Ania.
Ostatnio zmieniony czw 28 sty 2010, 09:58 przez annastregiel, łącznie zmieniany 1 raz.
Poszukuję:
Powodzenia!!!annastregiel pisze:Witam.
Pozdrawiam serdecznie.
Ania.
Joanna
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Marku,nie napisałeś,czy był żonaty.marco1967 pisze:Dziękuję Krysiu, ale to nie ten Józef. Ten mój mieszkał w Ludwikowie koło Radomia, zabór rosyjski a w Jankowicach był chrzczony. rodzicami byli Jan i Karolina
Pozdrawiam
Marek
Jest lista ale jest wymieniona żona Józefa.
Detroit Border Crossings and Passenger and Crew Lists, 1905-1957
about Joseph Kaszuba
Name: Joseph Kaszuba
Arrival Date: 5 Oct 1918
Birth Date: abt 1886
Birthplace: Rarkow Radon
Birth Country: Russia
Race/Nationality: Polish
Port of Arrival: Detroit, Michigan
Accompanied By: Wife Josie
Departure Contact: Friend Wincenty Kortica
http://img138.imageshack.us/img138/805/kaszuba1.jpg
Pozdrawiam
Krystyna
-
Jadwiga_Goray

Witaj Krysiu,
dziekuje za material,Census 1910 wyjasnil mi wiele.Otoz Frank Naturalizowal sie w Pensylwanii, a nie jak podaje w Census 1920 i 1930, ze w Wisconsin.Krok po kroku otwarzam jego pobyt w USA i znow mam prosbe o przeslanie obrazka.
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... 04200=1907
Pozycja Nr. 1 i Nr. 2
Wiele udalo sie zdzialac z Wasza pomoca.
Pozdrawiam,
JG
dziekuje za material,Census 1910 wyjasnil mi wiele.Otoz Frank Naturalizowal sie w Pensylwanii, a nie jak podaje w Census 1920 i 1930, ze w Wisconsin.Krok po kroku otwarzam jego pobyt w USA i znow mam prosbe o przeslanie obrazka.
Pozycja Nr. 1 i Nr. 2
Pozdrawiam,
JG
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Witaj Jadwigo!Jadwiga_Goray pisze:Witaj Krysiu,
Pozycja Nr. 1 i Nr. 2
Pozdrawiam,
JG
Obydwa rekordy dotyczą tego samego Franka.
U.S. Naturalization Records - Original Documents, 1795-1972
about Franciszko Wosniak
Name: Franciszko Wosniak
[Frank Wozniak]
Birth Date: 17 Aug 1877
Birth Location: Lipinski, Austria
Spouse: Mary
Children: Wadslaw; kenefa; Valeria; Josefina
Arrival Year: 1903
Issue Date: 2 Jul 1913
State: Pennsylvania
http://img651.imageshack.us/img651/1157/wozniak1.jpg