Witam,
mam małą zagwozdkę z 2 Agnieszkami o tym samym nazwisku. Wydaje mi się, że to rodzone siostry ale nie mam 100% pewności. Próbuję ustalić kim dokładnie była Agnieszka od Mikołaja Rybusa. Poniżej dane jakie zebrałem i teorie, które wysnułem. Wszelkie użyte indeksy i metryki są bez problemu dostępne na portalu. Dlatego podaję niżej tylko istotne dane. Liczę, że może ktoś z Was na to zerknie i coś zauważy, co ja mogłem przeoczyć.
W 1797 w par. Chruślin (dane tylko z summariusza, podobno akty się nie zachowały) biorą ślub:
Mikołaj Rybus i Agnieszka Turczówna.
W 1804 ta sama parafia, biorą ślub: Franciszek Sołtyszewski i Agnieszka Turkoszczanka.
Jeżeli chodzi o nazwisko Turska/Turek to poniżej dane jakie znalazłem:
w par. Pszczonów, miejscowość Uchań (młyn):
rodzą się:
1773 Marcjanna Turski Łukasz Agnieszka Pszczonów Uchań
1774 Urszula Turski Łukasz Agnieszka Pszczonów Uchań
1779 Agnieszka Tuński Łukasz Agnieszka Pszczonów Uchań
1781 Agnieszka Turski Łukasz Agnieszka Grzeszna Pszczonów Uchań
1783 Wojciech Turski Łukasz Agnieszka Grzeszna Pszczonów Młyn Uchań
1785 Marianna Turski Łukasz Agnieszka Grzeszna Pszczonów Uchań
W zgonach nie znalazłem żadnej Agnieszki Turskiej, która by zmarła ok 1779-1781.
Potem widać rodzina się przenosi do par. Chruślin (ojciec był młynarzem, Drzewicz, a dokładnie Drzewica to był młyn niedaleko Guźni):
urodzenia:
1788 3433 Małgorzata Turska Łukasz Agnieszka Chruślin Drzewicz
1790 3551 Stanisław Turski Łukasz Agnieszka Chruślin Drzewicz
1794 3770 Dorota Turska Łukasz Agnieszka Chruślin Drzewicz
1796 3939 Franciszek Kurek Łukasz Agnieszka Chruślin Drzewicz
Nigdzie nie znalazłem zgonów dzieci Łukasza Turskiego i Agnieszki Grzesznej.
W 1810r w par. Pszczonów w Uchaniu umiera Łukasz Turski młynarz ok. 70l. W akcie zgonu nie ma za dużo ciekawych danych. Po jego żonie trop się urywa. Dzieci też wsiąkają.
Co jeszcze wiemy o tej parze, tu cytat z http://www.gminalowicz.pl/index.php/guznia
"Obok Guźni, w kierunku Chruślina, istniała osada młyńska Drzewica, wzmiankowana już w XVI w. W 1789 r. „młyn Drewicz liczył 9 mieszkańców, tj. 1 rzemieślnik z żoną, synem mającym poniżej 15 lat i 4 córkami oraz 2 czeladnikami”. Występuje ona jeszcze na początku XIX w."
rok 1789 by się zgadzał, bo od 1788 w par. Chruślin pojawiają się urodzenia w rodzinie Turskich właśnie z tego młyna.
rzemieślnik i żona - najpewniej Łukasz i Agnieszka.
1 syn - Wojciech ur. 1783?
4 córki - Marianna? Urszula? Agnieszka? Agnieszka? Marianna? Małgorzata?
Najlogiczniej by wychodziło, że 1 Marianna i 1 Agnieszka zmarły za młodu czyli zostały:
Urszula, Agnieszka, Marianna, Małgorzata.
Niestety nie znalazłem aktów zgonów tych dzieci.
Innych Turskich w par. Chruślin nie było. Które z tych dzieci ożeniły się z Rybusem i Sołtyszewskim?
W przypadku pary: Mikołaj i Agnieszka do 1813 rodziło im się przynajmniej 6 dzieci.
Wg aktów urodzeń z 1810,1813 Agnieszka miała 30l (w obu).
W aktach małżeństw ich dzieci nic sensownego nie znalazłem. Żadnych powiązań z Sołtyszewskimi (obie pary mieszkały w Bocheniu i obie mam w drzewku).
Agnieszka od Mikołaja w aktach jest podawana jako Turska/Turek itp.
Co ciekawe umiera ok 1839. Niestety nigdzie nie ma jej aktu zgonu (całość zindeksowana, szukałem też ręcznie zanim były indeksy). Ten akt mógłby rozwiązać całą zagadkę.
Mikołaj Rybus ponownie się żeni w 1840r.
Teraz 2 para:
Franciszek Sołtyszewski i Agnieszka.
Im dzieci się rodzą między 1804-1821. W aktach od 1808 do 1821 Agnieszka ma podany wiek następująco:
1808 26
1810 26
1813 30
1815 30
1817 30
1821 35
mogła się rodzić ok 1782-1787. 2x podane też ma nazwisko panieńskie Kurnikówna. Nie wiem czemu.
W każdym razie w aktach małżeństw ich dzieci nie znalazłem nic ciekawego.
Agnieszka Sołtyszewska umiera w 1860r gdzie podana jest jako domo Turska, córka Łukasza i Agnieszki.
Kim w takim razie była Agnieszka od Mikołaja Rybusa? Może również była córką Łukasza i Agnieszki Turskich? Może 1 Agnieszka przeżyła, a inne dzieci zmarły, albo to była inna dziewczyna z tej rodziny tylko podawana jako Agnieszka?
Jak myślicie?
pozdrawiam
Tomasz
Dwie Agnieszki Turskie - siostry? parafia Chruślin-Pszczonów
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Sianoszek_Michal

Tez długo nad wszystkim myślałem i jeszcze długo będę myślał, ale super, że wątek się pojawił. Jestem bezpośrednim potomkiem Mikołaja (1776-1852) i Agnieszki z Turskich Rybusów. Są to pradziadkowie mojej prababci Marianny z Rybusów Kocimskiej primo voto Wiercioch (1897-1985) , a więc moi 4 razy pradziadkowie. Mam podobny przypadek wśród przodków w parafii Zduny: W 1808 roku przychodzi na świat córka, której rodzice Jacenty i Agnieszka z Niedzielów Dałkowie nadają imię Marianna (zm. 1871) wyszła za Stanisława Surmę, 5 lat później w 1813 r rodzi się kolejna córka której również nadano imię Marianna (zm. 1879) wyszła za Tomasz Guzka, Marianna i Tomasz to moi 3x pradziadkowie.
Pozdrawiam Michał
Pozdrawiam Michał