Pochodzenie nazwisk (cz.3) podział*
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
pytanie o pochodzenia nazwiska Olchawski
Chcę uzyskać informacje o pochodzeniu nazwiska Olchawski
Pochodzenie nazwiska Krzak
Witam serdecznie,
mam pytanie dotyczace nazwiska Krzak. Wiem ze pochodzi od krzaka, krzewu (kierz) ale nurtuje mnie pytanie dlaczego owo nazwisko nadawano... Czyzby chodzilo o zamieszkanie w gestwinie, z daleka od ludzi??
Bede wdzieczny za tropy.
mam pytanie dotyczace nazwiska Krzak. Wiem ze pochodzi od krzaka, krzewu (kierz) ale nurtuje mnie pytanie dlaczego owo nazwisko nadawano... Czyzby chodzilo o zamieszkanie w gestwinie, z daleka od ludzi??
Bede wdzieczny za tropy.
pochodzenie nazwiska czuchryta
Witam!
Szukam wiadomosci o pochodzeniu nazwiska Czuchryta.
Dosc rozpowszechnione w rejonie wschodnim Polski - woj. lubelskie
Szukam wiadomosci o pochodzeniu nazwiska Czuchryta.
Dosc rozpowszechnione w rejonie wschodnim Polski - woj. lubelskie
- Kokosinska_Urszula
- Ewa_Szczodruch

Witaj
Czuchryta (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących czochrać, ze staropolskiego czochrać, czuchrać, czochać, cochać ‘trzeć, czesać, drapać’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Czuchryta (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących czochrać, ze staropolskiego czochrać, czuchrać, czochać, cochać ‘trzeć, czesać, drapać’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
- Ewa_Szczodruch

Witaj Urszulo
Baldyga (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Bald, ta od imion typu Baldwin, Baldwig.
Ciempiel – nie znalazłam; prawdopodobnie od staropolskiego czępieć ‘siedzieć w kucki’.
c. d. n.
Baldyga (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Bald, ta od imion typu Baldwin, Baldwig.
Ciempiel – nie znalazłam; prawdopodobnie od staropolskiego czępieć ‘siedzieć w kucki’.
c. d. n.
- Ewa_Szczodruch

ciąg dalszy dla Urszuli:
Parzuchowski/ Parzychowski (bez dat źródłowych) – w grupie nazwisk pochodzących od nazwy miejscowej Parzychy (łomżyńskie, gmina Zbójna).
Tryka (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od tryk ‘baran nietrzebiony’, trykać ‘uderzać łbem’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Parzuchowski/ Parzychowski (bez dat źródłowych) – w grupie nazwisk pochodzących od nazwy miejscowej Parzychy (łomżyńskie, gmina Zbójna).
Tryka (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od tryk ‘baran nietrzebiony’, trykać ‘uderzać łbem’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
- Kokosinska_Urszula
[quote="Ewa_Szczodruch"]ciąg dalszy dla Urszuli:
Źródło: Kazimierz Rymut, Dzieki serdeczne Pani Ewo za blyskawiczna odpowiedz.
Jeszcze tylko male uscislenie - ostatnie nazwisko to Tyrka , nie Tryka.
Goraco pozdrawiam,
Urszula
Źródło: Kazimierz Rymut, Dzieki serdeczne Pani Ewo za blyskawiczna odpowiedz.
Jeszcze tylko male uscislenie - ostatnie nazwisko to Tyrka , nie Tryka.
Goraco pozdrawiam,
Urszula
- Ewa_Szczodruch

- Kokosinska_Urszula
-
Lutrzykowski_Łukasz
Nazwisko Lutrzykowski - pochodzenie
Witam
Interesuje mnie pochodzenie nazwiska Lutrzykowski.
Interesuje mnie pochodzenie nazwiska Lutrzykowski.
-
Król_Andrzej
- Ewa_Szczodruch