Aniu, to by nie miało sensu...
Ok,
podsumujmy więc, co wiemy:
1. Na szczycie obelisku: popiersie Marszałka – z mroku wyłaniają się wąsy, oczy, brwi krzaczaste w zamyśleniu, czoło wysokie i charakterystyczna fryzurka – wypisz, wymaluj Piłsudski jak żywy;
2. Poniżej: liście palmowe - „palma zwycięstwa”;
3. Odznaka legionowa – jest to „Odznaka Za Wierną Służbę” ustanowiona przez J.P. W 1916 roku. Więcej na temat tutaj:
http://polska-zbrojna.pl/home/articlesh ... ie-sluzyli
4. Na cokole tablica z napisem nieczytelna niestety, ale rok 1934 (chyba) daje się odcyfrować. Jak napisał Krzyko – w XX rocznicę wymarszu I Kadrowej z Oleandrów w Krakowie 6 sierpnia 1914 roku ustawiono takich upamiętnień sporo. Ma to sens, ponieważ
5. Dziadek mój odbywał ćwiczenia wojskowe:
a) od 25.VII.1934 – 6 tyg.
b) od 20.VIII.1936 – 4 tyg.
Biorąc wszystko zusammen do kupy, wychodzi na to, że najprawdopodobniej zdjęcie zostało wykonane podczas warty honorowej w okolicach 6 sierpnia 1934 roku. Być może w dniu odsłonięcia pomnika. Oczywiście mogło zostać wykonane dwa lata później w 1936 ale, po co komu warta honorowa miesiąc blisko po dacie rocznicy? Dlaczego myślę, że to warta honorowa? Ano dlatego, że żołnierze na zdjęciu są przy pasach z ładownicami i bagnetami, i stoją mniej więcej „na baczność”. Nie wydano im broni, bo jak sądzę monument znajdował się na terenie zamkniętym strzeżonym już w inny sposób – garnizon? Koszary?
Dopuszczę się teraz pewnej spekulacji...
Otóż Dziadek mój odbył służbę zasadniczą jako starszy pisarz w 1-szym Batalionie Administracyjnym w Warszawie. Udało mi się ustalić, że w 1929 roku Bataliony te wcielono/przekształcono w służbę intendentury wojskowej. Szefostwo Intendentury Dowództwa Okręgu Korpusu Nr I w Warszawie mieściło się przy ul. Senatorskiej 29 – co do pomnika to raczej nie tam, ale dowiedziałem się (tak na 75%), że Dziadek tam odbywał służbę. Za to Okręgowy Zakład Gospodarczy Nr I w Warszawie-Pradze znajdował się przy ul. Jagiellońskiej 52 ! Znowu Krzyko:
https://polona.pl/item/polska-zbrojna-p ... racyjny%22
To z pewnością był teren zamknięty i może ten obelisk się tam znajdował? Co Wy na to?
Oczywiście – tak myślę – dowiem się gdzie ten pomnik był na pewno, dopiero po prześledzeniu służby Dziadka w CAW w Rembertowie. O ile mają tam takie dane.
Jeszcze raz dziękuję za zaangażowanie
Tomasz