Rodzina Wojtkiewiczów z parafii Naliboki
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Potomek_Wosinskich

Metryki z Białorusi.
A, to przepraszam. Mówił Pan chyba o Bronisławie.
A skąd informacje o Felicji? Wspomnienia rodziny i artykuł krewnego, mogę podesłać.
A skąd informacje o Felicji? Wspomnienia rodziny i artykuł krewnego, mogę podesłać.
-
Arek_Bereza

Metryki z Białorusi.
Bronisław to pierwszy znaleziony (ten z pierwszego linka)
Wspomnienia chętnie zobaczę i artykuł na PW wyślę wiadomość z moim mailem
Felicja - przyjąłem założenie, że skoro tylko jedna para Julian Wojtkiewicz i Felicja z domu Strzyżewska mają dzieci w latach 1885-1895 i 1899 w Nalibokach i wśród nich jest Edward to raczej chodzi o tych, których Pan szuka. Potwierdzeniem byłby akt urodzenia Piotra z archiwum w Mińsku
Szkoda, że nie ma Pan aktu zgonu Piotra, bo tam byłby podany ojciec
Wspomnienia chętnie zobaczę i artykuł na PW wyślę wiadomość z moim mailem
Felicja - przyjąłem założenie, że skoro tylko jedna para Julian Wojtkiewicz i Felicja z domu Strzyżewska mają dzieci w latach 1885-1895 i 1899 w Nalibokach i wśród nich jest Edward to raczej chodzi o tych, których Pan szuka. Potwierdzeniem byłby akt urodzenia Piotra z archiwum w Mińsku
Szkoda, że nie ma Pan aktu zgonu Piotra, bo tam byłby podany ojciec
-
Potomek_Wosinskich

Metryki z Białorusi.
Aktu zgonu raczej nie mam, ale mogę poszukać, może rodzina gdzieś ma. Nie wiem jak to wyglądało kiedyś, ale Piotr umarł w zachodniopomorskim. W tych stronach mogli nie znać już jego rodziców i po prostu nie wpisać. Czy tak mogło by być?
-
Arek_Bereza

Metryki z Białorusi.
To zależy w którym roku zmarł
-
Potomek_Wosinskich

-
Arek_Bereza

Metryki z Białorusi.
To są czasy dowodów osobistych - w akcie zgonu będą podani rodzice. Proszę zadzwonić do USC i poprosić o podanie (czasem się udaje telefonicznie). jak nie, to proszę wnioskować o odpis a jeszcze lepiej kopię (ale nie zawsze chcą wydać). Można też wystąpić do AP Milanówek o metryczkę dowodu (będą dane i zdjęcie) i zapytać w tym samym USC czy zachowały się koperty dowodowe
-
Potomek_Wosinskich

-
Arek_Bereza

Metryki z Białorusi.
To radzę zacząć od aktów zgonu Piotra i Felicji skoro wiadomo kiedy i gdzie umarli a potem szukać dalej, żeby nie trafić w ślepą uliczkę
Arku napisaleś
"W metrykach chrztu dzieci z Naliboków są określani jako chłopi ale w metryce ślubu Juliana i Felicji są już mieszczanami a to oznacza szlachtę, która się nie wylegitymowała"
Chłopi którzy stali się mieszczanami = szlachta niewylegitomowana ?????
Arku możesz mi to co nieco wyjaśnić/ Na jakiej podstawie taki wniosek (że z chłopa mieszczan to szlachta)?
pozdrawiam
Ala
"W metrykach chrztu dzieci z Naliboków są określani jako chłopi ale w metryce ślubu Juliana i Felicji są już mieszczanami a to oznacza szlachtę, która się nie wylegitymowała"
Chłopi którzy stali się mieszczanami = szlachta niewylegitomowana ?????
Arku możesz mi to co nieco wyjaśnić/ Na jakiej podstawie taki wniosek (że z chłopa mieszczan to szlachta)?
pozdrawiam
Ala
-
Arek_Bereza

Kolejność zapisu metrykalnego niewylegitymowanej szlachty jaką spotykałem czy to na Grodzieńszczyźnie czy dekanacie Troki była następująca: na początku XIX w. byli szlachtą, w latach 40 są odnodworcami, w latach 70 mieszczanami jak to ja mówię "odczapowwymi", a około 1900 chłopami. Odczapowość polega na tym, że parafianie z Krynek są pisani jako mieszczanie z Grodna a parafianie z Hanuszyszek to mieszczanie z Merecza. Tak księża starali się ratować stan szlachecki 
-
Mariusz_Formanowicz

- Kontakt:
Podobne obserwacje uczyniłem na podstawie zapisów metrykalnych z dekanatu dziśnieńskiego (Dzisna) i oszmiańskiego. Aby poszerzyć wiedzę w tym temacie warto przeczytać: J. Sikorska-Kulesza, "Deklasacja drobnej szlachty na Litwie i Białorusi w XIX wieku", Warszawa 1995. Książka dostępna też online.
Pozdrawiam
Mariusz Formanowicz
Pozdrawiam
Mariusz Formanowicz
-
Potomek_Wosinskich

-
Arek_Bereza

-
Potomek_Wosinskich

Dobra. Obleciałem wszystko aż do chrztu Edwarda. Mam jeszcze dalej szukać, bo nie wiem? Inaczej mówiąc przejrzałem wszystko z itemu 2 aż do strony 507. Zobaczyłem akt chrztu. Wiem że rodzice to Julian i Felicja. Na razie nie wiem czy napewno była z domu Truszkiewicz czy tam z innego. Załóżmy że z tego innego. Co dalej robić? Gdzie szukać aktu ich ślubu? I mam jeszcze jedno pytanie. Jakie oznaczenie w akcie chrztu określa stan?
Pozdrawiam-Wosiński Wojciech
Pozdrawiam-Wosiński Wojciech
-
Arek_Bereza