Sielicki (Nieśwież, Słonim, Pińsk, Łuniniec)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Witold1948

Sympatyk

Sielicki (Nieśwież, Słonim, Pińsk, Łuniniec)

Post autor: Witold1948 »

Dzień dobry,
Mój dziadek Józef Sielicki ur. 01.04.1895 w m. Zubilewicze wraz z żoną Zofią z d. Dobryniewska ur. 15.05.1898 (Lipsk); ok. 1944/45r. w ramach repatriacji osiedlili się na Ziemiach Zachodnich.
Wg posiadanych informacji Józef był felczerem w armii carskiej.
Poszukuję informacji o rodzeństwie Józefa oraz o przodkach: ojciec Józefa - Ignacy (żonaty dwukrotnie?), matka Emilia.
Witold Sielicki
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Który Lipsk?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Lipsk_(ujednoznacznienie)
Nie wiem, co to jest i gdzie "m. Zubilewicze", ale chyba w akcie urodzenia Józefa masz wiek jego rodziców?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Witaj Witoldzie.

Moja genealogia to głównie Zubielewicze. Sieliccy przeplatali się z Nowickimi, Domaszewiczami, Kozłowskimi i innymi.

Zapraszam Cię do kontaktu:

na oaema22[małpa]wp.pl

odszukamy wszystko.

A miejscowość to nie Zubilewicze, tylko Zubielewicze, za to Lipsk to dość ciekawa miejscowość położona niedaleko Lachowicz, za Krzywoszynem na granicy Nowogórdczyzny i Polesia.

Pozdrawiam,
Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Witold1948

Sympatyk

Lipsk na terenie obecnej Białorusi; położony jest pomiędzy miejscowościami Malkowicze a Czuczewicze (pisownia spolszczona).
Dysponuję jedynie aktem zgonu dziadka Józefa - tam nie są wymienione daty urodzin jego rodziców.
Miejscowość (m.) Zubilewicze - na wschód od Lachowicze. To obecnie raczej osada, przysiółek lub podobnie.
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Zubielewicze są obecnie dużą wsią.

Nie ma żadnych Zubilewicz.

Natomiast wcześniej był to duży zaścianek szlachecki i wieś polsko-białoruska, należna do parafii Lachowicze.
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Witold1948

Sympatyk

Witaj Oskar,

Masz rację - właściwa pisownia to Zubielewicze, ale dzięki za doprecyzowanie lokalizacji miejscowości.

Znane mi lokalizacje urodzin, pobytu itp. członków Rodziny mieszczą się na obszarze wymienionym w temacie/wątku - konkretnie: Baranowicze, Lachowicze, Lipsk, Zubielewicze, Baranowicze, Nieśwież, Hancewicze, Łuniniec.

Będę się z Tobą kontaktował.

Pozdrawiam
Witold Sielicki
Witold1948

Sympatyk

Szanowna Pani Anno,
Dziękuję za przesłane informacje.
Istnieje pewna niespójność, z mianowicie: z treści posiadanych dokumentów - akt zgonu Józefa (zm.27.01.1973r.) wynika, że rodzicami Józefa był Ignacy i Zofia z Dobryniewskich c. Tytusa i Marii ur.15.05.1898 w Bostyniu ("Zaśw. o wyciągu z księgi metrycznej Cerkwi Prawosławnej powiatu Łuninieckiego" z dn. 29.10.1929r.).
Rozumiem, że dysponuje Pani danymi i zestawieniami jedynie w formie elektronicznej. Ja nie mam możliwości dotarcia do danych treści wym. pozycji w Księgach. Czy jest możliwe otrzymanie skanów ?

Pozdrawiam
Witold Sielicki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”