Archiwum Państwowe w Częstochowie

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Myślę, że ożenił się z córką Marii Sroczyńskiej (de domo Karasińska) (jak sądzę:) - Anną
http://www.cmentarzekomunalne.com.pl/ma ... z=#kotwica
tak naprawdę to jego teść (o którym w AM Jerzego coś będzie, mam nadzieję) mnie interesuje najbardziej i do tego dopisek identyfikujący i potwierdzający AM mi potrzebny

Okazalo sie ze parafia sw Barbary oraz Jozefa jest na FS przeszukalam rok 1915 i 1916 nie znalazlam Jerzego Tatarkiewicza.
Parafia sw Zygmunta 1916 jest w USC wiec najlepiej bedzie jak zwrocisz sie do nich pisemnie aby sprawdzili. W 1915 w Zygmuncie na pewno nie ma, w tych pozostalych 2 parafiach nie ma 1915 i 1916 wiec pozostaje tylko sw Zygmunt USC, chyba ze to zupelnie inny rok nie mam juz koncepcji.
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

dziękuję
nie sądziłem, że U 1916 jeszcze w USC są, założyłem (bez sensu), że już przekazany i Zygmunta

PS U z Zygmunta są 1916-1918 i niedługo do APu mają być przekazane - gdyby ktoś szukał:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

Ciekawe Włodzimierzu ile to u nich niedlugo czy uda im sie zdazyc do grudnia 2019?. Tak czy siak jak ten 1916 bedzie juz w AP postarm sie wtedy przeszukac w AP. Rozmowa w USC jest malo sensowna musz iec na pismie prosbe i do tego czas ralizacji moze byc nawet pol roku w malych gminnych USC jest latwiej ale jak miasto to USC automatycznie ma wiecej "schodów"
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Nie chciałbym rozszerzać o kwestię USC, ale przed chwilą rozmawiałem z archiwum USC - przy fizycznym stawieniu się - nie powinno być problemu (decyzja kierownika USC zawsze, ale księgi wszystkie w tym woluminie zamknięte już ponad 100 lat temu) . Spokojnie sobie poczekam , nie jest to pilne. Czekałem do zakończenia 100+1918, poczekam jeszcze naście tygodni. Dziękuję:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
el_za

Sympatyk
Mistrz

USC Woźniki

Post autor: el_za »

W związku z tym, że ostatnia aktualizacja rozwiała moje nadzieje na uzupełnienie braków w księgach USC Woźniki, zwracam się z serdeczną prośbą do osób bywających/ wybierających się do AP Częstochowa, o sprawdzenie, czy w księdze zgonów z roku 1884 znajduje się się akt zgonu mojego pra...dziadka i jeżeli będzie o sfotografowanie.
Choć wieś ta podlegała pod parafię Wożniki, wpis dotyczący zgonu znalazłam w parafii Lubsza, niestety, w księdze zgonów USC Lubsza tego aktu nie ma. Mam cichą nadzieję, że będzie w USC Woźniki.

Aleksander Slusalek (Sluzalek), zmarł 31.III.1884 w Helenenthal (Czarny Las).

Jest to zespół 289, księga wg pradziada oznaczona jest nr 8/289/0/3/67.

z góry dziękuję za pomoc
Ela
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

A gdyby ktoś potrzebował mapy z zaznaczeniem granic parafii Wyczerpy k.Częstochowy, to polecam: https://szukajwarchiwach.pl/2/14/0/5/46 ... muyz1fOsrA
(zwykle znajduję kompletnie inne rzeczy niż szukam)
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

Witam,

poszukuję osoby, która zgodziłaby się sfotografować/zajrzeć do Akt stanu cywilnego parafii Przystajń. Chodzi o jedną jednostkę - dowody do ślubów z 1815 r., konkretnie o załączniki do aktu nr 10 (Antoni Pstrokoński + Antonina Paciorkowska) - czy są i w szczególności czy jest metryka chrztu pana młodego. Postać zasłużona dla Sieradza, poszukuję o nim informacji. Dziękuję,

Kuba
marysia13

Sympatyk

Post autor: marysia13 »

Witam

Uprzejmie proszę osoby bywające w archiwum w Częstochowie.
Czy miałby ktoś czas żeby poszukać 4 akty zgonu ?
szczegóły podam na pw.

Pozdrawiam
Marianna

ps. prośba nieaktualna
Ostatnio zmieniony ndz 09 cze 2019, 15:51 przez marysia13, łącznie zmieniany 1 raz.
tomsaw

Sympatyk

Post autor: tomsaw »

Witam.
Miałbym prośbę do odwiedzających AP w Częstochowie.
Szukam alegat dotyczących ślubu Mariana Stanisława Wyczółkowskiego i Franciszki Makieła zawartego w 1883r. w parafii Żarki [M-56/1883 Żarki]. Alegaty-https://szukajwarchiwach.pl/8/294/0/-/34#tabJednostka
Powinien tam być akt urodzenia Mariana Stanisława Wyczółkowskiego.
Byłbym wdzięczny za zdjęcie tego aktu, mogę się zrewanżować pomocą w AP w Siedlcach.
Ostatnio zmieniony pt 14 cze 2019, 11:04 przez tomsaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Jerzy.
Zofia_Brzeska

Sympatyk

AP w Częstochowie

Post autor: Zofia_Brzeska »

Jeśli nie zgłosi się ktoś chętny do pomocy z Częstochowian, można zamówić te dokumenty w częstochowskim archiwum.
Ja ściągałam od nich umowę przedślubną z 1861 roku, dostałam na płycie, po przystępnych kosztach i po niezbyt długim okresie oczekiwania.

Zofia Brzeska
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”