Zakład ubezpieczeń społecznych

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kondzikxu

Sympatyk

Post autor: kondzikxu »

Witam,
nie wiem czy wybrałem dobry dział, ale po rocznej przerwie od "grzebania w drzewie" postanowiłem znów poszukać informacji na temat moich przodków. Natknąłem się podczas poszukiwań na temat mojego prapradziadka, który zresztą zmarł dosyć wcześnie, bo w wieku 26 lat i to w szpitalu, co może wydawać się dosyć interesujące. Jednak głównie chodzi mi o to, że w akcie zgonu świadkami są ludzie pracujący na kolei, co można sugerować że i on tam pracował. Sam nie wiem czy jest to możliwe, trochę szukałem na ten temat, ale nic znaleźć nie moge, wiem ze po 1930 roku ZUS może nam pomóc, ale co było wcześniej? Chodzi mi o lata 1895-1910 w zaborze rosyjskim, jaki zakład ubezpieczeń wtedy funkcjonował i czy można znaleźć jakiekolwiek dokumenty.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a kiedy i gdzie zmarł?
jeśli szukasz dokumentów kolejarzy to wątek znajdziesz
dlaczego przez "ZUS"""Kasę Chorych" "zakład ubezpieczeń" skoro bezpośrednio - kolejarskie są obfite?

ad rem: ogólny żaden nie funkcjonował, ale były i chorobowe i emerytalne "grupowe" "zawodowe" "związkowe" fundusze
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
kondzikxu

Sympatyk

Zmarł w kutnowskim szpitalu w 1909 roku. Mieszkał w Gołębiewie niedaleko Kutna.

Rozumiem, czyli muszę dogrzebać się do kolejowych dokumentów. Będę szukał, dziękuje za wskazówki :)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

niekoniecznie
tzn jeśli chcesz zweryfikować hipotezę o byciu kolejarzem nie pasażerem czy ofiarą wypadku to prościej bezpośrednio przez akta pracowników niż jakąś ogólną emerytalną
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
kondzikxu

Sympatyk

Chciałem poszukać informacji o wypadku w Tygodniu Kutnowskim niestety był on wydawany od 1918 roku.

Cóż jutro wybiorę się do miasta i poszperam w paru miejscach może będę mądrzejszy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”