Moje próby zdobycia kilku kserokopii jednak zostały zwieńczone sukcesem, dzisiaj odebrałem kopie interesujących mnie aktów. Zrobiłem tak jak Pani Ania, przeszedłem się w piątek osobiście (17 IX 2009r), do USC Łódź-Centrum i spytałem Pani urzędniczki czy uzyskanie ksero jest możliwe. Przemiła dla mnie Pani stwierdziła, że nie widzi problemu zwłaszcza jeśli chodzi o te starsze, przedwojenne akta.
Swoją drogą, otrzymałem tego samego dnia, tj w piątek, e-mail od Pani Kierownik USC, w którym niejako zezwala na wydanie mi kserokopii aktów moich dotyczących przodków.
Cena przyjemności - 5zł za jeden arkusz ksero.
Teraz muszę jeszcze osiągnąć taki sam efekt w USC Łask (niestety Pani, z którą się kontaktowałem w tej sprawie stwierdziła, że księgi z lat, które mnie interesują znajdują się w stanie fatalnym, nienadającym się do zrobienia ksero, ale może mi drogą telefoniczną wszelkie informacje o moich przodkach podać), i USC Zadzim (Pani Kierownik USC, kilka tygodni temu, na miejscu przeczytała mi akty bez żadnych problemów i dosłownie kilka minut po zgłoszeniu takiej prośby, ale nie wiedziałem wtedy, że można ubiegać się o kopie aktów i dopiero teraz będę się o to starał).
Pozdrawiam
B. Czyżewski