Przysposobienie małoletniego
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
Witam,
Piotr ma rację warto poszukać Volkslist. Jeśli ojciec Bruna wpisał się to z automatu jego żona i dzieci także.
Ale Volkslisty to tylko spisy nazwisk. Później trzeba szukać teczek procesów. W myśl dekretu z 4 listopada 1944 r. o środkach zabezpieczających w stosunku do zdrajców Narodu najpierw przewozili ich do więzień, a później do obozu pracy. Brat i siostra mojego pradziadka podpisali Volkslistę i w 1945 trafili do COP w Jaworznie. Józef zmarł w obozie, a Maria miała proces. Dla Józefa nie było teczki, ale teczka Marii jest w AP i kolejna w IPN. Dodatkowo żona Józefa ma teczkę, która się zachowała. Teczki były całkiem spore - kilkadziesiąt stron.
Warto poszukać takich dokumentów dla kogoś z rodziny. Tam będzie też informacja o innych członkach rodziny i o interesującej Cię narodowości Hoffmanów.
Piotr ma rację warto poszukać Volkslist. Jeśli ojciec Bruna wpisał się to z automatu jego żona i dzieci także.
Ale Volkslisty to tylko spisy nazwisk. Później trzeba szukać teczek procesów. W myśl dekretu z 4 listopada 1944 r. o środkach zabezpieczających w stosunku do zdrajców Narodu najpierw przewozili ich do więzień, a później do obozu pracy. Brat i siostra mojego pradziadka podpisali Volkslistę i w 1945 trafili do COP w Jaworznie. Józef zmarł w obozie, a Maria miała proces. Dla Józefa nie było teczki, ale teczka Marii jest w AP i kolejna w IPN. Dodatkowo żona Józefa ma teczkę, która się zachowała. Teczki były całkiem spore - kilkadziesiąt stron.
Warto poszukać takich dokumentów dla kogoś z rodziny. Tam będzie też informacja o innych członkach rodziny i o interesującej Cię narodowości Hoffmanów.
-
mpelczynska

- piotr_nojszewski

- Podziękował: 2 times
- Kontakt:
-
mpelczynska

Martyno,
Piszesz, że dziadek ma dwa akty urodzenia. Kiedy konkretnie i gdzie został sporządzony ten drugi akt urodzenia na nazwisko Sochaczewski? Jeśli akt był sporządzony długo po urodzeniu to winna być w nim wpisana podstawa jego sporządzenia. Wystąp o fotokopie ew. odpis zupełny tego aktu.
Pozdrawiam
Łukasz
Piszesz, że dziadek ma dwa akty urodzenia. Kiedy konkretnie i gdzie został sporządzony ten drugi akt urodzenia na nazwisko Sochaczewski? Jeśli akt był sporządzony długo po urodzeniu to winna być w nim wpisana podstawa jego sporządzenia. Wystąp o fotokopie ew. odpis zupełny tego aktu.
Pozdrawiam
Łukasz
Pojawiają się wyniki dotyczące AP Łódź - całkiem sporo!:mpelczynska pisze:A mozesz mi podpowiedziec gdzie szukac Volkslisty? Bo probowalam i nic nie widze. A szukaj w archiwach pojawiaja sie Archiwa w innych miastach, ale nie w Lodzi....
Pisalam do Archiwum Panstwowego w Lodzi to znalezli ksiegi meldunkowe ale nie teczki...
https://szukajwarchiwach.pl/search?q=vo ... er=&page=1
O bazie straty Piotr również ma rację
DANE OSOBOWE
nazwisko HOFFMAN
imię FILIP
wysiedlenie/przesiedleni
wysiedlenie z ŁÓDŹ
wysiedlenie do GG
dodatkowe informacje wysiedleni z tzw. Kraju Warty w latach 1939-1945; dane w aktach centrali przesiedleńczej w Poznaniu, oddział w Łodzi
Źródło: Archiwum Państwowe w Łodzi
Sygnatura: 35/11
No i warto przejrzeć też te wyniki:
https://szukajwarchiwach.pl/search?q=Ho ... A39&order=
-
mpelczynska

Paulina, Kurcze, nie mam pojęcia jak to jest że ja szukam i nie nie wyskakuje a wpisuje Filip Hoffman.... Musze zobaczyc co zle robie. Napisze do Archwium Panstwowego w Łodzi na ten temat. Dziekuje!
A te archiwa to juz przejrzalam cale i pisalam do AP Lodz i w ogole i kilka rzeczy sie znalazlo ale generalnie tylko spis ludnosci.
Bardzo dziekuje za pomoc!
Lukasz, co do aktu urodzenia to okazuje sie ze jest problem... Bylam dzisiaj w USC odebrac akt i... nie ma go. Akt urodzenia, ktory byl dopisany do aktu slubu nie znajduje sie w Urzedzie w Gnieznie, gdzie byl wystawiany. Pani z USC Łubowo (gmina gdzie dziadek byl zameldowany) bedzie w poniedzialek szukac aktu. Wg numeru aktu, akt byl wydany w 1949 roku w Gnieznie (albo w Łubowie, oni sami nie wiedzą). Drugi akt urodzenia wystawiony był jak dziadek miał jakieś 15 - 17 lat.
Mam czekac na telefon. Pan w USC Gdansk gdzie mieszkam bardzo mi pomogl i zaangazowal sie w ta sprawe. Wiec czekam... On nie chcial mi wydac aktu urodzenia Bruno Hoffmanna poniewaz.... nie mam dokumentu poswiadczajacego ze Bruno i Bronislaw to ta sama osoba.
Jutro wysylam wniosek i pismo do USC Lodz z prosba o pomoc.
Zobaczymy....
Bardzo dziekuje za pomoc!
Lukasz, co do aktu urodzenia to okazuje sie ze jest problem... Bylam dzisiaj w USC odebrac akt i... nie ma go. Akt urodzenia, ktory byl dopisany do aktu slubu nie znajduje sie w Urzedzie w Gnieznie, gdzie byl wystawiany. Pani z USC Łubowo (gmina gdzie dziadek byl zameldowany) bedzie w poniedzialek szukac aktu. Wg numeru aktu, akt byl wydany w 1949 roku w Gnieznie (albo w Łubowie, oni sami nie wiedzą). Drugi akt urodzenia wystawiony był jak dziadek miał jakieś 15 - 17 lat.
Mam czekac na telefon. Pan w USC Gdansk gdzie mieszkam bardzo mi pomogl i zaangazowal sie w ta sprawe. Wiec czekam... On nie chcial mi wydac aktu urodzenia Bruno Hoffmanna poniewaz.... nie mam dokumentu poswiadczajacego ze Bruno i Bronislaw to ta sama osoba.
Jutro wysylam wniosek i pismo do USC Lodz z prosba o pomoc.
Zobaczymy....
- Martyna
-
mpelczynska

Skoro Filip Hoffman był wysiedlony może tu coś będzie:
https://portal.ehri-project.eu/units/pl ... 2#desc-pol
https://portal.ehri-project.eu/units/pl ... 4#desc-pol
https://portal.ehri-project.eu/units/pl ... 2#desc-pol
https://portal.ehri-project.eu/units/pl ... 4#desc-pol
-
mpelczynska

Zapytaj w wątku dotyczącym IPN-u. Ja na razie tylko złożyłam kilka wniosków czekam na pierwszy list, który powinien przyjść w tym miesiącu. Do wniosków dołączałam akty zgonu. Wypełniając wniosek zaznaczasz pokrewieństwo. W moim przypadku mogę udowodnić pokrewieństwo do wnioskowanych w dokumentach osób i nie ma żadnych wątpliwości, że to moi dziadkowie i pradziadkowie.
Jednak Twój przypadek jest inny, bo dla urzędu to dwie różne osoby i w sumie nie masz dowodu, że Brunon Hoffman=Bolesław Sochaczewski.
Uważam, że powinnaś zbierać co się da na oba nazwiska i może w którymś dokumencie wypłynie szukana informacja. Złóż do IPN zapytanie o teczkę Bolesława Sochaczewskiego, tu możesz przedstawić akt zgonu. Może są tam ciekawe informacje.
Prześledź też drogę przesiedlenia rodziny i pobytu w obozie pracy/jenieckim ?? o którym pisałaś. Jeśli dokumenty są w AP-ach to powinnaś je dostać bez udowadniania pokrewieństwa.
Ogólnie zastanów się jak zasłyszane informacje możesz poprzeć dokumentami. Bo tak naprawdę trzeba trochę przesiać to co się wie od tego co jest w dokumentach.
Sama zajmowałam się tematem list narodowościowych, bo wszyscy moi pradziadkowie i prapradziadkowie byli przekonywani, aby podpisać volkslistę. I faktem jest, że podpisało ją kilku moich krewnych, ale nie w linii prostej. Nie miałam żadnego problemu z zebraniem dokumentów mimo, że nie jestem bezpośrednim potomkiem. Prześledziłam sprawę od początku:
- listy pracowników zakładów z zaznaczonymi krzyżykami nazwiskami
- do oznaczonych krzyżykiem było wysyłane zawiadomienie:
- jeśli ktoś podpisał wniosek to wydawano niemiecką kennkartę
- w Starostwie były listy z imieniem i nazwiskiem
- od 1945 dokonywano aresztowań i przewożono ich do obozów pracy. Moi krewni byli w COP w Jaworznie. Tu także jest sporo dokumentów
- później są dokumenty z procesów, moim zdaniem drobiazgowe i obszerne
- kolejno dokumenty z spraw o rehabilitację, jeśli ktoś się starał.
Ogólnie sporo w archiwach można odnaleźć i tylko w ANK na Wawelu musiałam składać wyjaśnienia po co mi dostęp do tych dokumentów.
Dokumenty z AP-ów powinnaś otrzymać bez problemów.
P.S. Na parafiach księża wydawali potomkom kolonistów takie "cudeńka"
https://www.fotosik.pl/zdjecie/16088a9ed1314261
Jednak Twój przypadek jest inny, bo dla urzędu to dwie różne osoby i w sumie nie masz dowodu, że Brunon Hoffman=Bolesław Sochaczewski.
Uważam, że powinnaś zbierać co się da na oba nazwiska i może w którymś dokumencie wypłynie szukana informacja. Złóż do IPN zapytanie o teczkę Bolesława Sochaczewskiego, tu możesz przedstawić akt zgonu. Może są tam ciekawe informacje.
Prześledź też drogę przesiedlenia rodziny i pobytu w obozie pracy/jenieckim ?? o którym pisałaś. Jeśli dokumenty są w AP-ach to powinnaś je dostać bez udowadniania pokrewieństwa.
Ogólnie zastanów się jak zasłyszane informacje możesz poprzeć dokumentami. Bo tak naprawdę trzeba trochę przesiać to co się wie od tego co jest w dokumentach.
Sama zajmowałam się tematem list narodowościowych, bo wszyscy moi pradziadkowie i prapradziadkowie byli przekonywani, aby podpisać volkslistę. I faktem jest, że podpisało ją kilku moich krewnych, ale nie w linii prostej. Nie miałam żadnego problemu z zebraniem dokumentów mimo, że nie jestem bezpośrednim potomkiem. Prześledziłam sprawę od początku:
- listy pracowników zakładów z zaznaczonymi krzyżykami nazwiskami
- do oznaczonych krzyżykiem było wysyłane zawiadomienie:
- jak ktoś nie podpisał to powtórne zawiadomieniaPolecam Panu stawić się z żoną i w Tarnowie żyjącymi dziećmi powyżej lat 16 w dniu 12 lutego 1943 /piątek/ o godz. 9.00 w tut. Starostwie, parter, duża sala, celem wyjaśnienia przynależności państwowej. Stawienie się jest konieczne. Wszystkie w posiadaniu Pana będące dokumenty należy przynieść ze sobą.
Przedstawiciele kościoła będą obecni.
Pracodawcy są proszeni przy doręczaniu niniejszego pisma odnośnym osobom udzielić na czas nieobecności urlopu przy dalszem płaceniu ich zarobków.
Der Kreishauptmann
Dr. Kipke
Kandrat.
- jeśli ktoś podpisał wniosek to wydawano niemiecką kennkartę
- w Starostwie były listy z imieniem i nazwiskiem
- od 1945 dokonywano aresztowań i przewożono ich do obozów pracy. Moi krewni byli w COP w Jaworznie. Tu także jest sporo dokumentów
- później są dokumenty z procesów, moim zdaniem drobiazgowe i obszerne
- kolejno dokumenty z spraw o rehabilitację, jeśli ktoś się starał.
Ogólnie sporo w archiwach można odnaleźć i tylko w ANK na Wawelu musiałam składać wyjaśnienia po co mi dostęp do tych dokumentów.
Dokumenty z AP-ów powinnaś otrzymać bez problemów.
P.S. Na parafiach księża wydawali potomkom kolonistów takie "cudeńka"
https://www.fotosik.pl/zdjecie/16088a9ed1314261
-
mpelczynska

Wiec oficjalnie przestaje szukac dokumentow na potwierdzenie obywatelstwa. Szukam juz tylko informacji takich dla mnie zeby poznac losy rodziny.
Zarowno USC Gdansk jak i USC Lodz nie wydadza mi dokumentu aktu urodzenia dziadka mimo ze jest na Bruno Hoffmann wydany taki akt i widnieje w systemie.
Mialam dzisiaj ciekawa rozmowe z kierownikiem USC w Lodzi... Otoz powiedzial mi ze sytuacja jest jeszcze bardziej skomplikowana niz myslalam. Okazuje sie, ze majac oba akty urodzenia musialabym wystapic do sadu o usuniecie jednego. Jesli usuneli by akt na Niemca Bruna to i tak nie dostalabym obywatelstwa. Jesli usuneli by akt na Bronislawa... to stawia cala moja rodzine w wielkich tarapatach bo trzebaby poprawic wszystkie dokumenty. Wszystkie akty slubu, wszystkie akty urodzenia, testamenty, dokumenty, akty notarialne.
Dlatego mysle ze nie ma sensu szukac prawnie tych dokumentow bo gra nie warta jest swieczki...
Dziekuje wszystkim za pomoc!
Zarowno USC Gdansk jak i USC Lodz nie wydadza mi dokumentu aktu urodzenia dziadka mimo ze jest na Bruno Hoffmann wydany taki akt i widnieje w systemie.
Mialam dzisiaj ciekawa rozmowe z kierownikiem USC w Lodzi... Otoz powiedzial mi ze sytuacja jest jeszcze bardziej skomplikowana niz myslalam. Okazuje sie, ze majac oba akty urodzenia musialabym wystapic do sadu o usuniecie jednego. Jesli usuneli by akt na Niemca Bruna to i tak nie dostalabym obywatelstwa. Jesli usuneli by akt na Bronislawa... to stawia cala moja rodzine w wielkich tarapatach bo trzebaby poprawic wszystkie dokumenty. Wszystkie akty slubu, wszystkie akty urodzenia, testamenty, dokumenty, akty notarialne.
Dlatego mysle ze nie ma sensu szukac prawnie tych dokumentow bo gra nie warta jest swieczki...
Dziekuje wszystkim za pomoc!
- Martyna
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
to się może zdarzyć nie tylko na wniosek ale i z urzędu
ale wahania rozumiem:)
i tak wracam do kwestii normalnej porady prawnej lub zlecenia kancelarii całości
nie via forum temat, ale odpisy uzyskać za interesem prawnym możesz jak najbardziej, uczciwie, zgodnie z przepisamu etc
ale wahania rozumiem:)
i tak wracam do kwestii normalnej porady prawnej lub zlecenia kancelarii całości
nie via forum temat, ale odpisy uzyskać za interesem prawnym możesz jak najbardziej, uczciwie, zgodnie z przepisamu etc
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
mpelczynska

Moge ale i tak jeden akt urodzenia trzebaby usunac. Kierownik mowil ze z urzedu nic nie beda robic bo jest za duzo niezgodności co do daty urodzenia, miejsca urodzenia i imion rodzicow.
Odpisu aktu urodzenia Bruna nie moge d9stac bo nie mam potwierdzenia prawnego ze to moj dziadek. Musze poczekac 14 lat az przejdzie do AP. Oni tam nie sprawdzaja dokumentow tylko jak zna sie dane to wydaja
Odpisu aktu urodzenia Bruna nie moge d9stac bo nie mam potwierdzenia prawnego ze to moj dziadek. Musze poczekac 14 lat az przejdzie do AP. Oni tam nie sprawdzaja dokumentow tylko jak zna sie dane to wydaja
- Martyna
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Twoja decyzja
ale nie jest tak jak piszesz
nawet jak forum nasze przeszukasz to wskazówki pewne znajdziesz
ale nie jest tak jak piszesz
nawet jak forum nasze przeszukasz to wskazówki pewne znajdziesz
Bez PW. Korespondencja poprzez maila: