Nazwiska - D

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

ewa_dabergut

Nazwisko Dabergut- jakie pochodzenie (niemieckie?)

Post autor: ewa_dabergut »

Jestem mile zaskoczona, że jest jeszcze ktoś poza moją rodziną (którą znam) o tym nazwisku, choć większość pewnie jednak znam tj. osoby z woj. dawnych płockiego, skierniewickiego i łódzkiego, czy poznańskiego. Są to dzieci braci mojego ojca, porozrzucani po Polsce. Ale skąd to nazwisko w Polsce oto jest pytanie. :)
Drusia

Nazwisko Drużkowski

Post autor: Drusia »

Witam,
w związku z tematem ustnej matury z języka polskiego (o dziejach nazwisk polskich) zaczełam się interesować tym skąd pochodzi moje nazwisko, chciałabym stworzyć drzewo geneologiczne mojej rodziny. Wiem jedynie, że rodzinna miejscowość mojego dziadka (Jana Drużkowskiego) to Doły (woj. małopolskie). Rodzice mojego dziadka nazywali się Henryk i Cypriana (z domu Mleczko).
Bardzo proszę o pomoc w związku z pochodzeniem mojego nazwiska, a wszystkich, którzy podejrzewają, że mogą być ze mną spokrewnieni o kontakt.
Pozdrawiam
Ania
Ostatnio zmieniony sob 28 lut 2009, 18:34 przez Drusia, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Aniu :D

Twoje nazwisko, Drużkowski, ma pochodzenie odmiejscowe - od nazwy miejscowości Drużków (tarnowskie, gmina Czchów). Po raz pierwszy odnotowane zostało w źródłach w 1403 roku.

Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN Kraków 2001

Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Drusia

Post autor: Drusia »

Dziękuję bardzo za informacje :D

Jestem też bardzo ciekawa czy jest to nazwisko szlacheckie, czy chłopskie. Jak to można ustalić?
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Aniu,

nie znam takiego podziału nazwisk :(

Sądzę, że gdybyś pochodziła z rodziny, której przodkowie należeli do stanu szlacheckiego, wiedziałabyś o tym. Nazwiska odmiejscowe często nosiła szlachta ( od nazw swych majątków ). Możesz posprawdzać w herbarzach ( nawet na tym forum ), ale i wówczas nie będziesz miała całkowitej pewności... Tę da Ci jedynie sumiennie przeprowadzone genealogiczne 'zbadanie' swych korzeni.

Awatar użytkownika
Adam_Kalemba

Sympatyk
Adept

Post autor: Adam_Kalemba »

Witaj Aniu,
W r odzinie mojej żony, pojawia sie to nazwisko i mieszkali w Krakowie, Stanisław Drużkowski i żona Monika zd. Ślusarczyk, Stanisław zm. w 1986r, a jego żona w 1983r nie pozostawiając potomków, są pochowani na cmentarzu Rakowickim w Krakowie, tyle wiem, a w sprawie korzeni Mleczków to radzę odwiedzić stronę Małopolskiego Towarzystwa Genealogicznego i na liście członków jest p. Andrzej Mleczko, napisz do niego napewno coś będzie wiedział,
Pozdrawiam
Adam
Kalemba
AnnaM

Post autor: AnnaM »

Dzień dobry!!mam pytanie skąd pochodzi nazwisko Dobosiewicz(zdaje mi się,że od naszych wschodnich sąsiadów, ale nie jestem pewna ).jest mi to baardzo potrzebne :) z góry dziękuje :)
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Anno :D

Nazwisko Dobosiewicz ( bez daty źródłowej ) znalazłam w grupie nazwisk pochodzących od imion złożonych typu Dobiemir, Dobiesław; też od prasłowiańskiego dob' 'sprawny, waleczny, dzielny'.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN Kraków 2001

marianek47

Post autor: marianek47 »

Marianek47 ja prosze o wyjasnienie pochodzenia nazwiska Dojs ,Dujs
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Marianku :D

Niestety, etymologii podanych nazwisk nie znalazłam :cry:

art772

Post autor: art772 »

Bardzo bym prosił o pochodzenie i genealogię nazwiska Dorobek, jedna z osób z tego nazwiska to Mieczysław Dorobek chciałbym znać jego przodków i od kiedy istnieje to nazwisko.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj :?: :D

Dorobek ( bez daty źródłowej ) - od dorobić się, dorobek.

Żródłó: "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", autor Kazimierz Rymut, Wyd. Naukowe DWN, Kraków 2001.

Masław

Sympatyk

Nazwisko Dziduch

Post autor: Masław »

Nazwisko mojej pra babki... Dziduch czy to nazwisko polskie? I co ono oznacza?
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Masławie :D

Nazwisko Dziduch jest w słowniku 'Nazwiska Polaków' prof. K. Rymuta i ma polską etymologię:

Dziduch ( bez daty źródłowej ) - od dzida ( dawniej dziga ) 'kopia'.

Awatar użytkownika
Wald48

Nazwisko DUDKO

Post autor: Wald48 »

Bardzo proszę o podanie genealogii nazwiska DUDKO. Z góry dziękuję!
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”