Rozterki indeksującego księgi, jak poprawnie wpisać...

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Karbowska_Marianna

Sympatyk
Ekspert

Zgony w parafii Zawady.

Post autor: Karbowska_Marianna »

tak
pozdrawiam Marianna
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Zgony w parafii Zawady.

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Dziękuję. Mam zindeksowane obecnie zgony z parafii Zawady Kościelne
lata 1808 - 1809. Zamierzam też indeksować kolejne lata. Jeżeli "Genealogia" jest tym zainteresowana, proszę podać adres gdzie i jak mam to wysłać. Pozdrawiam. Łuniewska Ewa.
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Zgony w parafii Zawady.

I jeszcze jedno w rubryce uwagi umieściłam wiek zmarłego, współmałżonka i przyczynę śmierci o ile jest podana, czy to usunąć, czy może zostać. Pozdrawiam Łuniewska Ewa
JustynaP

Sympatyk
Adept

Zgony w parafii Zawady.

Post autor: JustynaP »

Najlepiej wysłać do geneteka(ar)genealodzy.pl oraz do administratora indeksacji woj. podlaskiego Igora Daniszewskiego email: igor.daniszewski(at)genealodzy.pl

Pozdrawiam,
Justyna
Karbowska_Marianna

Sympatyk
Ekspert

Re: Zgony w parafii Zawady.

Łuniewska_Ewa pisze:I jeszcze jedno w rubryce uwagi umieściłam wiek zmarłego, współmałżonka i przyczynę śmierci o ile jest podana, czy to usunąć, czy może zostać. Pozdrawiam Łuniewska Ewa
Może zostać. Mało kto jest tak szczegółowy.
pozdrawiam Marianna
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Które wpisać nazwisko

Indeksując zgony parafii Zawady natknęłam się na taki problem. Zgłaszająca śmierć dziecka matka jest panną. dziecko jest nieślubne (urodzone naturalnie), aczkolwiek w akcie zgonu podane jest imię i nazwisko ojca, samo dziecko figuruje w akcie zgonu tylko z imienia. Które więc nazwisko wpisać matki czy ojca dziecka. Innym ewenementem z którym się spotkałam w tej parafii, to przypadki wpisywania w akcie zgonu u kilkutygodniowych dzieci, jako przyczynę zgonu zmarł na zęby. Wydaje się to mało prawdopodobne, zęby dzieciom rosną znacznie później, około 5 miesiąca życia. Pozdrawiam. Łuniewska Ewa.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

@zgon dziecka panny z podanym ojcem zmarłego
1. ojciec zgłasza?
2. masz dostęp do urodzeń? sprawdź czy ojciec NN czy podany

a tak w ogóle - od tego vel jest:) szukający ma znaleźć dokument dzięki indeksowi i móc na jego podstawie analizować dalej

@przyczyna zgonu (religijne akty? jakieś raptularze?)
to jest spory problem, także dotykający publikacji. Wyciąganie wniosków (tzn "na pałę" przyjmowanie za prawdę) ryzykowane, a może i poważnie szkodliwe dal krewnych - w tym żyjących
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Zgon dziecka zgłasza matka Katarzyna Łaska, jako ojca dziecka podaje Leonarda Zajkowskiego, imię dziecka to Jakub. Rok urodzenia i śmierci 1810. Jego aktu urodzenia nie ma w Zawadach, prawdopodobnie nie zachował się. Dodam jeszcze tylko że ów Leonard Zajkowski należy do osób spokrewnionych z moją rodziną. Rok później tj. w 1811 w/w Leonard i Katarzyna zawarli związek małżeński w Zawadach, ale w chwili śmierci, było to dziecko nie ślubne. Więc jak właściwie nazywał się zmarły Jakub Łaski czy Jakub Zajkowski.
Łuniewska Ewa.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

czyli nie wiadomo czy ojciec (podany przez matkę) uznał
vel
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Jednak jakieś nazwisko muszę wpisać w tabelę i raczej bardziej skłaniam się przy nazwisku matki, ponieważ uważam że gdyby ojciec od razu uznał dziecko, to on by zgłaszał jego zgon, a nie matka. Łuniewska Ewa.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

oba nie jakieś nazwisko
a oba nazwiska
vel
od tego jest

pewnie zmarły nazwisko matki nosił ( choć niekoniecznie dlatego, ze ojciec zgonu nie zgłasza), ale akt do odnalezienia i bez tego byłby ..po panieńskim matki
funkcjonalnie - gdyby pola vel nie było - dla skuteczności szukania lepiej byłoby nazwisko ojca wpisać
na szczęście. jest pole vel i dylematu nie ma:)
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Post autor: zmad »

Okres wojen napoleonskich. Ojciec w armii i nie mogl uznac w dniu urodzenia. Dziecko mozna uznac zawsze, nawet kilka lat po urodzeniu. Moze uznal po powrocie z wojny pomimo jego zgonu a uznanie zaginelo. Przypuszczam, ze gdyby ojciec byl na miejscu, dziecko bu uznal, swiadczyc moze o tym to, ze ozenil sie pozniej z jego matka. Chyba dalbym dziecku nazwisko domniemanego a nawet "bardzo domniemanego" ojca.

Zbyszek Maderski
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję za informacje, na pewno bardzo przydadzą mi się przy dalszej indeksacji. Pozdrawiam. Łuniewska Ewa.
Peikita

Sympatyk
Nowicjusz

Wykaz funduszu pokładnego - jak indeksować?

Post autor: Peikita »

Witam!

To moja pierwsza indeksacja (wykaz funduszu pokładnego) i mam wątpliwości, jak wpisać dane.

W jednym roku, jest rubryka "data wpisu" a w uwagach "świadectwo z dnia ...."

Z kolei w kolejnym roku jest "data zgonu" i znów w uwagach "świadectwo z dnia ..."

Daty z rubryk "data wpisu"/"data zgonu" oraz "świadectwo z dnia" nie zawsze się pokrywają. Przy niektórych osobach nie ma nic w rubryce ze świadectwem.

Moje pytanie, która datę wpisać? W drugim przypadku jest to jasne: data zgonu ale w pierwszym już nie wiem, czy data wpisu się pokrywa z datą zgonu?

Czy ktoś z Państwa wie, o co chodzi z tym świadectwem? Dlaczego przy niektórych osobach nie ma nic?

Oraz co oznacza znaczek w rubryce "proceder życia" przy osobach o numerze 43 i 44? brak danych?

https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/33ab5d76ef76ca65

Dziękuje i pozdrawiam :)
Roksana
Karbowska_Marianna

Sympatyk
Ekspert

Zgony w parafii Zawady.

Jak tam idzie indeksowanie Zawad. Czekam niecierpliwie, ale nadal niema Pani indeksów w genetece.
pozdrawiam Marianna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”