Pytanie odnośnie obywatelstwa Pruskiego XIXw.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Toshiro93

Sympatyk

Pytanie odnośnie obywatelstwa Pruskiego XIXw.

Post autor: Toshiro93 »

Witam
Mam takie dosyć niestandardowe pytanie odnośnie zapisu obywatelstwa w XIXw. Otóż mój prapradziadek Jan Tettke urodził się w Częstochowie w roku 1889, w akcie ślubu z 1914 roku widnieje informacja Jan Tettke poddany pruski, mimo iż urodził się w Rosyjskiej Częstochowie. Jego ojciec Jan Karol Juliusz Tettke był rodowitym Niemcem urodzonym w Wilhelmsthal w kotlinie Kłodzkiej, później na stałe przeniósł się do Częstochowy i tam w aktach rosyjskojęzycznych także występuje jako poddany pruski ale to jest oczywiste. Jego drugi syn Julian Tettke brat Jana Tettke także w aktach ma dopisek Poddany Pruski mimo iż urodził się także w Częstochowie w roku 1893.
Dlatego moje pytanie jest takie, czy w tamtych czasach takie pruskie obywatelstwo dostawało się z automatu prze to, że ojciec był Niemcem, i mimo iż urodziliśmy się w Rosyjskiej Częstochowie to także mamy od razu obywatelstwo pruskie? Wiem, że to takie trochę dziwne pytanie, ale mnie to intryguje jak sprawa wyglądała z tymi obywatelstwami w tamtych czasach.
Z góry dziękuję za zainteresowanie i ewentualną odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie
Emil
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”