Metryki w Excelu.

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Tomasz_Mierzejek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Metryki w Excelu.

Post autor: Tomasz_Mierzejek »

Dzień dobry.
Mam do Państwa kilka pytań.
1) Czy można i jak robić metryki do własnego drzewa genaologicznego?Chodzi mi o metryki osób które są tylko w moim drzewie genaologicznym.
2) Co mogę w takich metrykach zamieścić ( jakie informacje)?
3) Czy znają Państwo jakieś programy służące do samodzielnego spisywania metryki?

Jeśli chodzi o program to myślałem o Excelu ale może są jakieś inne?
Dziekuje za odpowiedzi oraz pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony wt 26 lut 2019, 06:28 przez Tomasz_Mierzejek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Proszę o pomoc.

Post autor: kamil_360 »

Ja w excelu mam tabele.
Każdy wiersz to pojedyncza osoba, a kolumny to kolejno nazwisko rodowe, imię, data urodzenia, miejsce urodzenia (na górze miejscowość, na dole nazwa parafii; do 1945), data ślubu, dane partnera, data i miejsce żony.
Dodatkowo kolumna z numerami akt i danymi z archiwum (archiwum, zespół, sygnatura, strona).
Wprowadziłem też własną legendę, np p-piśmienny, z- dostępne zdjęcie osoby, e-emigrant, kolor 1- znane miejsce pochówku, kolor 2- niepotwierdzone pokrewieństwo itd.
Jest to baza wyjściowa - wszyscy w jednym miejscu - która sluzy do dalszych poszukiwań pozametrykalnych i ewentualnej graficznej wizualizacji pokrewieństw
Awatar użytkownika
Tomasz_Mierzejek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Re: Proszę o pomoc.

Post autor: Tomasz_Mierzejek »

kamil_360 pisze:Ja w excelu mam tabele.
Każdy wiersz to pojedyncza osoba, a kolumny to kolejno nazwisko rodowe, imię, data urodzenia, miejsce urodzenia (na górze miejscowość, na dole nazwa parafii; do 1945), data ślubu, dane partnera, data i miejsce żony.
Dodatkowo kolumna z numerami akt i danymi z archiwum (archiwum, zespół, sygnatura, strona).
Wprowadziłem też własną legendę, np p-piśmienny, z- dostępne zdjęcie osoby, e-emigrant, kolor 1- znane miejsce pochówku, kolor 2- niepotwierdzone pokrewieństwo itd.
Jest to baza wyjściowa - wszyscy w jednym miejscu - która sluzy do dalszych poszukiwań pozametrykalnych i ewentualnej graficznej wizualizacji pokrewieństw
Rozumiem. Bardzo dziękuję Panu za odpowiedz. Napewno skorzystam z Pana rad. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”