Naszych zasobach są wykazy z tej Parafii z Archiwum Diecezjalnego w Toruniu.
Na Genealogiawarchiwach są metryki z tej Parafii od 1874 roku.
Niestety informacje w Geneszukacz są całkiem inne niż w księgach w Archiwum Pąnstwowym. Dlaczego?
Katarzyna
Papowo Toruńskie
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Papowo Toruńskie
Na genealogia w archiwach masz Papowo USC - rejestracja cywilna a nie metryki z parafii 
Papowo Toruńskie
Dalej nie rozumiem tej różnicy.
NP. tu jest w wykazie ślub Anny Gollus z 1886 tam tego nie ma.
Tu jest w 1875 zgon Elżbiety Gollus i Antoniego Gollus w 1882 tam tego nie ma.
Niektóre osoby można wyszukać tu i tam
Katarzyna
Katarzyna
Katarzyna
- Ćwikliński_Leszek

- Kontakt:
Re: Papowo Toruńskie
Różnice mogą być i to dość znaczne.kat_pas pisze:Dalej nie rozumiem tej różnicy.
Katarzyna
1.Zakres terytorialny USC nie pokrywał się z obszarem Parafii.
2. W Parafii mamy tylko chrzty danego wyznania, w USC są wszyscy z terenu działania USC.
3. Na terenach zaboru pruskiego od 1874r powstały USC i nie są to kopie akt z Parafii jak w zaborze rosyjskim.
pozdrowienia
Leszek
Re: Papowo Toruńskie
Dziękuję za wyjaśnienie.
Do tej pory sądziłam, że każdy ksiądz, pastor był jednocześnie urzędnikiem państwowym spisującym akty urodzeń, ślubów i zgonów.
Jeśli USC miała większy obszar niż dana parafia to sadziłam, że będą tam wszystkie akty w danym roku ze wszystkich podległych parafii.
Faktycznie szukając aktu ślubu w 1886 roku w parafii było 16 ślubów a w USC ponad 60 - dwa były identyczne reszta rozbieżne.
Ale jak wytłumaczyć, że szukając zgonów w Genetyce np. z 1875 roku mamy 9 aktów nr. 1, 9 aktów nr. 2 gdzie w Łysomicach zm. Elżbieta Gollus.
Gdzie mam szukać tego aktu zgonu - to nadal jest parafia Papowo Toruńskie.
Czy muszę udać się do Archiwum Diecezjalnego by ten akt odszukać.
Do tej pory sądziłam, że każdy ksiądz, pastor był jednocześnie urzędnikiem państwowym spisującym akty urodzeń, ślubów i zgonów.
Jeśli USC miała większy obszar niż dana parafia to sadziłam, że będą tam wszystkie akty w danym roku ze wszystkich podległych parafii.
Faktycznie szukając aktu ślubu w 1886 roku w parafii było 16 ślubów a w USC ponad 60 - dwa były identyczne reszta rozbieżne.
Ale jak wytłumaczyć, że szukając zgonów w Genetyce np. z 1875 roku mamy 9 aktów nr. 1, 9 aktów nr. 2 gdzie w Łysomicach zm. Elżbieta Gollus.
Gdzie mam szukać tego aktu zgonu - to nadal jest parafia Papowo Toruńskie.
Czy muszę udać się do Archiwum Diecezjalnego by ten akt odszukać.
Katarzyna