Roman Karpinski needs your help .
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
adryankarpinski
Hello;
I research informations about my uncle Roman Karpinski.
He was born 20/1/12 in Recklinghausen (Germany) came to France in 1922. Then i know that he returns to Poland but when , i don't know.
I'm sure that he was in Warszawa in may 1937.He worked in Post of Warszawa.He was arrested by the Nazis the 12 september 1944. He died the 30 april 1945.
I know that he was married.but i don't know the name of his wife , if he had children that i could found .
I think he get married in Warszawa.
Could anyone help me to find the name of his wife ??
Thank you very much.
Adryan Karpinski from France.
I research informations about my uncle Roman Karpinski.
He was born 20/1/12 in Recklinghausen (Germany) came to France in 1922. Then i know that he returns to Poland but when , i don't know.
I'm sure that he was in Warszawa in may 1937.He worked in Post of Warszawa.He was arrested by the Nazis the 12 september 1944. He died the 30 april 1945.
I know that he was married.but i don't know the name of his wife , if he had children that i could found .
I think he get married in Warszawa.
Could anyone help me to find the name of his wife ??
Thank you very much.
Adryan Karpinski from France.
- Bozenna

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Adryan,
Laisse ton adresse e-mail dans ma boite privée. Mon pseudo. est " Bozenna". Je vais essayer de t'expliquer comment trouver ces renseignements.
Amitiés
Bozenna
po polsku:
Adryan,
Zostaw Twoj adres e-mail'a w mojej prywatnej skrzynce (pseudo. Bozenna). Wytlumacze Ci gdzie i jak trzeba szukac tych informacji.
Serdecznosci
Bozenna
Laisse ton adresse e-mail dans ma boite privée. Mon pseudo. est " Bozenna". Je vais essayer de t'expliquer comment trouver ces renseignements.
Amitiés
Bozenna
po polsku:
Adryan,
Zostaw Twoj adres e-mail'a w mojej prywatnej skrzynce (pseudo. Bozenna). Wytlumacze Ci gdzie i jak trzeba szukac tych informacji.
Serdecznosci
Bozenna
- Bozenna

Witam serdecznie,
Nasz kolega, Adryan Karpiński, który nie zna języka polskiego prosi o pomoc.
Poszukuje w Polsce potomków brata swego dziadka.
Roman Karpiński, urodzony 20.01.1912 roku w Recklinghausen (Niemcy), syn Jana i Józefy z domu Pachura, po pobycie we Francji, wrócił do Polski około 1930 roku. Cała jego rodzina została we Francji.
Roman Karpiński byl pracownikiem poczty w Warszawie w 1937 roku.
Zatrzymany przez Niemców 12.09.1944 roku w Warszawie, zesłany do Dachau, tam umiera 30.04.1945 roku.
W dokumentach z archiwum Bad Arolsen jest informacja, że Roman Karpiński był żonaty.
Nasz kolega chciałby odnaleść dzieci lub wnuków Romana Karpińskiego.
Ja chętnie mu w tym pomogę, ale nie wiem gdzie szukać.
Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc, pomysły, propozycje, gdzie szukać.
Wiem, że istnieje ksiązka telefoniczna Warszawy z 1938 roku, ale nie umiem jej znaleść.
Może jest spis pracowników pocztowych w Warszawie w latach 1930 ?
Może spis mieszkańców ?
Z góry Wam dziękuję za pomysły.
Bożenna
Nasz kolega, Adryan Karpiński, który nie zna języka polskiego prosi o pomoc.
Poszukuje w Polsce potomków brata swego dziadka.
Roman Karpiński, urodzony 20.01.1912 roku w Recklinghausen (Niemcy), syn Jana i Józefy z domu Pachura, po pobycie we Francji, wrócił do Polski około 1930 roku. Cała jego rodzina została we Francji.
Roman Karpiński byl pracownikiem poczty w Warszawie w 1937 roku.
Zatrzymany przez Niemców 12.09.1944 roku w Warszawie, zesłany do Dachau, tam umiera 30.04.1945 roku.
W dokumentach z archiwum Bad Arolsen jest informacja, że Roman Karpiński był żonaty.
Nasz kolega chciałby odnaleść dzieci lub wnuków Romana Karpińskiego.
Ja chętnie mu w tym pomogę, ale nie wiem gdzie szukać.
Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc, pomysły, propozycje, gdzie szukać.
Wiem, że istnieje ksiązka telefoniczna Warszawy z 1938 roku, ale nie umiem jej znaleść.
Może jest spis pracowników pocztowych w Warszawie w latach 1930 ?
Może spis mieszkańców ?
Z góry Wam dziękuję za pomysły.
Bożenna
Witam
Nazwiska Romana Karpińskiego nie ma w spisie abonentów telefonicznych Warszawy 1938/39.
W spisie sąsiadują nazwiska Karkowski Walenty-Kasprzykowa Zofia.
Może w administracyjnej części M.S.W. i Administracji, udałoby się sięgnąć do spisów b.Centralnego Biura Adresowego?
Nie sprawdzałem ,ale na pewno w Warszawie mieszkają osoby o nazwisku Karpiński.Może po prostu nawiązać z nimi kontakt
i przedstawić prośbę Adryana?
Pozdrawiam
Zygmunt
Nazwiska Romana Karpińskiego nie ma w spisie abonentów telefonicznych Warszawy 1938/39.
W spisie sąsiadują nazwiska Karkowski Walenty-Kasprzykowa Zofia.
Może w administracyjnej części M.S.W. i Administracji, udałoby się sięgnąć do spisów b.Centralnego Biura Adresowego?
Nie sprawdzałem ,ale na pewno w Warszawie mieszkają osoby o nazwisku Karpiński.Może po prostu nawiązać z nimi kontakt
i przedstawić prośbę Adryana?
Pozdrawiam
Zygmunt
- Pobłocka_Elżbieta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 24 times
Witam!
Znalazłam na stronie Genealogicznej Stankiewiczów,wg opracowania Jerzego Hykiela i Janusza Stankiewicza :
KARPIŃSKI ROMAN 1919/116 plut. 12p. ul. pod. KW spis żołnierzy 3 Dywizji Strzelców Karpackich 1942-1945
Może to mylny trop,gdyż data urodzenia jest o 7 lat pózniejsza,ale różnie to bywa,a nazwisko równie często występujące.
Na stronie moi-krewni,jest 10 osób zm.Roman Karpiński.Przy 5 -ciu nie ma żadnych danych.
Na stronie Dachau ,wysyłam link dla ADRIANA jeśli nie posiada dokumentu ,to wydrukuje sobie.
http://stevemorse.org/dachau/details.ph ... &image=555
To może się okazać istotna informacja:
list. KARPINSKI ROMAN, eksped. poczt.
///////////////////////////////////////////////////////////////////////
W spisie http://genealogyindexer.org/ jest eksp. list. Karpiński Roman ul.Wiązowa
1932 Torun Adress Direc. image 313 str.
Może dlatego nie ma Romana w spisie telef. Warszawy, może wczesniej pracował na Poczcie w Toruniu i tam mieszkał?
W tym samym linku,sprawdziłam nazwisko ojca Romana: Jan Pachura,występuje w Bydgoszczy ,jako kond.tramwajowy ,drugi jako robotnik.
Bydgoszcz 1936/1937 str.471
Toruń-Bydgoszcz ,leżą blisko siebie,trzeba to zgłębić.
Oby ten ślad był pomocny.
Pozdrawiam serdecznie
Ela P.
Znalazłam na stronie Genealogicznej Stankiewiczów,wg opracowania Jerzego Hykiela i Janusza Stankiewicza :
KARPIŃSKI ROMAN 1919/116 plut. 12p. ul. pod. KW spis żołnierzy 3 Dywizji Strzelców Karpackich 1942-1945
Może to mylny trop,gdyż data urodzenia jest o 7 lat pózniejsza,ale różnie to bywa,a nazwisko równie często występujące.
Na stronie moi-krewni,jest 10 osób zm.Roman Karpiński.Przy 5 -ciu nie ma żadnych danych.
Na stronie Dachau ,wysyłam link dla ADRIANA jeśli nie posiada dokumentu ,to wydrukuje sobie.
http://stevemorse.org/dachau/details.ph ... &image=555
To może się okazać istotna informacja:
list. KARPINSKI ROMAN, eksped. poczt.
///////////////////////////////////////////////////////////////////////
W spisie http://genealogyindexer.org/ jest eksp. list. Karpiński Roman ul.Wiązowa
1932 Torun Adress Direc. image 313 str.
Może dlatego nie ma Romana w spisie telef. Warszawy, może wczesniej pracował na Poczcie w Toruniu i tam mieszkał?
W tym samym linku,sprawdziłam nazwisko ojca Romana: Jan Pachura,występuje w Bydgoszczy ,jako kond.tramwajowy ,drugi jako robotnik.
Bydgoszcz 1936/1937 str.471
Toruń-Bydgoszcz ,leżą blisko siebie,trzeba to zgłębić.
Oby ten ślad był pomocny.
Pozdrawiam serdecznie
Ela P.
-
Pawel_Jurewicz

- Bozenna

Ela,
Jestes kochana, slicznie dziekuje,
Torun, Bydgoszcz to moga byc interesujace tropy, gdyz rodzina (dziadkowie i rodzice Romana) pochodzila z okolic Poznania.
Wlasnie szukam miejscowosci, ktore podal mi Adryan. Niestety jest ich kilka (nazwy popularne), ale to powinno dac sie znalesc.
Roman Karpinski w 1932 roku mial 20 lat i pewnie wrocil do Polski do dziadkow (rodzice zostali we Francji).
Mogl wiec, faktycznie, byc pracownikiem poczty w Toruniu w 1932 roku, a potem przeniesc sie do Warszawy.
Jest jego zdjecie z 1937 roku zrobione w Warszawie.
Serdecznosci
Bozenna
P.S. Pawel,
Dziekuje bardzo, niestety nie ma ostatniego adresu, ani zadnej informacji o osobach pozostalych w Polsce, na karcie wieznia Romana Karpinskiego, przyslanej z archiwum w Bad Arolsen.
Jestes kochana, slicznie dziekuje,
Torun, Bydgoszcz to moga byc interesujace tropy, gdyz rodzina (dziadkowie i rodzice Romana) pochodzila z okolic Poznania.
Wlasnie szukam miejscowosci, ktore podal mi Adryan. Niestety jest ich kilka (nazwy popularne), ale to powinno dac sie znalesc.
Roman Karpinski w 1932 roku mial 20 lat i pewnie wrocil do Polski do dziadkow (rodzice zostali we Francji).
Mogl wiec, faktycznie, byc pracownikiem poczty w Toruniu w 1932 roku, a potem przeniesc sie do Warszawy.
Jest jego zdjecie z 1937 roku zrobione w Warszawie.
Serdecznosci
Bozenna
P.S. Pawel,
Dziekuje bardzo, niestety nie ma ostatniego adresu, ani zadnej informacji o osobach pozostalych w Polsce, na karcie wieznia Romana Karpinskiego, przyslanej z archiwum w Bad Arolsen.
- Pobłocka_Elżbieta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 24 times
Bożenno,Bozenna napisała /[size=109] pisze:[...] istnieje ksiązka telefoniczna Warszawy z 1938 roku, ale nie umiem jej znaleść.[/size]
tu (odsyłacz) dostępny jest w Internecie: „Spis abonentów warszawskiej sieci telefonów Polskiej Akcyjnej Spółki Telefonicznej i rządowej warszawskiej sieci okręgowej. Rok 1938/39”.
Niestety w spisie tym, jak napisał Zygmunt, nazwiska Romana Karpińskiego brak (zob. strona 152 spisu, licznik strony 202).
Może do dalszych poszukiwań okażą się pomocne liczne księgi adresowe udostępnione w Internecie przez Wielkopolską Bibliotekę Cyfrową.
Łączę pozdrowienia –
Lidia
P.S.
Możesz jeszcze przekazać Adryanowi, iż w Polsce nazwisko Karpiński jest popularne. Ogółem na terenie kraju jest zameldowanych 20 071 osób noszących to nazwisko (według danych podanych w portalu „moikrewni.pl”), najwięcej w Warszawie – 1 379 osób, w tym:
- 9 792 osoby o nazwisku Karpiński (w Warszawie 612 osoby);
- 10 279 osób o nazwisku Karpińska (w Warszawie 767 osób).
Lidia