Czarkowski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

doris79

Sympatyk
Ekspert

Czarkowski

Post autor: doris79 »

rodzina Czarkowskich

Witam,

Zaczęłam swoja przygodę z budowaniem drzewa genealogicznego , na prapradziadkach zamieszkujących Radomsko ok. 1850-1900 roku.
Rodzina Czarkowskich z Czarkówki do której dotarłam to bracia Aleksander, Teodor, Hipolit , FRanciszek ( moj prapradziadek ) ozeniony z Jozefa z Klukowskich, byla jeszcze siostra Wiktoria ozeniona z Madejskim.
Nie wiem kiedy Franciszek dodarl do Radomska z Podlasia i czy sa moze jacys potomkowie innych Czarkowskich z Czarkowki. Pozniej rodzina przeniosla sie do Kielc. Tam moje stryjeczne prababki wyszly za maz Maria za Romana Kinastowskiego , Zofia za Henryka Jaruzelskiego
Moze ktos cos wie.
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Czarkowski

Post autor: Czerkawska_Ewa »

Ta rodzina jest w Wielkiej Genealogii Minakowskiego.

Pozdrawiam,

Ewa
doris79

Sympatyk
Ekspert

Czarkowski

dziekuje
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Czarkowski

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Rodzina Czarkowskich jest, ale niekoniecznie Ci bracia i ta rodzina (jest tylko Franciszek z Mazowsza). Sporo jest literatury o Czarkowskich na kresach południowo-wschodnich. Może znasz miejsce na Podlasiu skąd pochodzą, a wtedy będzie można znaleźć punkt odniesienia. Dane na WGM odnośnie rodzin Czarkowskich są fragmentaryczne.
doris79

Sympatyk
Ekspert

Czarkowski

Dziekuje za szybko odzew pochodzą z czarkowki dużej parafia perlejewo niedaleko drohiczyńskiej ale w dokumentach pojawia się też iman i braclaw ,opieram się na dokumencie z 1803 poswidczajcego szkachectwo rozumiem że pewnym momencie było zbyt dużo braci i część z nich poszła za chlebem reszta została w czarkowce mój pradziadek zamieszkał w noworadomskubram ożenił się miał dwóch synów i dwie córki i przenieśli się do Kielc tu mam już prawie jasność ciekawa jestem innych gałęzi rodu czarkowskich może ktoś ma jakiej dokumenty których kopie udostępni ją również pozdrawiam wszystkich Dorota
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Czarkowski

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

To wszystko jasne. Znam tą parafię. To bardzo rozrodzony ród, liczący ok. 20 rodzin w tamtych okolicach, używających różnych przydomków. Akta metrykalne od Potopu szwedzkiego w większości w AD w Drohiczynie. Jak Pani przyśle mi skan tego dokumentu związanego z rodziną, kiedybyła jeszcze na Podlasiu to postaram się coś znalezc wstecz lub skontaktować z osobą na miejscu. Pozdrawiam Tomasz
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Czy ten wywód z 1803 roku to wywód swojej rodziny czy zasłyszany, znaleziony w sieci ? Bracław i Czarkówka w jednym wywodzie? trochę zaskakujące, ale może.
Jeśli coś da się zweryfikować względnie łatwo to pochodzenie z Czarkówki w parafii Perlejewskiej. Księgi są bardzo kompletne (chrzty od połowy XVII wieku), zmikrofilmowane. Wybrać zatem trzeba albo mormonów albo AP w Białymstoku skąd można je ściągnąć do najbliższego archiwum.. i do roboty. Przed wszystkim jednak namawiałbym do klasycznej kwerendy pierwszym wyzwaniem jest znalezienie dokumentu ślubu z Klukowska.
Tworzenie genealogii na podstawie herbarzy i Minakowskiego to zwykle droga donikąd. Tylko na Podlasiu i tylko w XIX wieku spotykałem w swoich kwerendach Czarkowskich w wielu miejscach. Od pospolitych po znamienitych Ci ostatni poza Czarkówką gdzie byli szlachecką drobnicą objawiali się jako sporzy właściciele w okolicach Bielska Podlaskiego czy Juchnowca. I już to pokazuje że nie ma jednej prostej drogi która wiedzie Czarkowskich do jedynego miejsca na Podlasiu.
Pozdrawiam
doris79

Sympatyk
Ekspert

Dzień dobry,
Moje poszukiwania trwaja , i zupelnie zmienily historie mojej rodziny, z tlumaczenia akt dowiedzilam sie , ze owszem , pochodzili z Podlasia , ale znalezli sie na Wolyniu , Zytomierz , wsie Kniazino i Tulczynowka. Dotarlam do Spisu Kijowskiego, tam sa wymieni, moj praprapradziadek Teofil byl ich wlascicielem, jego syn Franciszek byl rotmistrzem w Pulku Kargopolskim, wzial slub w Wilkomierzu na Litwie i tu juz prosto, przeniesli sie na tereny polskie. Zostal naczelnikiem akcyzy , dzieci rodzily sie w Wieluniu ,Opatowie i potem juz w Radomsku i dalej Kielce. Chcialabym dotrzec do dzieci Teofila bo mial jeszcze dwoch synow i dwie corki ( jedna z nich prawdopodobnie to PElagia Bierzynska).Ale juz nie mam pomyslu jak.. To juz Ukraina.. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”