Pochodzenie nazwisk (cz.7)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Minik_Bartosz

Post autor: Minik_Bartosz »

Romanie,
Brak podpisu (za co przepraszam) pod moją wcześniejszą wiadomością wynikał z (wrodzonego) niedbalstwa oraz ekscytacji tym, że znalazłem forum o tej tematyce. :)

Jeśli chodzi o pochodzenie moich przodków, to mój dziadek kiedyś mi opowiadał, że jego któryś z kolei pradziad pochodził spod Poznania i osiadł na Lubelszczyźnie (moje obecne miejsce zamieszkania). Ta historia to raczej żaden jego wymysł ani bajka.

Tłumaczył mi też, że nasz przodek był druciarzem, a pod Lublinem osiadł ze względu na przyszłą żonę.

Inną koncepcją jest tureckie pochodzenie nazwiska, które znaczy "mały" w tym języku.

Ciut zabawny jest fakt, że istnieje dzielnica Poznania, a dawniej oddzielna miejscowość - "Minikowo", ale nie wiem czy można moje nazwisko z tym powiązać. Jeśli ktoś miałby jakieś sugestie, z chęcią poczytam! :)

Pozdrawiam, Bartosz
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Pochodzenie nazwisk Szluga i Cecek

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Jankowski_K pisze:Ponawiam zapytanie,
czy ktoś coś wie na temat nazwisk Szulgit (Szulget) oraz Cejcel (Cecel, Ceycel)? Osób o tym nazwisku, zarówno żyło jak i żyje obecnie bardzo niewielu na terenie RP. Należę do tych szczęśliwców, którzy mają przodkinię Cejcel zd. Szulget :)
Pozdrawiam :)
*Dodam że są to tereny Od Kruszwicy po Brześć Kujawski. Tym bardziej zaciekawił mnie zapis na BaSI:

Chlewiska (par. rzymskokatolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1818 , Duplicate der Kirchenbücher von Chlewisk

Sara, rodzice: Christophorus Ceyche, Margaretha Ukulincuj ,

Inne osoby występujące w dokumencie:
Michaël Cigenhagel - chrzestny, Loisenfeld
Sara Nuffrin - chrzestna, Loisenfeld
Martinus Lang - Loisenfeld
Catharina Mejerin - Loisenfeld

Komentarz indeksującego:
ur. 5 kwiecień 1818r.
Loisenfeld (Dąbrowa Biskupia) 17

Nazwisko Ukulincuj? Cigenhagel? Nuffrin? Nie mogę nic na temat tych nazwisk znaleźć.
Witam,

nazwisko Sluga - jest obecnie zapisywane w Polsce takze jako Sługa i Służałek.

Nazwisko Sluga - istnieje takze w Slowenii -> w Polsce powstaly od niego nazwiska Szluga -> Szlugaj -> moze kiedys chwilowo istnialo jako ... zle zapisane nazwisko Szlugit lub Szluget.

Nazwiska Cejcel, Cecel, Ceycel juz nie istnieja w Polsce.
Mogly to byc nazwiska zle zapisane ale pochodzace od jeszcze istniejacego nazwiska Cecek - a to pochodzi od staropolskiego slowa "czacz" = cacko, nagroda.

Z Twojego wpisu wynika, ze ..ktos, kiedys .. mogl bawic sie przekrecaniem nazwisk.

Pozdrawiam - Wladyslaw
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Podaję za prof. K. Rymutem:

Dziczek 1445 - w grupie nazwisk pochodzących od dziki ‘nieoswojony’, dzik;.

Jancewicz 1763 - od imienia Jan. Imię pochodzenia hebrajskiego, od Jehöhanan ‘Jahwe jest łaskawy’. W językach słowiańskich adaptowane jako Iwan, Jan. Forma Iwan we wczesnym średniowieczu znana w całej Polsce, później na Kresach Wschodnich. Postać Jan notowana od początku XIII wieku.

Zyśk - w grupie nazwisk pochodzących od zyskać ‘osiągnąć korzyść’, zysk ‘dochód, korzyść, pożytek’.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

W placie z pogranicza Niemiec i Holandii, dokładnie w Geldrii niemieckie "dzień dobry" brzmi (fonetycznie) "gu'moheyn". Odpowiednio Cigenhagel = mniej więcej Cyij'hagh'yl. Małgorzata = Mah'rhyt. Lang = La'hh. Mejer = Meeh'r.

Co zapisze w 19 wieku polski ksiądz/skryba chrzcząc dziecko Cigenhagela? ;)
Zbigniew
Jankowski_K

Sympatyk

Post autor: Jankowski_K »

A co sądzicie o pochodzeniu nazwiska Szulget od Sulga - lewa ręka?
Dodam, że dziwnym trafem jestem leworęczny :D
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Moim zdaniem to jest jakiś prusko-niemiecki wariant sołtysa i sędziego w jednym ( wtórnie sprusizowany i spolonizowany) od podstawy: Schulz / Schulze + gut. W każdym razie ja w tym kierunku bym pogrzebał choćby tu w słowniku staroprusko - niemieckim: http://prusowie.pl/index.php . Słownik gdzieś jest w zakładkach w pdf-ie.
Zbigniew
patrickptb

Sympatyk

Post autor: patrickptb »

Witam, zastanawia mnie pochodzenie nazwiska Ceglarek i czy jest możliwe, że w tej odmianie mogło powstać w wielu miejscach w Polsce czy raczej ma swoje źródło pochodzenia? Już w XVIII wieku nazywali się tak mieszkańcy w kilku województwach, a przecież nie było to na tyle popularne nazwisko jak niektóre typowo polskie. Domyślam się, że pochodzi od wykonywanego zawodu to nazwisko, ale może ktoś zna więcej szczegółów, kiedy były pierwsze wzmianki w tej odmianie? Inne odmiany tego nazwiska w moim drzewie na przełomie 1650-1790 to "Ceglarczyk", "Cegiełka".
Pozdrawiam serdecznie, Patryk C.
JaworskaKasia

Re: Pochodzenie nazwiska Gnoza.

Post autor: JaworskaKasia »

Jankowski_K pisze:Ponawiam zapytanie,
czy ktoś coś wie na temat nazwisk Szulgit (Szulget) oraz Cejcel (Cecel, Ceycel)? Osób o tym nazwisku, zarówno żyło jak i żyje obecnie bardzo niewielu na terenie RP. Należę do tych szczęśliwców, którzy mają przodkinię Cejcel zd. Szulget :)
Pozdrawiam :)
*Dodam że są to tereny Od Kruszwicy po Brześć Kujawski. Tym bardziej zaciekawił mnie zapis na BaSI:

Chlewiska (par. rzymskokatolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1818 , Duplicate der Kirchenbücher von Chlewisk

Sara, rodzice: Christophorus Ceyche, Margaretha Ukulincuj ,

Inne osoby występujące w dokumencie:
Michaël Cigenhagel - chrzestny, Loisenfeld
Sara Nuffrin - chrzestna, Loisenfeld
Martinus Lang - Loisenfeld
Catharina Mejerin - Loisenfeld

Komentarz indeksującego:
ur. 5 kwiecień 1818r.
Loisenfeld (Dąbrowa Biskupia) 17

Nazwisko Ukulincuj? Cigenhagel? Nuffrin? Nie mogę nic na temat tych nazwisk znaleźć.
Przepraszam za brak polskich liter... Co do podanych nazwisk, najwyrazniej piszacy nie znal niemieckiego i zapisywal nazwiska ze sluchu.
Szulget=Schulget lub Schulgit, obie formy istnieja; Cigenhagel=Ziegenhagel; istnieje tez Ziegenhagen; Nuffrin = nazwisko Nuffer istnieje w Niemczech, Nufferin to wersja kobieca. Tak samo Mejerin, wersja kobieca nazwiska Meyer. Ukulincuj...w akcie jest napisane de domo Ukulin cuj (z domu Ukulin, ktorej) Ceyche to prawdopodobnie Zeche, pierwsze e jest wymawiane dlugo, wiec brzmi jak ej. Cejcel moze pochodzic od Seitz (wymawiane Sajc) lub Seidel/Seydel
Poniewaz niemieccy kolonisci nazywali zakladane przez siebie osady tak jak te, z ktorych pochodzili, mozna poszukac miejscowosci Luisenfeld, Louisenfeld, Luisenfeldt, Louisenfeldt.
Pozdrawiam Katarzyna

PS: istnieja tez nazwiska Zeichel, Zeitzel, Zeizel, Zeitzner i Zeitzschel. Litera z (rowniez "tz") odpowiada polskiemu c. Milej zabawy :wink:

Znalazlam tez w googlu tekst niemiecki o tym, jak ktos napisal Juliet jako Schulget, ze sluchu
Ostatnio zmieniony sob 02 mar 2019, 13:52 przez JaworskaKasia, łącznie zmieniany 2 razy.
JaworskaKasia

Pochodzenie nazwisk Basay i Gurtat

Witam!

Znalazlam wsrod moich przodkow nazwisko Basay lub Basaj, obie wersje mozna znalezc w aktach rodzinnych. Mieszkali w okolicach Kozienic pod koniec XVIII i na poczatku XIX wieku. W moim odczuciu nazwisko brzmi z turecka lub wegierska.
Inne nazwisko z tych samych okolic: Gurtat
Moze ktos wie, skad sie wywodza i znacza.

Znowu przepraszam za brak polskiej czcionki

Pozdrowienia
Katarzyna
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Basaj, Basay - e grupie nazwisk pochodzących od bas ‘niski głos męski, człowiek mówiący niskim głosem’, basy ‘instrument muzyczny’, też od imienia Sebastian; w formach pochodnych trudno odróżnić od nazw osobowych na Basz .

Gurtat - od niemieckiej nazwy osobowej Gurt, ta do średnio-wysoko-niemieckiego gurt, gurtel ‘pasek, taśma’, może też od gwarowego gurt ‘pasek’

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
JaworskaKasia

Serdecznie dziekuje i pozdrawiam

Katarzyna :D :D
Rogowskaj

Post autor: Rogowskaj »

Węgierskie nazwisko STAWERY lub STAVER ?

Pozdrawiam,

Julia
Awatar użytkownika
Tomasz_Mierzejek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Mierzejek »

Dzień dobry. Proszę o informację o nazwiskach:
Bienias, Panas i Ejzak
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Faktycznie nazwisko Basaj ma wschodnie etymologie i to dwie, bardzo przekonujące.

Pierwsza tatarska z arabskiego: Basaj = dosłownie „forteca”. Jest to charakterystyczne dla świata arabskiego imię życzeniowe dla chłopców = żeby był mocny i silny jak forteca.

Druga dotyczy… konopii. Konopie (o czym ja na przykład nie miałem pojęcia) są roślinami dwupiennymi tzn. Są „samce” i „samice”. Różnią się zasadniczo, bo aż o 2 miesiące jeśli chodzi o dojrzewanie do przetwarzania na włókna. Męskie konopie zwane „basi/basai” służyło do otrzymywania wyjątkowo mocnych i delikatnych lin. Basaj to specjalista powroźnik, który takie liny z basi wytwarzał. Z reszty konopii wytwarzało się inne materiały o jakich można poczytać.

Nazwisko Hurtat ma również kresową etymologię, całkiem inną od tej podanej wyżej. Ma pochodzić od niemieckiego słowa Hürde w znaczeniu „żebrowanie/coś żebrowanego”: monety, gzyms, płot. Idąc tym śladem na Kresach nazwisko to wywodzi się odzawodowo - najczęściej od zawodu sztukatora.
-=-=-=-=-=

Stavery i podobne to raczej starogreckie, ale o tym później.

Tutaj jest chyba wszystko o imieniu Stavros - o którym przypuszczałem że jest pierwowzorem nazwiska.

https://en.wikipedia.org/wiki/Stauros

Natomiast nazwisko Staver ma zdaje się inną etymologię. Jest ono notowane już od wczesnego średniowiecza na terenie dzisiejszej Szwajcarii gdzie pochodzić miałoby od starowysokoniemieckiego "stouf" = kielich, puchar, ozdobny kubek. Rozeszło się stamtąd po całej Europie między innymi w następujących wariantach zapisu: Stauffer, Staufer, Staufert, Stouffer, Stove.
Zbigniew
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Stawery, Staver - w grupie nazwisk pochodzących od staw ‘zbiornik wodny; ruchome połączenie kości’, stawać się ‘zdarzać się’.

Bienias 1793 - od imion Benedykt, Beniamin, w średniowieczu Bieniedykt, Bienijamin.

Ejzak - nie znalazłam :(

Panas - od imienia Atanazy, to z łacińskiego Athanasius, do łaciny z języka greckiego Athanasios, od rzeczownika athanasia ‘nieśmiertelność’. W językach wschodniosłowiańskich przejęte jako Afanasij, Apanas.

źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”