Roman Karpinski needs your help .

General discussion about genealogy (po angielsku); Diskussion über Genealogie (po niemiecku);
Parlons généalogie (po francusku); Дискуссии о генеалогии (po rosyjsku)

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

adryankarpinski

Post autor: adryankarpinski »

Hello;
I research informations about my uncle Roman Karpinski.
He was born 20/1/12 in Recklinghausen (Germany) came to France in 1922. Then i know that he returns to Poland but when , i don't know.
I'm sure that he was in Warszawa in may 1937.He worked in Post of Warszawa.He was arrested by the Nazis the 12 september 1944. He died the 30 april 1945.

I know that he was married.but i don't know the name of his wife , if he had children that i could found .
I think he get married in Warszawa.
Could anyone help me to find the name of his wife ??
Thank you very much.
Adryan Karpinski from France.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Adryan,
Laisse ton adresse e-mail dans ma boite privée. Mon pseudo. est " Bozenna". Je vais essayer de t'expliquer comment trouver ces renseignements.
Amitiés
Bozenna

po polsku:
Adryan,
Zostaw Twoj adres e-mail'a w mojej prywatnej skrzynce (pseudo. Bozenna). Wytlumacze Ci gdzie i jak trzeba szukac tych informacji.
Serdecznosci
Bozenna
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Witam serdecznie,
Nasz kolega, Adryan Karpiński, który nie zna języka polskiego prosi o pomoc.
Poszukuje w Polsce potomków brata swego dziadka.
Roman Karpiński, urodzony 20.01.1912 roku w Recklinghausen (Niemcy), syn Jana i Józefy z domu Pachura, po pobycie we Francji, wrócił do Polski około 1930 roku. Cała jego rodzina została we Francji.
Roman Karpiński byl pracownikiem poczty w Warszawie w 1937 roku.
Zatrzymany przez Niemców 12.09.1944 roku w Warszawie, zesłany do Dachau, tam umiera 30.04.1945 roku.
W dokumentach z archiwum Bad Arolsen jest informacja, że Roman Karpiński był żonaty.
Nasz kolega chciałby odnaleść dzieci lub wnuków Romana Karpińskiego.
Ja chętnie mu w tym pomogę, ale nie wiem gdzie szukać.
Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc, pomysły, propozycje, gdzie szukać.
Wiem, że istnieje ksiązka telefoniczna Warszawy z 1938 roku, ale nie umiem jej znaleść.
Może jest spis pracowników pocztowych w Warszawie w latach 1930 ?
Może spis mieszkańców ?
Z góry Wam dziękuję za pomysły.
Bożenna
bezet

Członek PTG
Adept

Post autor: bezet »

Witam
Nazwiska Romana Karpińskiego nie ma w spisie abonentów telefonicznych Warszawy 1938/39.
W spisie sąsiadują nazwiska Karkowski Walenty-Kasprzykowa Zofia.
Może w administracyjnej części M.S.W. i Administracji, udałoby się sięgnąć do spisów b.Centralnego Biura Adresowego?
Nie sprawdzałem ,ale na pewno w Warszawie mieszkają osoby o nazwisku Karpiński.Może po prostu nawiązać z nimi kontakt
i przedstawić prośbę Adryana?
Pozdrawiam
Zygmunt
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Dziekuje, Zygmunt za sprawdzenie ksiazki telefonicznej.
Nazwisko "Karpinski" jest bardzo popularne. Wiem, ze poszukiwania beda trudne, ale warto sprobowac.
Serdecznosci
Bozenna
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Witam!

Znalazłam na stronie Genealogicznej Stankiewiczów,wg opracowania Jerzego Hykiela i Janusza Stankiewicza :

KARPIŃSKI ROMAN 1919/116 plut. 12p. ul. pod. KW spis żołnierzy 3 Dywizji Strzelców Karpackich 1942-1945

Może to mylny trop,gdyż data urodzenia jest o 7 lat pózniejsza,ale różnie to bywa,a nazwisko równie często występujące.

Na stronie moi-krewni,jest 10 osób zm.Roman Karpiński.Przy 5 -ciu nie ma żadnych danych.
Na stronie Dachau ,wysyłam link dla ADRIANA jeśli nie posiada dokumentu ,to wydrukuje sobie.
http://stevemorse.org/dachau/details.ph ... &image=555

To może się okazać istotna informacja:

list. KARPINSKI ROMAN, eksped. poczt.
///////////////////////////////////////////////////////////////////////
W spisie http://genealogyindexer.org/ jest eksp. list. Karpiński Roman ul.Wiązowa
1932 Torun Adress Direc. image 313 str.
Może dlatego nie ma Romana w spisie telef. Warszawy, może wczesniej pracował na Poczcie w Toruniu i tam mieszkał?
W tym samym linku,sprawdziłam nazwisko ojca Romana: Jan Pachura,występuje w Bydgoszczy ,jako kond.tramwajowy ,drugi jako robotnik.
Bydgoszcz 1936/1937 str.471
Toruń-Bydgoszcz ,leżą blisko siebie,trzeba to zgłębić.
Oby ten ślad był pomocny.

Pozdrawiam serdecznie

Ela P.
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawel_Jurewicz »

Warto podac cala informacje zawarta w dokumentach z Bad Alorsen, m innymi powinien byc adres osoby jaka nalezalo zawiadomic w razie smierci, to nieco watla nitka , ale moze cos podpowie.
Pawel J.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Ela,
Jestes kochana, slicznie dziekuje,
Torun, Bydgoszcz to moga byc interesujace tropy, gdyz rodzina (dziadkowie i rodzice Romana) pochodzila z okolic Poznania.
Wlasnie szukam miejscowosci, ktore podal mi Adryan. Niestety jest ich kilka (nazwy popularne), ale to powinno dac sie znalesc.
Roman Karpinski w 1932 roku mial 20 lat i pewnie wrocil do Polski do dziadkow (rodzice zostali we Francji).
Mogl wiec, faktycznie, byc pracownikiem poczty w Toruniu w 1932 roku, a potem przeniesc sie do Warszawy.
Jest jego zdjecie z 1937 roku zrobione w Warszawie.
Serdecznosci
Bozenna

P.S. Pawel,
Dziekuje bardzo, niestety nie ma ostatniego adresu, ani zadnej informacji o osobach pozostalych w Polsce, na karcie wieznia Romana Karpinskiego, przyslanej z archiwum w Bad Arolsen.
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Bozenno !

Można tez sprawdzić miejsca pochówku Dziadków ,rozumiem,że chodzi o Pachurów,czyli ze strony mamy Romana?
A Adrian podał imiona dziadków Romana?
Pomogła bym,tylko nie wiem w jakiej części WIELKOPOLSKI szukać? A może to obecnie Kujawsko-Pomorskie?

Spokojnego wieczoru,ciepło pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
Jol_Kla

Sympatyk
Legenda

Post autor: Jol_Kla »

Nazwisko Pachur/Pakur/Pachura wystepuje na Kaszubach w Kujawsko-Pomorskim, Wielkopolsce oraz na Podkarpaciu. Kaszuby mozna chyba wyeliminowac - zajmuje sie ta rodzina i zadnej Anny w tym czasie nie bylo (z moich wiadomości) no i brak jakichkolwiek powiazan z rodzina Karpiński

pozdrawiam
Jolanta
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

Post autor: Virg@ »

Bozenna napisała /[size=109] pisze:[...] istnieje ksiązka telefoniczna Warszawy z 1938 roku, ale nie umiem jej znaleść.[/size]
Bożenno,

tu (odsyłacz) dostępny jest w Internecie: „Spis abonentów warszawskiej sieci telefonów Polskiej Akcyjnej Spółki Telefonicznej i rządowej warszawskiej sieci okręgowej. Rok 1938/39”.

Niestety w spisie tym, jak napisał Zygmunt, nazwiska Romana Karpińskiego brak (zob. strona 152 spisu, licznik strony 202).

Może do dalszych poszukiwań okażą się pomocne liczne księgi adresowe udostępnione w Internecie przez Wielkopolską Bibliotekę Cyfrową.

Łączę pozdrowienia –
Lidia

P.S.
Możesz jeszcze przekazać Adryanowi, iż w Polsce nazwisko Karpiński jest popularne. Ogółem na terenie kraju jest zameldowanych 20 071 osób noszących to nazwisko (według danych podanych w portalu „moikrewni.pl”), najwięcej w Warszawie – 1 379 osób, w tym:
- 9 792 osoby o nazwisku Karpiński (w Warszawie 612 osoby);
- 10 279 osób o nazwisku Karpińska (w Warszawie 767 osób).

Lidia
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Dziekuje Wam bardzo, Jola i Lidia. Przekazalam informacje Adryanowi. Teraz on powinien zdecydowac, co jest dla niego wazniejsze: poszukiwania dziadkow i pradziadkow, czy tez poszukiwania potomkow Romana Karpinskiego.
Moc serdecznosci
Bozenna
ODPOWIEDZ

Wróć do „General Discussion ( English, German, French, Russian .. inne )”