Gdzie szukać dokumenty USC, Archiwa ?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Karolina_Delczyk

Witam,
Czy ktoś ma może pomysł gdzie szukać dokumentów(tj.kopert dowodowych czy innych dokumentów) wydanych Przez Komende Milicji Obywatelskiej ?
Chodzi mi o powiat Włoszczowski w województwie Świętokrzyskim.
Zadałam pytanie w USC o koperty dowodowe moich przodków ale odpowiedzieli mi że nie posiadają i że może były wydane przez MO.
Czy mogło to trafić do AP w Kielcach ?
Czy takie dokumenty może przetrzymywac obecna Komenda Policji w jakimś swoim archiwum?
Nie wiem do kogo z tym uderzyć a zanim ewentualnie wydurnie się zwracając do komisariatu wolałabym mieć chociaż cień pewności ;]
Pozdrawiam Karolina
Czy ktoś ma może pomysł gdzie szukać dokumentów(tj.kopert dowodowych czy innych dokumentów) wydanych Przez Komende Milicji Obywatelskiej ?
Chodzi mi o powiat Włoszczowski w województwie Świętokrzyskim.
Zadałam pytanie w USC o koperty dowodowe moich przodków ale odpowiedzieli mi że nie posiadają i że może były wydane przez MO.
Czy mogło to trafić do AP w Kielcach ?
Czy takie dokumenty może przetrzymywac obecna Komenda Policji w jakimś swoim archiwum?
Nie wiem do kogo z tym uderzyć a zanim ewentualnie wydurnie się zwracając do komisariatu wolałabym mieć chociaż cień pewności ;]
Pozdrawiam Karolina
Pozdrawiam
Karolina Delczyk
Karolina Delczyk
- Jan.Ejzert

Karolina,
Mam podobną sytuację z poszukiwaniem kopert dowodowych.
Wystąpiłem do Urzędu Gminy xxxxx, o skany kopert dowodowych moich dziadków ponieważ mieszkali i zmarli na terenie tej gminy.
Otrzymałem odpowiedź, iż nie mają tych kopert, gdyż w tamtym okresie organem wydającym dowody osobiste była Komenda Powiatowa MO w Brzezinach. Według Urzędu Gminy, koperty dowodowe powinny znajdować się w archiwum dowodów osobistych Urzędu Miasta w Brzezinach.
Wysłałem więc maila do do U.M. Brzeziny i spokojnie czekam na odpowiedź.
Minęło dwa tygodnie. Całość korespondencji była pocztą elektroniczną.
Mam podobną sytuację z poszukiwaniem kopert dowodowych.
Wystąpiłem do Urzędu Gminy xxxxx, o skany kopert dowodowych moich dziadków ponieważ mieszkali i zmarli na terenie tej gminy.
Otrzymałem odpowiedź, iż nie mają tych kopert, gdyż w tamtym okresie organem wydającym dowody osobiste była Komenda Powiatowa MO w Brzezinach. Według Urzędu Gminy, koperty dowodowe powinny znajdować się w archiwum dowodów osobistych Urzędu Miasta w Brzezinach.
Wysłałem więc maila do do U.M. Brzeziny i spokojnie czekam na odpowiedź.
Minęło dwa tygodnie. Całość korespondencji była pocztą elektroniczną.
Pozdrawiam,
Czarek
Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Czarek
Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
-
Joanna_Makowska

Dzieńd dobry, zwracam sie z zapytaniem czy Urzad Stanu Cywilnego bedzie w staniu wydac odpis aktu zgonu znajac jedynie date urodzin, imie oraz nazwisko danej osoby.
Czy są jakies inne mozliwosc pozwalające na uzyskanie informacji o dacie zgonu osoby z np. Urzedu Miejskiego adekwatnego do terenu, gdzie osoba była zameldowana?
Z góry dziekuję za odpowiedzi.
Mateusz
Czy są jakies inne mozliwosc pozwalające na uzyskanie informacji o dacie zgonu osoby z np. Urzedu Miejskiego adekwatnego do terenu, gdzie osoba była zameldowana?
Z góry dziekuję za odpowiedzi.
Mateusz
Dzień dobry.
Mam podobne pytanie tak jak mój poprzednik. Czy znając jedynie przedział lat (lata 40), imiona i nazwiska, daty (urodzenia i zgonu), dane dotyczące rodziców oraz miejsce ślubu na mój wniosek USC odnajdzie dla mnie akt małżeństwa moich przodków i udostępni w celu wykonania fotokopii? Cały problem polega na tym, że nie znam dokładnej daty.
Serdecznie pozdrawiam
Damian
Mam podobne pytanie tak jak mój poprzednik. Czy znając jedynie przedział lat (lata 40), imiona i nazwiska, daty (urodzenia i zgonu), dane dotyczące rodziców oraz miejsce ślubu na mój wniosek USC odnajdzie dla mnie akt małżeństwa moich przodków i udostępni w celu wykonania fotokopii? Cały problem polega na tym, że nie znam dokładnej daty.
Serdecznie pozdrawiam
Damian
Serdecznie pozdrawiam
Damian
Damian
- Krystyna.waw

Nie dowiesz się, póki w USC nie zapytasz.
Reguły nie ma. W małej miejscowości, gdy akurat interesantów nie ma wielu, urzędnik życzliwy, skorowidze wyraźne - załatwisz.
Przy niesprzyjających wiatrach - nie.
Ja w Lubelskim znałam tylko przedział 10 lat. Pani w pierwszym tomie znalazła. Czy chciałoby jej się wszystkie 10 dźwigać?
Reguły nie ma. W małej miejscowości, gdy akurat interesantów nie ma wielu, urzędnik życzliwy, skorowidze wyraźne - załatwisz.
Przy niesprzyjających wiatrach - nie.
Ja w Lubelskim znałam tylko przedział 10 lat. Pani w pierwszym tomie znalazła. Czy chciałoby jej się wszystkie 10 dźwigać?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
-
Sroczyński_Włodzimierz

jak się nie chce - to na odmowę odwołanie
to nie jest życzliwość, to jest w zakresie obowiązków USC
temat wielokrotnie był na forum z omówieniem
to nie jest życzliwość, to jest w zakresie obowiązków USC
temat wielokrotnie był na forum z omówieniem
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Krystyna.waw

-
Piotrowski_Dariusz_1967

Antoni Olbrych , gdzie szukać AU ?
Witam
proszę o podpowiedź , gdzie mogę szukać on-line aktu urodzenia Antoniego Olbrych (Olbrich) . Z jego aktu ślubu z Karoliną Kozik z dnia 25.11.1838 z Bochni uzyskałem informację , że urodził się około roku 1798 i dalej
stróż salinarny, dymisjonowany żołnierz, rodem z Klein Hermsdorf w obwodzie opawskim, w dominium Oderau, syn Antoniego i Elżbiety, córki Grzegorza Fudola; 40 l., kawaler
Jak myślę Opawa to teren Czech , gdzie tego szukać on-line
z góry dziękuję za pomoc
Darek
proszę o podpowiedź , gdzie mogę szukać on-line aktu urodzenia Antoniego Olbrych (Olbrich) . Z jego aktu ślubu z Karoliną Kozik z dnia 25.11.1838 z Bochni uzyskałem informację , że urodził się około roku 1798 i dalej
stróż salinarny, dymisjonowany żołnierz, rodem z Klein Hermsdorf w obwodzie opawskim, w dominium Oderau, syn Antoniego i Elżbiety, córki Grzegorza Fudola; 40 l., kawaler
Jak myślę Opawa to teren Czech , gdzie tego szukać on-line
z góry dziękuję za pomoc
Darek
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Robert
-
Piotrowski_Dariusz_1967

Bardzo dziękuję Robercie
Pozdrawiam Darek
Pozdrawiam Darek
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
-
Piotrowski_Dariusz_1967

Andrzeju na podlinkowanej stronie ostatnia osoba po lewej to Eleonora
ja znalazłem coś podobnego do Antoniego Olbricha z 11.08.1801 , ale do końca nie jestem pewien
https://www.fotosik.pl/zdjecie/e1e4fac4fa384968
Darek
ja znalazłem coś podobnego do Antoniego Olbricha z 11.08.1801 , ale do końca nie jestem pewien
https://www.fotosik.pl/zdjecie/e1e4fac4fa384968
Darek