nazwiska Wiatrowski i Jóźwiakowska - Wielkopolska

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Marta_Błażejowska

Sympatyk
Adept

Post autor: Marta_Błażejowska »

Dzień dobry
poszukuję informacji o moich przodkach o nazwiskach Wiatrowski i Jóźwiakowska
mój pradziadek Michał Wiatrowski (1873 -1928) pochodził prawdopodobnie z Poznania - po ślubie z Joanną Jóźwiakowską (1868 - 1917) przeprowadzili się do Sosnowca. W akcie małżeństwa jest podane, że oboje mieszkali w Poznaniu przy ulicy Podgórnej 4
Ich dzieci to: Tekla, Michał ( mój dziadek), Leokadia, Piotr, Zofia i Wacław
Piotr zginął na początku wojny zabity przez gestapo ( był żołnierzem )
Zofia zginęła w czasie wojny w 1941 w Warszawie (podobno jest pochowana na Powązkach razem z córką Lidią ( 2 latka ) ale nie mogę jej znaleźć w wykazie nazwisk na stronie cmentarza) - mieszkała tam z mężem Zygmuntem Wiśniewskim który też zginął ale na Pomorzu
od strony prababci Jóźwiakowskiej nie mam żadnych informacji

będę wdzięczna za pomoc
dziękuję Marta Błażejowska
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry!
To znaczy, że akcie małżeństwa Michała nie ma roku i miejscza chrztu. Aż mi się wierzyc nie chce.
Krzycho z Koszalina
Awatar użytkownika
Marta_Błażejowska

Sympatyk
Adept

dzień dobry
w dokumencie który posiadam są tylko daty urodzin obu osób, adres, świadkowie i nazwa parafii św. marcina w Poznaniu.
Może to jest jakis skrócony akt - szukałam aktu na stronach ksiąg parafialnych ale nie mają akurat z tego okresu ( 1905 rok )

Marta z Katowic
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry!
Sa dwie drogi: Pierwsza. Znaleźć akty zgonów Michała i Joanny. Druga droga. Ustalić ze zdjęć i wspomnień rodzinnych, obojga rodzeństwo i po ich aktach zgonów i ślubów dotrzec do ich parafii narodzin. Podpowiada:
Krzycho z Koszalina
Awatar użytkownika
Marta_Błażejowska

Sympatyk
Adept

Dzień dobry.
Udało mi sie ustalić kilka nowych faktów dotyczących Wiatrowskich i Jóźwiakowskich.

Wiatrowscy:
Pradziadek Michał Wiatrowski (1873-1928) urodził się we wsi Młodojewo koło Kalisza.
Pozostałe rodzeństwo, które na razie znalazłam, to Jan ( ur.12.06.1866 w Młodojewie), Katarzyna (ur.15.11.1863-zm.11.01.1866 w Młodojewie), Maryanna (ur.09.06.1869), Tomasz i Wacław.
Ich rodzice to Tomasz Wiatrowski a matka to Tekla i tu mam zagwozdkę bo w kilku miejscach znalazłam trzy podobnie brzmiące nazwiska: Raczewska, Rabczewska lub Wrąbczewska.

Jóźwiakowscy:
rodzice Joanny to Franciszek i Józefa ???

Szukam dalej...
Jeśli ktoś ma w swoim drzewie którąś z tych osób proszę o kontakt.
Marta Błażejowska
Awatar użytkownika
Marta_Błażejowska

Sympatyk
Adept

Dzień dobry
Udało mi się znaleźć w akcie chrztu Zofii Wiatrowskiej imiona i nazwiska jej dziadków od strony matki Joanny:
Franciszek Jóźwiakowski i Antonina z Szymańskich. W Poznań Projekt znalazłam info o ich akcie ślubu z 1863 roku w Ceradzu Kościelnym. W BASIA projekt znalazłam akty urodzin i zgonów dziewięciorga rodzeństwa Antoniny, ale jej aktu urodzenia nie mogę znaleźć - w dniu ślubu miała 24 lata czyli urodziła się 1839. Wśród rodzeństwa występuje druga Antonina która urodziła się w 1849 a zmarła w 1858. Domyślam się że przy ilości 10 dzieci mogli dać dwóm córkom tak samo na imię ale czemu nie mogę znaleźć aktu urodzenia praprababci Antoniny?
Może ktoś pomoże?

dziękuję Marta Błażejowska
Marta

Szukam :
Wiatrowski, Jóźwiakowski, Szymański, Stefaniak, Prawucki, Rąbczewski, Brudzewski, Kowalewski - Wielkopolska
Błażejowski, Fryc, Błażejowicz, Łopaciuch - Pysznica i okolice
Konieczny, Kowalczyk - Małopolska, Sosnowiec
Awatar użytkownika
Asiek

Sympatyk

Post autor: Asiek »

Marto,

zapytaj może o te rodziny na naszym forum (tj. WTG).
Zawsze lepiej szukać na forum regionalnym niż ogólnopolskim.
Jest większa szansa, że ktoś będzie umiał pomóc.
Serdeczności,
Asia

Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne "Gniazdo"
Awatar użytkownika
Marta_Błażejowska

Sympatyk
Adept

Dzień dobry
Udało mi się znaleźć na Powązkach grób siostry mojego dziadka Zofii Wiśniewskiej zd. Wiatrowska. Urodzona w 1905 roku w Poznaniu, zmarła 23 lipca 1941 roku w Warszawie. O niej mam niewiele informacji głównie od wujka. Jej mężem był Franciszek Zygmunt Wiśniewski urodzony w 1901 roku w Piekle koło Tomaszowa Mazowieckiego, zginął w sierpniu 1942 roku podczas nalotu na oflag Grossborn. Jest pochowany na cmentarzu wojskowym w Wałczu a na Powązkach jest grób symboliczny. Informacje o nim mam ze strony straty.pl.
Oprócz nich w grobie pochowana jest ich córka Krystyna, ale niestety na nagrobku nie ma daty urodzenia ani śmierci. W grobie jest również pochowany Kazimierz Kozarski. I tu nasuwają mi się pytania:

1. Na pewno pierwsza w grobie została pochowana córka Krystyna - na nagrobku jest tylko napis Krysiunia Wiśniewska. Zofia i Zygmunt ślub brali w 1929 roku w Sosnowcu, wujek twierdzi że córka zmarła przed wojną w wieku dwóch lat. Może ktoś naprowadzi mnie gdzie mogę szukać informacji o jej urodzeniu i zgonie.

2. dlaczego w grobie Wiśniewskich jest pochowany Kozarski - wedle mojego wujka, nie była to rodzina. Jedyne co może ich łączyć to, że Zofia, Franciszek i Kazimierz byli farmaceutami. Możliwe, że Panowie poznali się na studiach w Wilnie. Szukałam informacji o tym Kozarskim. Znalazłam w genetece akt jego urodzenia oraz info, że był członkiem Akademickiego Konwentu Batoria w Wilnie.
http://www.archiwumkorporacyjne.pl/inde ... k-batoria/
..."Kazimierz Kozarski, (1900 - 15 września 1972) student farmacji USB, po 1945 działacz Stronnictwa Demokratycznego, pochowany na warszawskich Powązkach (vide Tomasz Otolski, Kazimierz Kozarski (1900-1972), maszynopis)..."

Proszę o sugestie
Zostawiłam na grobie kartkę z prośbą o kontakt jeśli ktoś się nim opiekuje, chociaż wygląda że nikt go nie odwiedza.
Szukam informacji dalej.
Jeśli ktoś z rodziny Wiśniewskich (potomkowie rodzeństwa Zygmunta) lub Kozarskich natrafi na ten post proszę o kontakt.
Marta

Szukam :
Wiatrowski, Jóźwiakowski, Szymański, Stefaniak, Prawucki, Rąbczewski, Brudzewski, Kowalewski - Wielkopolska
Awatar użytkownika
Marta_Błażejowska

Sympatyk
Adept

Dzień dobry
Wedle aktu zgonu mojego prapradziadka urodził się on +/- 1838 rok Złotkowo pow. Poznań Zachód
http://www.szukajwarchiwach.pl/53/1919/ ... oPOzEBa5uw
Jak to mogła być wtedy parafia?
Marta

Szukam :
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Marta_Błażejowska pisze:Dzień dobry.
Udało mi sie ustalić kilka nowych faktów dotyczących Wiatrowskich i Jóźwiakowskich.

Wiatrowscy:
Pradziadek Michał Wiatrowski (1873-1928) urodził się we wsi Młodojewo koło Kalisza.
Pozostałe rodzeństwo, które na razie znalazłam, to Jan ( ur.12.06.1866 w Młodojewie), Katarzyna (ur.15.11.1863-zm.11.01.1866 w Młodojewie), Maryanna (ur.09.06.1869), Tomasz i Wacław.
Ich rodzice to Tomasz Wiatrowski a matka to Tekla i tu mam zagwozdkę bo w kilku miejscach znalazłam trzy podobnie brzmiące nazwiska: Raczewska, Rabczewska lub Wrąbczewska.

Jóźwiakowscy:
rodzice Joanny to Franciszek i Józefa ???

Szukam dalej...
Jeśli ktoś ma w swoim drzewie którąś z tych osób proszę o kontakt.
Marta Błażejowska
Nazwisko Tekli zapisywane jest również ,Wranarzewska,Wranczewska :
par.Zagorow
Wiatrowski Franciszek 1876 ,scan 208
Tomasz Wiatrowski,Wranarzewski Tekla
Wrabczynek par.Zagorow ,Slupca
Zajrzyj na poniższą stronę:
http://www.slupcagenealogy.com/SearchPg.aspx

Michał Wiatrowski 1873,Młodojewo
Tomasz Wiatrowski ,Tekla Wranczewska
scan 58
https://szukajwarchiwach.pl/54/786/0/6. ... 27jTBRGsnw
Pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
Marta_Błażejowska

Sympatyk
Adept

Elu
bardzo dziękuję, wszystkie te strony mam już przejrzane. Teraz chodzi mi o to miejsce urodzenia: Złotkowo pow. Poznań Zachód - jaka to była parafia?
Marta

Szukam :
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Jaka to parafia ? Sama sprawdź :)
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_X/954
To chyba będzie jutro :)
Awatar użytkownika
Marta_Błażejowska

Sympatyk
Adept

tak, to jutro! Arku jak zwykle jesteś wielki
https://szukajwarchiwach.pl/53/3507/0/? ... #tabZespol

dzięki wielkie!
Marta

Szukam :
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”