Faktycznie nazwisko
Basaj ma wschodnie etymologie i to dwie, bardzo przekonujące.
Pierwsza tatarska z arabskiego: Basaj = dosłownie „forteca”. Jest to charakterystyczne dla świata arabskiego imię życzeniowe dla chłopców = żeby był mocny i silny jak forteca.
Druga dotyczy… konopii. Konopie (o czym ja na przykład nie miałem pojęcia) są roślinami dwupiennymi tzn. Są „samce” i „samice”. Różnią się zasadniczo, bo aż o 2 miesiące jeśli chodzi o dojrzewanie do przetwarzania na włókna. Męskie konopie zwane „basi/basai” służyło do otrzymywania wyjątkowo mocnych i delikatnych lin. Basaj to specjalista powroźnik, który takie liny z basi wytwarzał. Z reszty konopii wytwarzało się inne materiały o jakich można poczytać.
Nazwisko
Hurtat ma również kresową etymologię, całkiem inną od tej podanej wyżej. Ma pochodzić od niemieckiego słowa Hürde w znaczeniu „żebrowanie/coś żebrowanego”: monety, gzyms, płot. Idąc tym śladem na Kresach nazwisko to wywodzi się odzawodowo - najczęściej od zawodu sztukatora.
-=-=-=-=-=
Stavery i podobne to raczej starogreckie, ale o tym później.
Tutaj jest chyba wszystko o imieniu Stavros - o którym przypuszczałem że jest pierwowzorem nazwiska.
https://en.wikipedia.org/wiki/Stauros
Natomiast nazwisko Staver ma zdaje się inną etymologię. Jest ono notowane już od wczesnego średniowiecza na terenie dzisiejszej Szwajcarii gdzie pochodzić miałoby od starowysokoniemieckiego "stouf" = kielich, puchar, ozdobny kubek. Rozeszło się stamtąd po całej Europie między innymi w następujących wariantach zapisu: Stauffer, Staufer, Staufert, Stouffer, Stove.