Nazwiska - Sz

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

animula

Post autor: animula »

Witam ,
Myślę ,że to właściwy ślad ....uf jestem pod wrażeniem ... Informacja ta przewróciła do góry nogami plan moich poszukiwań i wyobażeń o pochodzeniu mojego Pradziada ,którego osobiście znałam ....Mówił On w języku mieszanym ...ni to ruski ni to polski ...a i urodził się na kresach wschodnich w Sawidancach .Czytam już kolejny raz i nasuwa mi się takowe pytanie - czy ta niewielka rozbieżnośc w pisowni między nazwiskiem Szaramowicz a Szarmowicz jest wynikiem błędów przypisanych ludzkiej dłoni czy też odmiennym nazwiskiem ........Tego jednak nie da się ustalić zapewne....
Jestem bardzo wdzięczna i usatysfakcjonowana .....trud mój wsparty pomocą życzliwych i tak uprzejmych ludzi jak Ty i Ewa może doprowadzi mnie do wybranego celu poszukiwań ....
Dziękuję serdecznie ..... :D
Z poważaniem
Anna
krzysiek1906

Post autor: krzysiek1906 »

Szukam pochodzenia nazwiska: Szeterlak
Nie jest to popularne nazwisko, nie wiem czy da się coś wygrzebać na ten temat. Może jest ono charakterystyczne dla jakiegoś innego kraju ?
Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Krzyśku :D

Szeterlak – nie znalazłam; może od niemieckiej nazwy osobowej Schetter, ta od średnio- wysoko-niemieckiego scheten ‘graniczyć’, schetter ‘sąsiad’.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
KrystynaJovanovic

Sympatyk

Post autor: KrystynaJovanovic »

Dzien dobry ,
Czy moge prosic o pochodzenie nazwiska Sztiussi?
Pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Krystyno :D

To nazwisko w czystej postaci nie występuje w moich źródłach. To może być zniekształcona forma nazwisk pochodzących od stus 'uderzenie; część koła wozu' (są Sztusz, Sztuś, Sztuszyński) lub sztuczny twór o etymologii germańskiej lub niemieckiej.

Może inni się temu uważniej przyjrzą ?
KrystynaJovanovic

Sympatyk

Post autor: KrystynaJovanovic »

Serdeczne dzieki.Podejrzewam,ze nazwisko prawidlowe jest Stussi (u umlaut ). Chodza w rodzinie sluchy, ze przodkowie przywedrowali ze Szwajcarii. A tam nazwisko Stussi w kantonie Grisons jest popularne. Skoro u prf.Rymuta go nie ma to dalej sadze, ze polscy potomkowie go uproscili w wymowie. Moze ktos sie wypowie jeszcze.
W kazdym raie bardzo dziekuje za odpowiedz.
Pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk
Podziękował: 17 times
Otrzymał podziękowania: 25 times

Pochodzenie nazwiska - Sztiussi / Stüssi

Post autor: Virg@ »

Krystyna Jovanovic napisała / pisze: Moze ktos sie wypowie jeszcze.
Nie powiem nic nowego, czy odkrywczego, ale chcę zauważyć, że musiało nastąpić jakieś historyczne „zawirowanie” z tym nazwiskiem. Obecnie bowiem, jak podaje portal „moi krewni.pl”, w Polsce mieszka 1 (słownie jedna) osoba o nazwisku Sztiussi (zameldowana w Olsztynie). Niestety, portal ten zawiera błędy w statystyce niektórych nazwisk, brak jest też informacji o dacie i źródle danych.

Z kolei w Słowniku… opracowanym przez profesora Kazimierza Rymuta w latach 1992–1994 (na podstawie materiałów Rządowego Centrum Informatycznego PESEL - Powszechny Elektroniczny System Ewidencji Ludności) nazwisko Sztiussi nie jest poświadczone w ogóle (zob. K. Rymut, Słownik nazwisk współcześnie w Polsce używanych, PAN IJP, Kraków 1994).

Możliwe, iż zostało ono spolonizowane i występowało w formach, jakie odnotuje wymieniony powyżej Słownik…: Stusiak, Stusiewicz, Stusik (55 razy), Stusiński (300 razy), Stusio (185 razy) – jak i w formach, które już wyżej podała Ewunia :D.

Tymczasem dla sugerowanej przez Ciebie, Krystynko, formy nazwiska Stüssi, w sieci WWW można znaleźć wiele informacji.
Dołączam < odsyłacz >, w szczególności zaś polecam stronę Stüssi Family History.

Łączę również serdeczne pozdrowienia –
Virg@
Darek1965

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Darek1965 »

Witam
Pani Ewo, jestem zainteresowany pochodzeniem nazwiska Szpejankowski lub w drugiej pisowni Szpejenkowski.
Darek
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Darku :D

Szpejankowski, Szpejenkowski (bez dat źródłowych) – w grupie nazwisk pochodzących od gwarowego szpejny ‘trociny’.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
sztorc_ryszard
Kontakt:

Sztorc

Post autor: sztorc_ryszard »

Witam serdecznie i proszę o informację w sprawie nazwiska SZTORC .
Legendy rodzinne wspominają o Austrii i Inflantach .
Serdecznie pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Sztorc

Witaj Ryszardzie :D

Sztorc 1564 – w grupie nazwisk pochodzących od gwarowego storczyć 'sterczeć' lub od niemieckiej nazwy osobowej Storz, ta od średniowysokoniemieckiego storz 'pień'.

Szymczakiewicz_Karol

Post autor: Szymczakiewicz_Karol »

Witam! Chciałbym się dowiedzieć o pochodzeniu mojego nazwiska: Szymczakiewicz !! Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Karolu :D

Szymczakiewicz (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Szymon, notowanego w Polsce od XII wieku, pochodzenia hebrajskiego o pierwotnym znaczeniu 'Bóg wysłuchał'.

niewola

Pochodzenie nazwiska Szyan

Post autor: niewola »

Witam!
Proszę o pomoc w określeniu pochodzenia nazwiska Szyan - panieńskie nazwisko mojej prababci Rozalii (XIXw Galicja).
Pozdrawiam Wacław
historyk99

Sympatyk
Ekspert

Pochodzenie nazwiska Szyan

Post autor: historyk99 »

A czy przypadkiem nazwisko to nie ewoluowało na Szyjan?

Jurek D.
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”