Poszukwiania dalszych krewnych
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Dzień Dobry!
Bardzo proszę o poradę, ponieważ chciałbym odnaleźć dawnych krewnych potwierdzając przy tym historię przekazywaną ustnie.
Mam akt urodzenia osoby "x" i jest w nim wpis danych personalnych rodziców(Imiona i Nazwiska) osoby "x" ale bez dat urodzenia, jak w takim razie odszukać rodziców, rodziców osoby "x" aby dalej rozbudować drzewo genealogiczne?
Bardzo proszę o poradę, ponieważ chciałbym odnaleźć dawnych krewnych potwierdzając przy tym historię przekazywaną ustnie.
Mam akt urodzenia osoby "x" i jest w nim wpis danych personalnych rodziców(Imiona i Nazwiska) osoby "x" ale bez dat urodzenia, jak w takim razie odszukać rodziców, rodziców osoby "x" aby dalej rozbudować drzewo genealogiczne?
Pozdrawiam,
Mateusz ;D
Mateusz ;D
Jesli masz akt urodzenia z parafii, to w założeniu ze minęło do ca.3 lat wstecz- mozesz poszukac w tejże parafii aktu małżeństwa rodziców. No a tam bylyby nazwiska ich rodziców. Nieraz w aktach urodzenia było napisane ile rodzice dziecka mieli lat. Wtedy mozesz określić kiedy się urodzili i szukac w metrykach urodzen.
Pozdrawiam
Marzena
Pozdrawiam
Marzena
Skoro to dawni krewni, to wystarczy wejść na geneteka.genealodzy.pl znaleźć właściwe województwo i wpisać rodziców, by odnaleźć ich ślub. W aktach ślubu jest w miarę dokładny wiek młodych. Potem wystarczy znaleźć ich daty urodzenia. Owocnego szukania życzę!
Majka
Napisalam do ca.3 lat wstecz, ale oczywiście zależy, którym w kolejnosci dzieckiem była ta osoba i ile miała rodzeństwa 
Jeśli dzieci było dużo, a osoba była ostatnia w kolejności - to rodzice pewnie też wzięli ślub dysyc dawno. I tak trzeba sie cofac . A moze znasz imiona innego rodzenstwa.i znalezc ich metryki?
Jeśli dzieci było dużo, a osoba była ostatnia w kolejności - to rodzice pewnie też wzięli ślub dysyc dawno. I tak trzeba sie cofac . A moze znasz imiona innego rodzenstwa.i znalezc ich metryki?
Dziękuję Marzeno za pomoc oraz użytkownikowi chinska
Czy na stronie geneteka.genealodzy.pl są dostępne wszystkie dokumenty czy jednak baza jest nie kompletna i nie zawsze poszukiwania dadzą pozytywny wynik?
Pozdrawiam
Czy na stronie geneteka.genealodzy.pl są dostępne wszystkie dokumenty czy jednak baza jest nie kompletna i nie zawsze poszukiwania dadzą pozytywny wynik?
Pozdrawiam
Pozdrawiam,
Mateusz ;D
Mateusz ;D
Myślę, że nie ma kompletnej bazy i chyba nie będzie, bo gdyby była, to nasze forum nie byłoby potrzebne. To tak nie działa - "wchodzisz i masz", raczej - "szukajcie, a znajdziecie". Proponuję zacząć od geneteki, a potem ewentualnie podać nam bliższe namiary na poszukiwania, może będziemy w stanie pomóc. Pozdrawiam!
Majka
No robi się ciekawie ! Poprzez tamtejszy serwis chciałem sprawdzić czy są jakieś informacje o mojej prababci a w zamian za to udało mi się namierzyć prawdopodobnie dalszą rodzinę jej męża, tylko imię się nie zgadza ale jest podobne gdyż dziadek mówił mi cos o annie a tam jest marianna, zresztą juz raz się pomylił dlatego ze występują dwa do siebie podobne nazwiska i różnią się literówką.
Mój obszar poszukwiań na razie tyczy się Jerzmanowic, Bębła i Krakowa.
Mój obszar poszukwiań na razie tyczy się Jerzmanowic, Bębła i Krakowa.
Pozdrawiam,
Mateusz ;D
Mateusz ;D
- Krystyna.waw

- Podziękował: 3 times
Re: Poszukwiania dalszych krewnych
Super. Przed tobą może być jeszcze wiele niespodzianek.ciszu pisze:No robi się ciekawie !
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
- marzanna62

Jerzmanowice sa zindeksowane w bardzo malym zakresie tylko 1890-1913. Krakow roznie w zaleznosci od parafii. Bębło to nowa parafia. Nie mozesz na podstawie indeksow z geneteki jesli obejmuja tylko czesc okresu przyjmowac ze Marianna to jest Anna o ktorej mowił dziadek. Geneteka to praca wolontariuszy indeksuja sukcesywnie rozne parafie wiec nie mozna przyjmowac zalozenia ze WSZYSTKIE zachowane ksiegi z danej parafii zostaly zindeksowane czasem tak jest ale wcale byc nie musi. Druga sprawa to ciaglosc lat w ksiegach i tu to samo wcale nie musialy sie zachowac wszystkie ksiegi. Nawet w parafiach z w miare kompletnymi ksiegami i ciagloscia rocznikow czasem brakuje jakiejs ksiegi. W XIX wieku (od 1810) ksiegi byly prowadzone w dwoch egezemplarzach ale zdarza sie ze zaden nie zachowal sie do naszych czasów. Fakt posiadania aktu urodzenia osoby X to dopiero poczatek, postaraj sie wykorzystac wszystkie informacje w nim zawarte, byc moze jest wiek rodzicow. To czesto informacja bardzo przyblizona czesto rodzice mlodnieja przy kolejnych dzieciach ale daje Ci chociaz zgrubsza zakres poszukiwan slubu rodzicow dziecka. Jesli w akcie urodzenia jest wiek matki nawet przyblizony to mozesz szukac slubu w okolicach roku kiedy matka osiagnela chociaz 15 lat. Jesli nie ma nawet szacunkowego wieku matki i nic nie wiesz ile bylo dzieci i ktore w kolejce bylo to ktore znalazłes to od daty tego urodzenia odejmujesz minimum 15 lat zakladam ze aby mogla byc matka musiala miec chociaz 15 lat i szukasz wstecz rok po roku nawet 30 lat wstecz. Spotykalam matki 45 letnie a nawet wiecej. Wiek ojca nie jest tak dobrym wyznacznikiem musial miec tez mysle ze conajmniej 15 lat ale mogl byc tez wdowcem i miec 60 lat i druga zone i z nia dziecko. Jesli jestes pewny ze w geneteka sa ciagle indeksy z okresu (sprawdzisz to wchodzac w geneteka wojewodztwo potem wybierasz parafiie i widzisz za jaki okres sa indeksy musisz wybrac parafie bo podpowiedz to tylko daty skrajne a moga byc dziury). W Jerzmanowicach za okres 1890-1913 sa ciagle indeksy bez dziur. W przypadku Krakowa jest roznie w roznych parafiach np. sw Szczepan urodzenia to indeksy 1810-1816, pojedynczy rok 1822, 1871-1910. Mozesz tez zobaczyc jakie roczniki sa zindeksowane w zakladce Katalog Zasobow metrykalnych. Nie buduj dzrewa z powietrza, kazda hipoteze postaraj sie potwierdzac. Musisz byc pewny ze w okresie w ktorym szukasz nie bylo zadnej Anny X byla tylko Marianna X. Musisz byc pewny ze przeszukalaes wszystkie lata ze nie bylo zadnej dziury w ktorej mogla pojawic sie Anna X. Czasem moze byc tak ze dziecko mialo 2 imiona i mogla byc np Marianna Anna i na codzien poslugiwano sie tym drugim imieniem.
Marzanna
Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Ok Dzięki Marzanna za uświadomienie. Tak właśnie chcę zrobić upewnić się w 100% ale pierw muszę odnaleźć archiwa mojego pradziadka aby móc potwierdzić teorię o prapradziadku że to właśnie on.
Czasami trzeba zrobić krok wstecz aby móc iść dalej.
Będę za wszelką cenę szukał odpowiedzi, wysłałem maile do osób, które opublikowały własnie te indeksy.
Aktualnie przed chwilą skontaktował się ze mną człowiek dobrej woli
, który zaoferował mi pomoc w poszukiwaniach z tych rejonów 
Czy jesteś z okolic Ojcowskiego Parku Narodowego?
Czasami trzeba zrobić krok wstecz aby móc iść dalej.
Będę za wszelką cenę szukał odpowiedzi, wysłałem maile do osób, które opublikowały własnie te indeksy.
Aktualnie przed chwilą skontaktował się ze mną człowiek dobrej woli
Czy jesteś z okolic Ojcowskiego Parku Narodowego?
Pozdrawiam,
Mateusz ;D
Mateusz ;D
- marzanna62

zupelnie inny region moje korzenie to okolice Proszowic. Napisz wiecej szczegolow co masz na priv moze cos mi przyjdzie do glowy
Marzanna
Napiszę tutaj 
Ostatnio dużo się dzieje bo chyba również odnalazłem wpis do indeksu nt. mojego stryja?(brat dziadka ze strony taty) data się zgadza rodzice też i parafia.
Jeszcze otrzymałem nową informację/trop od Wujka, iż mój pradziadek również ze strony taty ale jego żeńska linia urodził się w 1883 ale w Gosprzydowa (Małopolska, powiat brzezki).
Gdzie szukać aktu urodzenia?
Czy jest jakaś wyszukiwarka Archiwów Państwowych dla danego regionu?
Ostatnio dużo się dzieje bo chyba również odnalazłem wpis do indeksu nt. mojego stryja?(brat dziadka ze strony taty) data się zgadza rodzice też i parafia.
Jeszcze otrzymałem nową informację/trop od Wujka, iż mój pradziadek również ze strony taty ale jego żeńska linia urodził się w 1883 ale w Gosprzydowa (Małopolska, powiat brzezki).
Gdzie szukać aktu urodzenia?
Czy jest jakaś wyszukiwarka Archiwów Państwowych dla danego regionu?
Pozdrawiam,
Mateusz ;D
Mateusz ;D
- marzanna62

Gosprzydowa to diecezja Tarnowska w archiwum sa ksiegi np urodzenia 1850-1890. Family search pokazuje ze sa mikrofilmy z tych ksiag nie ma skanów. Czy cos jest w Szukaj w archiwach nie wiadomo bo nie dziala strona. Jak w szukaj w archiwach wpiszesz Gosprzydowa to pokaze sie w jakim AP sie znajduje.
Marzanna
Dziękuję 
Zapytałem USC gminy dla tej miejscowości, w przypadku braku aktu bądź odpowiedzi zwrotnej, skieruje swoje zapytanie do tej Archidiecezji.
Zapytałem USC gminy dla tej miejscowości, w przypadku braku aktu bądź odpowiedzi zwrotnej, skieruje swoje zapytanie do tej Archidiecezji.
Pozdrawiam,
Mateusz ;D
Mateusz ;D
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
pradziad nadal działa, więc jeśli szwa ma zwiechę ( co rzadko się zdarza), to nie oznacza braku możliwości samodzielnego sprawdzenia
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz