Potrzebuję rady/pomocy - Majewscy pow. płocki
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Majewski_Łukasz

Witam serdecznie,
jakiś czas temu zacząłem budować drzewo genealogiczne.
Informacje, które mogłem, zebrałem od rodziny. Tych, których nie mogłem uzyskać od żyjących, znalazłem w archiwum państwowym.
Wiedziałem, że nie będzie łatwo w którymś momencie i teraz stanąłem przed tzw. "ścianą".
Link
Pod linkiem kryje się skan aktu urodzenia nr 35. Urodził się mój prapradziadek.
Dowiedziałem się, że jego matka, służąca zamieszkała w Chorzewo, Jadwiga Majewska była panną.
W akcie podany jest wiek Jadwigi. Przeszukałem, używając geneteki, parafię w której urodził się jej syn pod kątem urodzenia Jadwigi - nic.
Nie mogę pójść o krok dalej w poszukiwaniach. Nie mam żadnego punktu zaczepienia.
Czy ktoś z Szanownego Grona mógłby mnie nakierować? Czego mogę szukać żeby ruszyć dalej?
Zastanawia mnie jeszcze jedno: często zdarzało się, żeby dziedzic części wsi był ojcem chrzestnym dziecka służącej?
Pozdrawiam
jakiś czas temu zacząłem budować drzewo genealogiczne.
Informacje, które mogłem, zebrałem od rodziny. Tych, których nie mogłem uzyskać od żyjących, znalazłem w archiwum państwowym.
Wiedziałem, że nie będzie łatwo w którymś momencie i teraz stanąłem przed tzw. "ścianą".
Link
Pod linkiem kryje się skan aktu urodzenia nr 35. Urodził się mój prapradziadek.
Dowiedziałem się, że jego matka, służąca zamieszkała w Chorzewo, Jadwiga Majewska była panną.
W akcie podany jest wiek Jadwigi. Przeszukałem, używając geneteki, parafię w której urodził się jej syn pod kątem urodzenia Jadwigi - nic.
Nie mogę pójść o krok dalej w poszukiwaniach. Nie mam żadnego punktu zaczepienia.
Czy ktoś z Szanownego Grona mógłby mnie nakierować? Czego mogę szukać żeby ruszyć dalej?
Zastanawia mnie jeszcze jedno: często zdarzało się, żeby dziedzic części wsi był ojcem chrzestnym dziecka służącej?
Pozdrawiam
Szukaj w genetece w: wszystkie miejscowości w tym województwie, a nie tylko z jej parafii, bo mogła przyść do dworu z innej odleglejszej miejscowości. No i ewidentnie możemy podejrzewać, że twój przodek nabył DNA pana dziedzica. Tatuś został chrzestnym, podobno zdarzały się często takie przypadki, a tu nawet i siostra tatusia "poczuwała się". Dobre paniska!
Majka
-
sbasiacz

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 2 times
zdarzało się dość często, chyba nie urodziła się w tej parafii, chociaż trudno być pewnym, bo Słupia jest mało zindeksowana, a tak naprawdę bez aktu ślubu nic pewnego nie będzie, może Jadwiga wyszła później za mąż, może zmarła jako panna i w akcie zgonu będę podani rodzice.
Napisałeś, że przeszukałeś genetekę, ale tu prawie nie ma indeksów, urodzenia 1808-1825 i 1912, małżeństw jest więcej, ale nie widać ślubu żadnego Majewskiego, który mógłby być ojcem Jadwigi, stąd moja teza, że w tej parafii się nie urodziła.Może powinieneś przejrzeć skany, które na szczęście są w szukajwarchiwach, dużo możemy się dowiedzieć o mieszkańcach indeksując daną parafię, może znajdziesz innych Majewskich występujących jako świadkowie, chrzestni.
Ja też mam przypadek panny z dzieckiem, która była pokojówką we dworze, a dziecko okazała księdzu Jaśnie Pani i stanęłam w miejscu, nawet gorzej bo moja pra była Marianna a to bardzo popularne imię, znalazłam nawet jej (?) ślub ale nigdy nie będę pewna czy to ta "moja":-)
pozdrawiam
Basia
Napisałeś, że przeszukałeś genetekę, ale tu prawie nie ma indeksów, urodzenia 1808-1825 i 1912, małżeństw jest więcej, ale nie widać ślubu żadnego Majewskiego, który mógłby być ojcem Jadwigi, stąd moja teza, że w tej parafii się nie urodziła.Może powinieneś przejrzeć skany, które na szczęście są w szukajwarchiwach, dużo możemy się dowiedzieć o mieszkańcach indeksując daną parafię, może znajdziesz innych Majewskich występujących jako świadkowie, chrzestni.
Ja też mam przypadek panny z dzieckiem, która była pokojówką we dworze, a dziecko okazała księdzu Jaśnie Pani i stanęłam w miejscu, nawet gorzej bo moja pra była Marianna a to bardzo popularne imię, znalazłam nawet jej (?) ślub ale nigdy nie będę pewna czy to ta "moja":-)
pozdrawiam
Basia
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
ewidencja ludności?
zgony?
ew. małżeństwa
kwerenda zlecona w AP Płock?
trudno to pisać...ale kierując się bardziej mitami niż prawdą ( nie piszesz jaki okres) to z tego co kojarzę: w płockim arch. są archiwalia listy gotowe osób, które zmieniły nazwiska w XIX w. a może i wcześniej przy okazji chrztu
i nie tylko stricte z Płocka
w ogóle dość dużo z okolic jest różności zachowanych plus AD:)
jeden z ciekawszych, dających wiele możliwości rejonów
i nie bardzo obciążone kwerendami archiwum
zgony?
ew. małżeństwa
kwerenda zlecona w AP Płock?
trudno to pisać...ale kierując się bardziej mitami niż prawdą ( nie piszesz jaki okres) to z tego co kojarzę: w płockim arch. są archiwalia listy gotowe osób, które zmieniły nazwiska w XIX w. a może i wcześniej przy okazji chrztu
i nie tylko stricte z Płocka
w ogóle dość dużo z okolic jest różności zachowanych plus AD:)
jeden z ciekawszych, dających wiele możliwości rejonów
i nie bardzo obciążone kwerendami archiwum
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Majewski_Łukasz

Dziękuję za odpowiedzi.
Sprostuję może to co napisałem na szybko: przeszukałem oczywiście genetekę w całym województwie w poszukiwaniu Jadwigi Majewskiej z tamtego okresu, parafię na szukajwarchiwach.pl
Za geneteką: w 1886 roku syn Jadwigi Majewskiej, Michał wspomniany w moim poprzednim poście, bierze ślub z Marianną Brudzińską. Matka wymieniona tak jak w akcie urodzenia syna - w dalszym ciągu panna, ojciec NN
Nie mogę znaleźć aktu zgonu Jadwigi oraz jej syna.
Poszukam w archiwum pod kątem ewidencji ludności - łatwo się nie poddam
Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi
Sprostuję może to co napisałem na szybko: przeszukałem oczywiście genetekę w całym województwie w poszukiwaniu Jadwigi Majewskiej z tamtego okresu, parafię na szukajwarchiwach.pl
Za geneteką: w 1886 roku syn Jadwigi Majewskiej, Michał wspomniany w moim poprzednim poście, bierze ślub z Marianną Brudzińską. Matka wymieniona tak jak w akcie urodzenia syna - w dalszym ciągu panna, ojciec NN
Nie mogę znaleźć aktu zgonu Jadwigi oraz jej syna.
Poszukam w archiwum pod kątem ewidencji ludności - łatwo się nie poddam
Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi
Witam!
I bądź tu mądry. Na trzech babka wróżyła ?
Znalazłem kiedyś akt, w którym przy chrzcie dziecka z niezamężnej panny stanęło trzech dziedziców (cząstkowych) tej samej wsi.No i ewidentnie możemy podejrzewać, że twój przodek nabył DNA pana dziedzica. Tatuś został chrzestnym, podobno zdarzały się często takie przypadki, a tu nawet i siostra tatusia "poczuwała się". Dobre paniska!
I bądź tu mądry. Na trzech babka wróżyła ?
Pozdrowienia
Michał (Badylarz)
Michał (Badylarz)
Michał u mojego x pra też 3 pary ale i matka wdowa po dziedzicu cząstkowym. Ale jeden zapisał mu spadek więc może ten.
Łukasz jeżeli był dziedzicowy może też miał jakiś zapis mój nie był wtedy nawet pełnoletni.
Łukasz jeżeli był dziedzicowy może też miał jakiś zapis mój nie był wtedy nawet pełnoletni.
Pozdrawiam Edyta
- Majewski_Łukasz

Czekam na odpowiedź z AP Płock. Poprosiłem o alegaty ze ślubu syna Jadwigi.
Może będzie tam coś co pomoże mi iść dalej.
Jak wyszukać akta spadkowe? Może to dość trywialne, ale nie miałem wcześniej z tym do czynienia - dlatego pytam.
Pozdrawiam
Łukasz M. Majewski
Może będzie tam coś co pomoże mi iść dalej.
Jak wyszukać akta spadkowe? Może to dość trywialne, ale nie miałem wcześniej z tym do czynienia - dlatego pytam.
Pozdrawiam
Łukasz M. Majewski