Jak to zrobić ?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Bernaciak_Łukasz

Jak to zrobić ?
Witajcie,
Mianowicie odnalazłem potomków mych przodków kilkadziesiąt km od gniazda.
Odnalazłem nagrobki na cmentarzu, o które ktoś dba.
Może pytam o oczywistość,ale jak może być potencjalnie widziane pozostawienie kartki na nagrobku z nr. Telefonu i prośba o kontakt oczywiście z krótkim wyjaśnieniem po co i podanie choćby jakiejś informacji potwierdzającej moją wiarygodność.
Załatwiam ktoś z was to w ten sposób ?
Łukasz
Mianowicie odnalazłem potomków mych przodków kilkadziesiąt km od gniazda.
Odnalazłem nagrobki na cmentarzu, o które ktoś dba.
Może pytam o oczywistość,ale jak może być potencjalnie widziane pozostawienie kartki na nagrobku z nr. Telefonu i prośba o kontakt oczywiście z krótkim wyjaśnieniem po co i podanie choćby jakiejś informacji potwierdzającej moją wiarygodność.
Załatwiam ktoś z was to w ten sposób ?
Łukasz
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Jak to zrobić ?
Na małym to kartki nawet przesada, często wystarczy popytać.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Jak to zrobić ?
Jeżeli to mała wioska wystarczy do sklepu wejść i wszystkiego się dowiesz . Jak większa dużo ludzi przed 1 listopada zostawia karteczki z prośbą o kontakt. Wiem że skutkuje.
Pozdrawiam Edyta
-
Gałczyński

- Kontakt:
Jak to zrobić ?
Ja napisałem do kancelarii parafialnej na której terenie jest grób, z uprzejmą prośbą, o przekazanie mojego adresu mailowego, wysłałem link do drzewa i opisałem o co chodzi.
Nie wiem czy to coś da, bo to było w sobotę, więc sprawa świeża.
Nie wiem czy to coś da, bo to było w sobotę, więc sprawa świeża.
Pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- marzanna62

Jak to zrobić ?
A ja mam pomysl - sołtys. Czasem sołtys to skarbnica wiedzy o danej wsi szczegolnie jesli ma dluzszy staz. Moze warto zadzwonic do sołtysa sołtyski? Czasem sołtys jest na tyle uprzejmy ze ułatwi kontakt z zyjacymi potomkami. Ja dzieki kilku sołtysom uzyskalam takie kontakty podalam swoj telefon i poprosilam o kontakt tamte osoby. U mnie zadzialalo osoby z ktorymi szukalam kontaktu (boczne galezie) sie ze mna skontaktowały. Oczywiscie działa tylko w mniejszych ewentualnie srednich wsiach.
Marzanna
Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
-
Arkadiusz_16

Jak to zrobić ?
Jeśli nie pomyślą, że szukasz majątku to się odezwą:) Ja stosowałem już różne metody nawiązania kontaktu. Mam jedną refleksję. Jeśli ktoś chce i rozumie nasze intencje to każdy sposób jest dobry. A jeśli ktoś ma ubzdurane w głowie, że jeśli pytamy o przodków to pewnie chodzi o spadek - wtedy żadne prośby i metody nie pomogą.
- marzanna62

Jak to zrobić ?
Zgadzam sie wazna jest argumentacja dlaczego sie szuka kontaktu. W moim przypadku to byl zjazd rodu ktory organizowalam.
Marzanna
-
Gałczyński

- Kontakt:
Jak to zrobić ?
Więc się pochwalę. Napisałem do parafii w piątek, a już wczoraj dostałem kontakt do osoby o którą pytałem. Także bardzo miło sympatycznie i w ekspresowym tempie. Niestety jeszcze nie udało się potwierdzić, czy to tylko zbieżność nazwisk i faktów, czy rzeczywiste pokrewieństwo. 
-
Bernaciak_Łukasz

Jak to zrobić ?
Dostałeś bezpośrednio kontakt do osoby od księdza ?
Łukasz
Łukasz
Ostatnio zmieniony pn 10 sie 2020, 16:50 przez Bernaciak_Łukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Gałczyński

- Kontakt:
Jak to zrobić ?
Dostałem bezpośrednio od księdza, ale za zgodą osoby której dane podawał.
Pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- Dławichowski

- Kontakt:
Jak to zrobić ?
Dzień dobry!
Wszystko zależy od "parcia" na potrzebę. Że się tak brzydko wyrażę. Zdarzyło mi się, że 01.11. stałem nad grobem interesującej mnie osoby pochowanej bardzo - bardzo daleko od mojego miejsca zamieszkania i czekałem. Ktoś podszedł, to i ja podchodziłem. Zagaiłem. Posłuchałem. I WSZYSTKIEGO się dowiedziałem. I już wie:
Krzycho z Koszalina
Wszystko zależy od "parcia" na potrzebę. Że się tak brzydko wyrażę. Zdarzyło mi się, że 01.11. stałem nad grobem interesującej mnie osoby pochowanej bardzo - bardzo daleko od mojego miejsca zamieszkania i czekałem. Ktoś podszedł, to i ja podchodziłem. Zagaiłem. Posłuchałem. I WSZYSTKIEGO się dowiedziałem. I już wie:
Krzycho z Koszalina
O mnie:
http://www.dlawich.pl/
http://www.dlawich.pl/
- Irena_Kaczmarek