Rodzice Marianny, które to osoby?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

adrian.kaszubski

Sympatyk
Mistrz

Rodzice Marianny, które to osoby?

Post autor: adrian.kaszubski »

Dobry wieczór.

Mam mały problem. Jest to jedna z tych sytuacji, których nie znoszę ale strasznie mnie intryguje. Chodzi o ustalenie, które osoby są rodzicami panny młodej?

Otóż AM Macieja Retlewskiego i Marianny Kusikowskiej podaje, że panna ma 20 lat (zdj. poniżej) a ślub odbył się 10.10.1819 roku.

www.fotosik.pl/zdjecie/1fc1b54d275b5882

Na stronie Pomorskiego Towarzystwa Genealogicznego znalazłem dwie Marianny z tym samym nazwiskiem w odstępie 1 roku.

Pierwsza ur. 09.01.1799 roku

www.fotosik.pl/zdjecie/4812bf534b4f7fd5

a druga urodzona 17.04.1800 roku

www.fotosik.pl/zdjecie/b0b8f59fc7019a4f

Proszę o pomoc zważywszy na fakt, że chodzi o moich przodków bezpośrednich. Nie będę sugerował, które osoby wg mnie są rodzicami panny młodej.
Adrian
zelezny

Sympatyk

Post autor: zelezny »

Adrianie,

W 1819 roku nie ślubowała Marianna tylko Marcjanna. Jeżeli szukasz aktu urodzenia Marcjanny to jest to ta osoba urodzona w roku 1799 natomiast w roku 1800 urodziła się Marianna. Dowodów na "Marcjannę" jest bez liku wystarczy sprawdzić zapisy imienia matki w aktach jej ośmiorga dzieci i zapis w akcie jej zgonu oraz odczytać jeszcze raz podany przez Ciebie akt jej ślubu (Martianna) i akt urodzenia (Marcianna).

Pozdrawiam

Janek
adrian.kaszubski

Sympatyk
Mistrz

Dziękuję bardzo za zwrócenie uwagi, że ślubowała Marcjanna. Tak to jest jak człowiek sugeruje się indeksem a nie sprawdzi dokładnie aktu :) Prawdą jest, że ja również skłaniałem się ku Józefowi i Mariannie i tym samym na tej gałęzi przodków bezpośrednich muszę się zatrzymać. W drugim przypadku "dokopałbym się" jeszcze o dwa pokolenia.
Adrian
adrian.kaszubski

Sympatyk
Mistrz

Chciałem jeszcze zapytać o jedną rzecz.

Czy będący ojcem chrzestnym Mateusz może być prawdopodobnym bratem Józefa? Pytam ponieważ nie mogę odszukać AU Józefa, natomiast AU Mateusza jest dostępny.
Adrian
zelezny

Sympatyk

Post autor: zelezny »

Adrianie,

Jeżeli bazujesz tylko na indeksach z parafii Osie - to daleko nie zajedziesz.
Skorzystaj wprost ze źródła dostępnego on-line - ale to wymaga czasu, cierpliwości i przede wszystkim weryfikacji aktów https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
Odpowiesz sobie wówczas na własne pytanie a także m.in. na pytanie dlaczego Regina i Marianna nosiły takie samo nazwisko przed swoimi ślubami oraz kim był dla nich Wawrzyniec K.

Pozdrawiam

Janek

Ps: Z tego samego powodu brakuje zarówno AU Józefa jak i AU Reginy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”