Podróże po cmentarzach Ukrainy cz.IV
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
J.Mierzwinski

-
Jadwiga_Sibirska

Dzień dobry, ponieważ uzbierało się trochę zapytań odpowiem na zaległe i bieżące:
Waszczynski_Piotr - nazwisko Wołodkiewicz nie występuje ani w podstawowej formie, ani w obocznościach,
Andrzej – nazwiska Ułaszyn brak,
Sobieszczańska Łucja – cmentarz w Śnitkowie (dawny powiat mohylewski województwa podolskiego) „Łucja z Czuwaszów Sobieszczańska/ żyła lat 72/ zm. 22 września 1896”
Wisłocka Aniela – cmentarz w Gródku Podolskim (brak danych na nagrobku)
Wisłocki Józef – cmentarz w Czerniowcach Bukowińskich „CK radca dworu/ żył lat 70/ zm.1901”
Karnicki – nazwisko nie występuje
Dorota – nazwisko Szumowski nie występuje
Osiecki Józef – cmentarz w Kowlu „zastępca zawiadowcy stacji Ostróg/ zm. tragicznie2 V 1931/ przeżywszy lat 25”
Jarek – nazwisko Mierzwińska występuje tylko raz w
Płoskirowie
Joanna – w książce nie ma spisu z miejscowości Podhajce
Pozdrawiam serdecznie, Jadwiga Sibirska.
Waszczynski_Piotr - nazwisko Wołodkiewicz nie występuje ani w podstawowej formie, ani w obocznościach,
Andrzej – nazwiska Ułaszyn brak,
Sobieszczańska Łucja – cmentarz w Śnitkowie (dawny powiat mohylewski województwa podolskiego) „Łucja z Czuwaszów Sobieszczańska/ żyła lat 72/ zm. 22 września 1896”
Wisłocka Aniela – cmentarz w Gródku Podolskim (brak danych na nagrobku)
Wisłocki Józef – cmentarz w Czerniowcach Bukowińskich „CK radca dworu/ żył lat 70/ zm.1901”
Karnicki – nazwisko nie występuje
Dorota – nazwisko Szumowski nie występuje
Osiecki Józef – cmentarz w Kowlu „zastępca zawiadowcy stacji Ostróg/ zm. tragicznie2 V 1931/ przeżywszy lat 25”
Jarek – nazwisko Mierzwińska występuje tylko raz w
Płoskirowie
Joanna – w książce nie ma spisu z miejscowości Podhajce
Pozdrawiam serdecznie, Jadwiga Sibirska.
-
Jadwiga_Sibirska

Województwo stanisławowskie nie jest ujęte w t. IV.celonesa pisze:Dzien dobry,
czy moge Pania poprosic o sprawdzenie nazwisk ANTONIAK i WITKOWSKI, chodzi o woj stanislawowskie, ale nie mam pewnosci co do miejscowosci.
Najprawdopodobniej Hluboczek Wielki, Tarnopol, Zloczów, Stryj.
Dziekuje serdecznie.
Ola
Pozdrawiam, Jadwiga Sibirska.
-
KNachowicz
Czy mogę prosić o sprawdzenie następujących nazwisk: Stanisława Kłak Chodaczków Wielki. Jan Kłak Słobódka. I Osikowicz Joanna z Kupczyńce. Serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony pn 04 mar 2019, 19:56 przez 19edos51, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jadwiga_Sibirska

-
KNachowicz
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Dzisiaj dotarły do mnie nowe informacje o rodzinie i jeśli mogę bardzo proszę jeszcze o sprawdzenie nazwiska Mizgórski, Mizgorski, Miżgorski, Mirzgorski, Miszgorski, Rolka, Rólka, Rulka. Ktoś z rodziny może być pochowany w Kowlu.
Bardzo dziękuję i pozdrawiam
Kasia
Kasia
-
Jadwiga_Sibirska

KNachowicz pisze:Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Dzisiaj dotarły do mnie nowe informacje o rodzinie i jeśli mogę bardzo proszę jeszcze o sprawdzenie nazwiska Mizgórski, Mizgorski, Miżgorski, Mirzgorski, Miszgorski, Rolka, Rólka, Rulka. Ktoś z rodziny może być pochowany w Kowlu.
Kasia
Kasiu, przykro mi, ale żadne z wymienionych nazwisk nie występuje w publikacji. Oto (w wielkim skrócie), co napisał autor o cmentarzu w Kowlu:
"Przed 1945 rokiem istniał też w Kowlu stary cmentarz przy obecnej ulicy Szewczenki, został jednak zniszczony za czasów sowieckich. Obecnie w obu częściach cmentarza kowelskiego znajduje się 1200 nagrobków. Przetrwało 650 inskrypcji. ..."
Poza tym autor nie spisywał inskrypcji ze wszystkich ocalałych grobów.
Pozdrawiam, Jadwiga Sibirska
-
kopacz_ewa
-
Jadwiga_Sibirska