Proszę mi pomóc znaleźć metrykę

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

HJedrzejuk

Sympatyk

Post autor: HJedrzejuk »

Dzień dobry,
z doświadczenia wiem, że uczynnych ludzi na tym Forum co niemiara,
... tyle tylko, że link nie prowadzi do konkretnego aktu :-(
H.Jędrzejuk
P.S. Lepiej jest poprosić o pomoc w tłumaczeniu na odpowiednim forum. Jak z języka rosyjskiego to: https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewforum-f-44.phtml
Potomek_Wosinskich

Sympatyk
Legenda

Post autor: Potomek_Wosinskich »

Nie prowadzi?! Mi prowadził, ale wiem że takie rzeczy się zdarzają. Bardzo dziękuję wszystkim, w tym Panu za pomoc!
Pozdrawiam pokornie-Wosiński Wojciech
Pozdrawiam,
Wojciech Kacper Wosiński
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Marian Slezak urodzony 23 luty/8 marzec 1914 r. w Praszce.
ojciec - Jan Slezak, lat 42
matka - Marianna d. Knapis?, lat 40
chrzestni: Stanislaw Kazimierski i Teodozja Zimocha?

Pozdrawiam
Grazyna
krzyko

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: krzyko »

Można jeszcze dodać, że ojciec Mariana – Jan Ślęzak, był maszynistą, zamieszkałym w Praszce.
A narodziny syna zgłaszał w obecności świadków – Piotra Zawadzkiego lat 56 i Piotra Krzemińskiego lat 65. Obaj byli szewcami, zamieszkałymi w Praszce.

Marian urodził się o godzinie 9.00 rano.

Krzysiek
Potomek_Wosinskich

Sympatyk
Legenda

A co właściwie oznacza ów maszynista? Czy chodzi o operatora maszyn, czy też o kierowcę pociągu? I mam jeszcze pytanie, jak tak w ogóle odnaleźć te papiery na familly Search, bo interesuje mnie parafia Tarłów a nie wiem jak tego szukać, bo w genetyce nic nie ma.
Pozdrawiam pokornie-Wosiński.
Pozdrawiam,
Wojciech Kacper Wosiński
krzyko

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: krzyko »

Co do maszynisty to można się tylko domyślać – metryka nie podaje szczegółów.
W Praszce była stacja kolejowa, a z przemysłu, który mógł posiadać jakieś maszyny, był tylko młyn parowy i kilka małych garbarni.
Może w ewentualnych metrykach innych dzieci Jana Ślęzaka, zawód ojca byłby szerzej opisany np. maszynista drogi żelaznej. Trzeba by poszukać.

Jeśli chodzi o wyszukiwanie ksiąg w serwisie FamilySearch, to odbywa się to tutaj https://www.familysearch.org/search/catalog/search/
W okienko „Place”, wpisujemy interesującą nas nazwę parafii. Rozwinie się menu, w którym klikamy tą „naszą” miejscowość. Po czym klikamy poniżej niebieski przycisk „Search”, albo po prostu wciskamy enter.
Przeniesie nas do wyników, w których odszukujemy „Church records”. Klikamy w to. Rozwija się się lista z pozycjami typu „Księgi metrykalne ...za lata takie i takie”, „Kopie ksiąg metrykalnych...” itd.. Klikamy w to co nas interesuje i przenosi nas do strony z danymi rocznikami.
Jeżeli przy roczniku jest obrazek aparatu fotograficznego, to znaczy że skany są dostępne online. Jeżeli widnieje obrazek aparatu fotograficznego z kluczykiem – to znaczy, że dostęp jest ograniczony i najczęściej skany można obejrzeć tylko na miejscu w najbliższym Centrum Historii Rodziny. Natomiast gdy obrazek przedstawia szpulę filmową – to znaczy, że skany są niedostępne i można je obejrzeć tylko w siedzibie w Salt Lake City.

Przy przeglądaniu roczników, należy zwrócić uwagę na to czy widnieje przy nim wpis "Item" bądź "Items" z numerem na końcu. To by oznaczało, że dany rocznik jest na filmie w dziale o numerze, który podano. Początek każdego działu na filmie to czarna plansza z napisami i owym numerem.

Niestety przy filmach z parafii Tarłów, widnieje szpula, zatem nie udostępniają tych skanów https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library

Zdjęcia ksiąg z Tarłowa za lata 1810-1873, można za to obejrzeć w poczekalni
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... 1873-temp/

Lub też po zalogowaniu w Genbazie
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,96533,1

Krzysiek
Potomek_Wosinskich

Sympatyk
Legenda

Dziękuję panu! Już wszytko rozumiem!
Pozdrawiam pokornie-Wosiński
Pozdrawiam,
Wojciech Kacper Wosiński
Robert_Kostecki

Sympatyk

USC Brzesko zgony 1896 rok

Post autor: Robert_Kostecki »

Witam,

mam nadzieję, że ktoś posiada stosowny mikrofilm lub ma dostęp do skanów w zasobie Mormonów. Chodzi mi o skan metryki zgonu Krystyny z Kosteckich Poklewskiej lub Parowskiej, córki Jana i Teresy Fedorowicz. Wiem jedynie, że zmarła w 1896 roku w Brzesku.

Pozdrawiam

Robert Kostecki
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Brzesko rok 1896 akt 23 zgon Krystyna Kostecka lat 60 wdowa po Janie Parowski scrinarii
nata in Zahoczewie distr.Lisko.
MMaziarski
Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

Bardzo Panu serdecznie dziękuję. Krystyna była siostrą rodzoną Platona Kosteckiego:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Platon_Kostecki

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję

Robert Kostecki

P.S.

Czy można jeszcze prosić o dokładną datę jej śmieci?!
Krystian

Sympatyk
Kontakt:

Parafia Pleszew

Post autor: Krystian »

Poszukuję ksiąg urodzeń z parafii rzymskokatolickiej z Pleszewa z 2 poł XIX wieku (1866). W zindeksowanych nie znalazłem interesującej mnie daty. Czy gdzieś są dostępne skany online? Może u Mormonów? Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam Krystian
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Parafia Pleszew

Post autor: Arek_Bereza »

Skoro uważasz, że u Mormonów to czemu sam nie sprawdzisz na familysearch ?
Krystian

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Krystian »

Nie uważam, a dopytuję. Może ktoś kiedyś natrafił tam na księgi z Pleszewa i potwierdzi, że są. Ja nie znalazłem, ale może coś przeoczyłem.
Pozdrawiam Krystian
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a przy okazji: sprawdzał ktoś pleszewskie księgi hipoteczne z zasobu AP Kalisz pod kątem prostej identyfikacji miejsca (plan?), osób (spis?). koniec XVIII, XIX w., miasto
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Machnik_H
Mistrz

Post autor: Machnik_H »

Pleszew 1866 rok, urodzenia i nie tylko - są dostępne na familysearch. Można przeglądać skany. Dostępne, z ikonką aparatu i bez kluczyka.
Pozdrawiam Henryk Machnik
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”