Witam,
Od kilku lat poszukuje aktu małżeństwa moich prapradziadków Pawła Kocimskiego (zapisywanego też Kociński/Kociemski/Kuciński) z Franciszką z Sałudów, babcia moja opowiadała, że jej ojciec nie wiedział skąd pochodził jego ojciec (czyli Paweł).
Franciszka Sałuda (1853-1918), urodziła się w Bocheniu par. Chruślin, ok. 1867 roku wraz z rodzicami Janem i Marianną z Karczewskich zamieszkała we wsi Dąbkowice parafia św. Duch w Łowiczu, ona sama zaś ok. 1880 zamieszkała w Łowiczu (par. Św. Duch), tutaj urodziła jako panna czwórkę dzieci:
- Mariannę (1883-1884),
- Józefę (1885-?),
- Józefa (1888-1888)
- Bronisławę (1889-1891)
Ta czwórka dzieci nosiła nazwisko panieńskie matki, czyli Sałuda, w przypadku ostatniej dwójki zgon zgłaszał już mąż (musiał dać nazwisko) tylko ksiądz źle wpisał nazwisko - Kucińska Bronisława, ale imiona rodziców i nazwisko matki się zgadza.
Pierwsze dziecko "niby" ślubne to Waleria Kocimska, urodzona w 1892 roku.
Szukałem aktu małżeństwa z lat od 1888 (wtedy pierwszy raz pojawił się Paweł) do 1892 (wtedy urodziła się ślubna???? córka Waleria) w Parafii Chruślin (skąd pochodziła Franciszka Sałuda) oraz w Św. Duchu i Kolegiacie i nic!
Zgłaszający śmierć Franciszki z Sałudów Kocimskiej był Paweł Kocimski, czyli musiał żyć w i po 1918 r.
Gdzie mogę dalej szukać??? Czy to możliwe, że żyli bez ślubu lub po prostu ksiądz nie odnotował ich zawarcia związku w księdze? Macie podobny przypadek ?
Proszę o jakieś sugestie, pomoc.
Pozdrawiam
Michał
Szukam aktu ślubu Pawła Kocimskiego z Franciszką z Sałudów
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Sianoszek_Michal

-
Niciszewska_Aleksandra

Szukam aktu ślubu Pawła Kocimskiego z Franciszką z Sałudów
W tym wątku jak również w wątku o Pani Kurczak, dałeś nam forumowiczom ciężki orzech do zgryzienia, wierze, że Ci się uda.
Ola
Ola