Rodzina Musiałów

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Kubusia210

Członek PTG

Post autor: Kubusia210 »

Witam!
Ja noszę takie nazwisko ale moja rodzina nie posiada herbu, bo po prostu byli zwykłymi chłopami. Adrian musisz przebadać swoje drzewo genealogiczne i zobaczyć czy Twoi Musiałowie posiadali jakiś herb czy byli po prostu w najniższej klasie społecznej. Nie możesz dopasować do swojej rodziny herbu innej, oczywiście mogło być tak, że jakaś rodzina Musiałów posiadał herb ale czy należeli do niej Twoi? Mało prawdopodobne. Zacznij od stworzenia drzewa! A wszystkiego się dowiesz :)
Jakub Józef Musiał
Awatar użytkownika
tomaszi

Nieaktywny
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: tomaszi »

bielecki pisze:Wałęsowie zaś ponoć od rzymskiego cesarza Walensa pochodzą [wikipedia: Walens, właściwie Flavius Iulius Valens]

Łukasz
...genealogia Pana Prezydenta Lecha Wałęsy - sięgająca XVIII wieku jest doskonale opracowana i udokumentowana przez Waldka Fronczaka i Adama Pszczółkowskiego...
adrian747

Sympatyk

Post autor: adrian747 »

A ten Niechciał II to też żart i ci Napierałowie
Awatar użytkownika
tomaszi

Nieaktywny
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: tomaszi »

adrian747 pisze:A ten Niechciał II to też żart i ci Napierałowie
Często nazwiska brzmiące wybitnie włościańsko przy bliższym poznaniu okazują się być szlacheckimi przydomkami, które w pewnym momencie zastąpiły pierwotne nazwiska. Nie dowiesz się tego bez przeprowadzenia samodzielnych solidnych poszukiwań źródłowych.

Nazwisko "szlacheckie" czy "chłopskie" nie świadczy o statusie danej rodziny - świadczą o tym jedynie dokumenty.

Genealogia bez oparcia o źródła to MITOLOGIA ;)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Próbowaliśmy dostosować się do konwencji zaproponowanej przez Ciebie, Adrianie (?), tj kontynuować żart proponowany przez Ciebie w wielu (więcej niż jednym:) wątkach.
Stąd m.in. brak korekty błędów, które pojawiły się w niniejszym. W poważnym raczej nie obyłoby się bez "uściśleń" wypowiedzi poprzedników, tu raczej żadna z wypowiedzi nie powinna być traktowana jako punkt wyjścia. No, może prawie żadna.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
adrian747

Sympatyk

Po pierwsze ja nie proponowałam żadnego żartu tylko grzecznie się spytałem o herb mojej rodziny
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

i po drugie też, jako że dwa wątki
oprócz tego dyscyplinującego ("PILNE!") poprzedni, tak samo pozbawiony danych
więc trudno inaczej niż żart traktować
adrian747

Sympatyk

I myślałem że na tak dobrej i poważnej stronie dostanę odpowiedź na moje pytanie a nie jakiś żart
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

to źle myślałeś
tu bywają odpowiedzi na pytania " jak szukać" ...które w 99% są już gotowe przed zadaniem pytania
bywają dla pytań nie łamiących regulaminu
czy grzecznie poganiać, to już trudniej ocenić, kryterium nie tak ostre jak z zakładaniem wielu wątków o tym samym i niepodawaniu informacji przy formułowaniu prośby
Gashlug

Sympatyk

Post autor: Gashlug »

adrian747 pisze:Po pierwsze ja nie proponowałam żadnego żartu tylko grzecznie się spytałem o herb mojej rodziny
Dzisiaj w Polsce nazwisko Musiał nosi prawie 24 tysiące osób. Oni wszyscy są Twoją rodziną?
Pytając o herb najpierw podaj metryki najstarszych przodków oraz obszar, na którym mieszkali, najlepiej miejscowość i parafię. Jeśli w metrykach z XVIII w. są Twoi Musiałowie zapisani jako szlachta, to wówczas masz podstawy prosić o pomoc w ustaleniu herbu.
Inaczej nikt zadanego pytania w taki sposób, jak to zrobiłeś, nie będzie traktował poważnie, a najprędzej zostaniesz potraktowany jak troll internetowy.

Nawiasem mówiąc historia herbu Nichciał jest piękna. Myślę, że cały zbiór takich baśni nieźle by się dzisiaj sprzedał w dobie powszechnego popytu na herby i szlacheckie korzenie ;)
Pozdrawiam
Grzegorz
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

to jak idziemy w serio, to
herby były nie tylko szlacheckie:)
Gashlug

Sympatyk

Post autor: Gashlug »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:to jak idziemy w serio, to
herby były nie tylko szlacheckie:)
Zgadza się. W sumie obok herbików mieszczańskich chłopskie też się zdarzały, tylko inaczej nazywane :)
Pozdrawiam
Grzegorz
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Adrianie,
Żart mój był z kilku powodów:
1. Napisałeś 4 posty na forum w różnych wątkach, że chcesz herb Musiałów,
2. Nie podałeś żadnych szczegółów dotyczących rodziny (wszak nikt szlacheckości nazwiska nie neguje, trzeba ją tylko udowodnić)
3. Mając do dyspozycji stronę z wyszukiwarką z nazwiskami szlacheckimi, która podaje Musiałów jako chłopów zadałeś w tym samym wątku, w którym jest link do tej strony pytanie autorowi czy Musiałowie są szlachtą.
2. W ostatnim poście piszesz, że chcesz PILNIE.
Jakaż to pilność tak Cię przypiliła?

Grzegorzu,
niestety nie ustrzegłem się błędu, bo pisałem pilnie :)
Powinien być chłop Maciej, który nie chciał ale musiał i król mu nazwisko Musiał dał a herb Niechciał.

A w ogóle miałem nadzieję, że prof. Karolak, Maciej Musiał, Rodzinka i Korona Królów będą jednoznaczną sugestią, że to żart. :)
adrian747

Sympatyk

No to Dobrze,
Chcę tylko się dowiedzieć czy nazwisko musiał ma herb.
Ale jeśli chodzi o szczegóły Mojej rodziny to że podam :
Moja rodzina pochodzi z okolic bielan koło Krakowa a właściwie mieszkała w domu obok zakładu wodociągów krakowskich.
Mój pradziadek Jan Musiał ur.1904 zmarł prawdopodobnie w wypadku w 1971 roku. Jego żoną była Rozalia Musiał niestety narazić nie znam nazwiska panieńskiego pochodziła ona z Wołowic koło Krakowa,parafia czernichów.
Artor158

Post autor: Artor158 »

Nie przejmujcie się tym musiałem ciągle dzieciak se zarty robi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”