Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

sebastian_gasiorek

Zarząd PTG
Adept
Kontakt:

Re: Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .

Post autor: sebastian_gasiorek »

Witaj Joanno,

Poproszę o sprawdzenie Roman Kucharski w wojnie rosyjsko-japońskiej. Syn Wojciecha.

pozdrawiam,
Sebastian
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek

http://genrod.eu - największe opracowanie Kwiatkowskich (6 tys. osób)
Awatar użytkownika
rozek19

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: rozek19 »

Witam serdecznie,

Asiu (jeśli tak z wdzięczności za pomoc mogę), czy mogłabyś proszę sprawdzić w swoich wykazach nazwisko KALINOWSKI?

Generalnie interesuje mnie każda osoba o tym nazwisku z powiatu wieluńskiego w guberni kaliskiej (obecnie gmina Praszka).

Według rodzinnej wieści mój pradziadek LUDWIK KALINOWSKI miał przez 7 lat służyć w carskim wojsku, wg jednych walcząc z Japończykami, wg innych tylko przebywał we Władywostoku, a wg innych na Syberii. Mój sceptycyzm wynika z tego, że urodził się w 1869 r., ślub 1895, dzieci rodzone w latach 1895-1911. Ciężko mi wpasować w jego życie siedmioletni okres służby wojskowej.
Agnieszka_Szumska

Sympatyk

Post autor: Agnieszka_Szumska »

Mój dziadek służył w armii carskiej, w gwardii honorowej cara. Nazywał się Klemens Staniszewski. Na pewno został wysłany na Syberię, w jakim celu nie wiem. Wiem tylko, że z Syberii wracał na piechotę wzdłuż rzeki Wołgi aż do samej Moskwy. Czy istnieje możliwość potwierdzenia tego faktu.
Małgorzata
mh.dabrowska@gmail.com
elababcia

Sympatyk

Post autor: elababcia »

Mateusz Swierczynski, to nazwisko mojego dziadka, byl na wojnie japonsko-rosyjskiej pod Wladywostokiem. plutonowy, odznaczony medalem Sw Jerzego
Prosze o sprawdzenie czy jest na Pani listach
Dziekuje
Ela
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Re: Prośba o pomoc- pradziadek w armii carskiej

Post autor: joanna23 »

Diabołek81 pisze:Witam
Joannayvona2302 jeśli istnieje taka możliwość to proszę o sprawdzenie w swoich wykazach:Michał Czerwiński,Tomasz Sułkowski.
Z góry dziękuję za pomoc
Witaj...
póki co znalazłam: Sułkowski B. I. ( z czego druga litera odnosi się do imienia ojca, ale jest to rosyjskie I czyli ojciec mógł się nazywać np. Ignacy lub np. Józef)
wojna ros.-jap. - porucznik 34 Swiawskowo pułku ; był 14 razy w boju, nagrodzony orderem Anny
Joanna z d. Sawicka

Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Krzysiek.f.72 pisze:Witaj Joanno.
Ja też poszukuje informacji o moim pradziadku LEONARD KOWALSKI s. Stanisława ur.07.04.1871r. Stary Kobrzyniec (kujawsko-pomorskie województwo obecnie). wiem, że był w armi carskiej i na wojnie rosyjsko - japońskiej w Mandżurii 1904/1905.
Z góry dziękuje i pozdrawiam. Krzysiek
Witaj...
w moich spiskach - wojna ros.-jap . na razie znalazłam jednego Kowalskiego - niestety imię nie jest ujęte...
Kowalski - sztabs-rotmistrz , dowodzący 6-tą konno-górską baterią
Joanna z d. Sawicka

Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Joanno, to może to "mój" Kowalski?
Łucja
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Łucjo...dla Ciebie w tym tygodniu wyślę emailem...musisz poczekać... :wink:
Joanna z d. Sawicka

Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Kowalski Wiktor - 26 Syberyski Pułk Strzelecki - spis oficerów 1916 rok.
Joanna z d. Sawicka

konrad1977

Sympatyk

Post autor: konrad1977 »

Joanno, a za jaki okres jest ten spis, czy obejmuje on też szeregowych żołnierzy?

Pozdr
K.
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Konradzie...nie istnieje jeden spis żołnierzy , którzy służyli -nazwę to- w carskim wojsku. Z tego co wiem, gdzieś w Rosji zebrane jest to ponoć w 65 tomach...ale nieopracowane...przynajmniej tak słyszałam.
Wykaz żołnierzy z lat mniej więcej 18.. do 1920 był publikowany w różnych rosyjskich zapiskach wojskowych , Księgach Pamięci różnych guberni itp. rejestrach. Wszystko jest pisane cyrylicą i nie ma oczywiście podziału na Polacy i inni; owszem w niektórych więcej pisze o danym żołnierzu w niektórych mniej. Powiem szczerze, że nie wiem jakie spisy na dzień dzisiejszy są czy były wydane w Polsce;
Tak jak wcześniej pisałam mam trochę tego - porozrzucane, nieułożone alfabetycznie różnego rodzaju spisy.
Sama szukam swoich pradziadków - póki co nie znalazłam...
:(
Joanna z d. Sawicka

DorotaK

Sympatyk
Mistrz

Post autor: DorotaK »

Witam,
Może w spisach będzie Władysław Kulesza ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję
Dorota
karulska_ewa

Sympatyk

Post autor: karulska_ewa »

Witam .Może bedzie w spisie Kazimierz Dębowski syn Apolinarego i Marcjanny?? Pozdrawiam serdecznie.Ewa
alus

Sympatyk
Mistrz

Post autor: alus »

A może będzie Józef Lipiec (Юсиф Липецъ - z ociestwem to będzie Юсиф Михайлович Липецъ) - służył najprawdopodobniej przez kilka lat (ok. 1910 - 1817?) - po rewolucji udało mu się w zamieszaniu zwiać. Najprawdopodobniej był jakiś czas Petersburgu, być może był ranny.

Z góry dzięki.
Pozdrowienia
Arek
Darek1965

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Darek1965 »

Droga Joanno,
Gratulacje za podjęcie tematu.
Mam subiektywne odczucie, iż zostałaś zaskoczona ilością zapytań. Twoja inicjatywa, co prawda, godna naśladowania wywoła jeszcze dziesiątki zapytań genealogów spragnionych informacji na tak trudno dostępny temat. Możesz być tego pewna.
Daję pod Twoją rozwagę rozwiązanie, które w pierwszej kolejności zmierzałoby do uporządkowania spisów, a dopiero później udzielania odpowiedzi. Wówczas jest szansa na merytoryczną pomoc. Co będzie jak przez przeoczenie pominiesz jakieś nazwisko?
Wiem, że Twoja praca wymaga wręcz benedyktyńskiej cierpliwości oraz dokładności.
Może podasz, jakich lat oraz guberni dotyczą posiadane przez Ciebie spisy? Wówczas odpowiedź, nawet negatywna, będzie też wielce pomocna dla poszukiwaczy przodków – żołnierzy armii carskiej.
Jeżeli zabrzmiało to zbyt pouczająco, to z góry przepraszam, nie taki miałem cel.
Joanno, ducha nie gaś, Darek
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”