Akt ślubu Honorata Gałczyńska i Ludwik Kołakowski
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Gałczyński

- Kontakt:
Re: Akt ślubu Honorata Gałczyńska i Ludwik Kołakowski
Dzięki serdeczne, muszę odkurzyć swój rosyjski.
Właśnie zacząłem się rozglądać za aktami z Rypina.
Tylko tak jak patrzę, to chyba nie specjalnie w naszych metrykach, bo tam są tylko do 1822 roku, więc Honorata byłaby za młoda, tylko na FamilySearch.
Chyba ze źle zrozumiałem Twoje intencje.
Właśnie zacząłem się rozglądać za aktami z Rypina.
Tylko tak jak patrzę, to chyba nie specjalnie w naszych metrykach, bo tam są tylko do 1822 roku, więc Honorata byłaby za młoda, tylko na FamilySearch.
Chyba ze źle zrozumiałem Twoje intencje.
Pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Marcin Ci podpowiedział i ja też - metryki są na fs
Popatrz też na indeksy w genetece
Popatrz też na indeksy w genetece
-
Gałczyński

- Kontakt:
Nadal czegoś nie łapię. Indeksy na genetece, o ile dobrze rozumiem sprawdziłem i te dotyczące Rypina są maksymalnie do 1822 roku, więc za wcześnie na ślub, ale i tak sprawdziłem i nic nie widzę. Genetekę zarówno mazowieckie jak i kujawsko-pomorskie też sprawdziłem pod kątem nazwisk i imion i też nic nie widzę, więc albo czegoś nie łapię, albo nie wiem czemu tam mnie odsyłasz :/
Na FS jest niezły bajzel, ale znalazłem jakieś skany ślubów od teoretycznie 1826 do 1835 i tak też nie widzę.
Więc wychodzi na to, że czegoś jeszcze nie łapię.
Na FS jest niezły bajzel, ale znalazłem jakieś skany ślubów od teoretycznie 1826 do 1835 i tak też nie widzę.
Więc wychodzi na to, że czegoś jeszcze nie łapię.
Pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
-
Arek_Bereza

A Ty urodzeń szukasz czy małżeństw ? Małżeństw przecież, których indeksy obejmują inne lata. Po co masz kopać po tylu latach skoro indeksy sporo poszukiwań ograniczą. Wiesz kiedy się Florentyna urodziła, wiesz do kiedy indeksy M. Metryki w fs zaledwie kilka lat do sprawdzenia i bajzlu tam nie ma 
tok myślenia jest następujący:w genetece znajdziesz informację nie nazwiska, że małżeństwa są zindeksowane w konkretnych latach, ponieważ Florentyna urodziła się w 1845 w Rypinie, to ślubu jej rodziców szukasz wcześniej czyli w latach 1841-1845 bo te nie są zindeksowane, musisz sam go znaleźć.
pozdrawiam
Basia Sikorska
pozdrawiam
Basia Sikorska
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
-
Arek_Bereza

Dzięki Basiu i przepraszam za być może skróty myślowe. Staż Andrzeja krótki przecież na forum a dobrze sobie radzi.
-
Gałczyński

- Kontakt:
No więc od początku. Faktycznie w metryce ślubu, z bólem, udało mi się doszukać informacji, że miała w dniu ślubu 26 lat
(te rosyjskie metryki to dla mnie póki co koszmar)
W metrykach na genealogach śluby zindeksowane są do 1822, więc jak rozumiem to ma mi dać informację jakich lat szukać na FS?
Co do FS i bałaganu, to jednak jest solidny. Choćby teraz, wchodzę w katalog który nazywa się "Akta małżeństw 1835-1845" klikam, a tam urodzenia z 1848
Pomijam że wszystko niewyraźne, jednym ciągiem, po kilka lat i ciężko znaleźć indeksy nazwisk, nie mówiąc już o czymś więcej. Ale dłubię dalej
Jeszcze raz dzięki za cierpliwość.
Arku, wracając do Twojej wcześniejszej pomocy
dzięki Twoim wskazówkom, udało mi się kilka osób znaleźć dodatkowo i potwierdzić na 100% że Stanisław był ojcem Marcellego, dzięki treści innego aktu innej osoby, chyba chrztu bratanka lub innego dziecka Marcellego 
W metrykach na genealogach śluby zindeksowane są do 1822, więc jak rozumiem to ma mi dać informację jakich lat szukać na FS?
Co do FS i bałaganu, to jednak jest solidny. Choćby teraz, wchodzę w katalog który nazywa się "Akta małżeństw 1835-1845" klikam, a tam urodzenia z 1848
Pomijam że wszystko niewyraźne, jednym ciągiem, po kilka lat i ciężko znaleźć indeksy nazwisk, nie mówiąc już o czymś więcej. Ale dłubię dalej
Arku, wracając do Twojej wcześniejszej pomocy
Pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
-
Arek_Bereza

Indeksy ślubów z Rypina są z przerwami do 1840 potem 10 lat przerwy i z przerwami dalej. Info brzmi szukaj od 1841 i dalej
"W metrykach na genealogach śluby zindeksowane są do 1822, więc jak rozumiem to ma mi dać informację jakich lat szukać na FS? "
to nie jest prawda, spójrz jeszcze raz na Małżeństwa
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... rdertable=
Basia
to nie jest prawda, spójrz jeszcze raz na Małżeństwa
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... rdertable=
Basia
-
Gałczyński

- Kontakt:
Ok, to w takim razie co to jest? http://metryki.genealodzy.pl/metryki.php?op=zs&pw=285
I powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz, bo mnie zaraz krew zaleje
Jak to jest, że szukam na FS, znajduje zasób, na pierwszej okładce stoi jak wół akta małżeństw od 1835 do 1854, a akta zaczynają się od 1845.
Niby podzielone na osobne zasoby, a tak naprawdę prawie pod każdym linkiem kryje się ten sam plik.
O co tam chodzi.
I powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz, bo mnie zaraz krew zaleje
Jak to jest, że szukam na FS, znajduje zasób, na pierwszej okładce stoi jak wół akta małżeństw od 1835 do 1854, a akta zaczynają się od 1845.
Niby podzielone na osobne zasoby, a tak naprawdę prawie pod każdym linkiem kryje się ten sam plik.
O co tam chodzi.
Pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
-
Arek_Bereza

jeszcze jedno, bo widzę że jeszcze fs nie opanowałeś 
To nie bałagan. Śluby są w tzw. Item 5 sprawdź sam. Jak już klikniesz i pokażą się skany znajdź czarną tablicę z napisem item 5 gdzieś w połowie może dalej, skrolowanie tego na komórce nie jest przyjemne.
Śluby od skanu 1062
Ale cieszę się bardzo, że się nie poddajesz. Tak trzymać
To nie bałagan. Śluby są w tzw. Item 5 sprawdź sam. Jak już klikniesz i pokażą się skany znajdź czarną tablicę z napisem item 5 gdzieś w połowie może dalej, skrolowanie tego na komórce nie jest przyjemne.
Śluby od skanu 1062
Ale cieszę się bardzo, że się nie poddajesz. Tak trzymać
-
Gałczyński

- Kontakt:
Yes Yes Yes
wielkie dzięki, jedna z legend rodzinnych potwierdzona 
Kilka pokoleń dalej, potomkowie Honoraty (ojciec był bratem Marcellego) prawnuczka Honoraty i praprawnuk Marcellego się pobrali
Swoją drogą zerknij tutaj https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=234302 okładka ta sama co w tym drugim zasobie, a zawartość po niej zupełnie inna.
A i przy okazji, da się w MyHeritage zrobić taką pętlę? Może ktoś wie?
Kilka pokoleń dalej, potomkowie Honoraty (ojciec był bratem Marcellego) prawnuczka Honoraty i praprawnuk Marcellego się pobrali
Swoją drogą zerknij tutaj https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=234302 okładka ta sama co w tym drugim zasobie, a zawartość po niej zupełnie inna.
A i przy okazji, da się w MyHeritage zrobić taką pętlę? Może ktoś wie?
Pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
-
Arek_Bereza

Masz rację. Ten link widziałem rano i omal nie zrezygnowałem. Na szczęście Marcin dość wyraźnie dał do zrozumienia, że znalazł więc szukałem dalej.
To masz już doświadczenia własne z fs, które są bezcenne. Czasem na tej stronie wyjściowej podają nie tylko nr item ale także strony w ramach itemu
To masz już doświadczenia własne z fs, które są bezcenne. Czasem na tej stronie wyjściowej podają nie tylko nr item ale także strony w ramach itemu
-
Gałczyński

- Kontakt:
Tak, teraz już łapię o co chodzi z tymi linkami, jakieś to mało czytelne za pierwszym razem 
Teraz pozostaje mi dokopać się do informacji na temat aktualnego protoplasty Stanisława co proste nie będzie bo jego rok urodzenia wypada około 1759 i nie mam pojęcia gdzie.
Jeszcze raz dzięki wszystkim pomagającym, a Tobie Arku w szczególności
Teraz pozostaje mi dokopać się do informacji na temat aktualnego protoplasty Stanisława co proste nie będzie bo jego rok urodzenia wypada około 1759 i nie mam pojęcia gdzie.
Jeszcze raz dzięki wszystkim pomagającym, a Tobie Arku w szczególności
Pozdrawiam
Andrzej
Andrzej