Ja sie nie zgodze z Pania Bogumila. Uczylam sie rosyjskiego w szkole podstawowej (daawno temu) i jestem w stanie nadal przeczytac tyle, ze w indeksach odnajde interesujace mnie akty, ale juz samego aktu nie jestem w stanie odczytac, niestety, a wiadomo jak wazne sa daty, imiona i nazwiska.Skrzypczak_Bogumiła pisze:myślę,że uważne śledzenie forum każdemu pomoże odczytać metrykę - szablon jest jednakowy dla wszystkich - prośba o przetłumaczenie jednej jest jeszcze zrozumiała ale .... kolejnych i kolejnych to jest zwyczajne wygodnictwo.
Dlatego prosze o pomoc z tlumaczeniami. Nie z wygodnictwa.
Wiekszosc aktow z okolic, ktore poszukuje jest po rosyjsku.
Dlatego generalizowanie uwazam za krzywdzace, bez rozeznania sytuacji.
Inna sprawa jest "danie cos w zamian". Uwazam, ze kazdy korzystajacy z pomocy tlumacza powienien w jakis sposob "zaplacic" za tlumaczenie.
Ja sama znam angielski i zdarzylo mi sie kilka tlumaczen zrobic, jednak sa osoby, ktore maja wiecej czasu i szybciej reaguja niz ja, ktora zaglada "co jakis czas" na forum. Oferuje swoja pomoc w poszukiwaniach w Danii i tlumaczeniach z dunskiego (duzo osob z Polski wyjezdzalo na plantacje burakow cukrowych), jako ze tu mieszkam i znam jezyk + pomagam Dunczykom "stad", ktorzy maja przodkow z Polski.
Jednak jak bysmy nie patrzyli na "zjawisko" tlumaczen, zawsze znajda sie osoby "wygodnickie" i "pasozyty", ale jak dlugo beda osoby pomagajace w dobrej wierze, to sytuacja sie nie zmieni. Chociaz ostatnio zauwazylam rosnaca ilosc prosb o tlumaczenie na facebookowej grupie - szybciej i latwiej?
Ja tylko tak sobie czasem mysle, ze mozna by w jakis sposob docenic prace tlumaczy i te wszystkie akty usystematyzowac, "zmuszajac" moze nie do wplaty symbolicznej zlotowki, ale do dodania tlumaczenia do jakiejs bazy (chyba trzeba by stworzyc), z ktorej pozniej inni mogliby korzystac, a tlumaczenia wielokrotne mogly by byc unikniete. Cos w stylu: przed tlumaczeniem kolejnego aktu, sprawdzic czy poprzednie tlumaczenie dodano do "bazy danych" w konkretnej parafii, pod rokiem i numerem aktu. Moze jako uzupelnienie geneteki czy lubgensu?