Utknąłem - co dalej

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Utknąłem - co dalej

Post autor: JarekK »

Przodek mój Józef Kulwicki bierze ślub:
Nr 15 22 listopada 1869 w Okoninie zawarli małżeństwo: młodzieniec Józef Kulwicki parobek z m. Nicwałd*, lat 24, wyznania katolickiego, z panną Marianną Lubańską, lat 19, wyznania katolickiego, córką robotnika z m. Małe Lniska**. Rodzice obojga żyją i udzielili zgody. Zapowiedzi: w 26 i ostatnią Niedzielę po Zesłaniu Ducha Świętego z dyspensą na trzecią zapowiedź. Świadkowie: Józef Kulwicki, Jan Lubański Ślubu udzielił: duchowny Pankau

Danych rodziców - brak - jak ich znaleźć?

Wliczona data jego jego urodzenie to +/- 1845
Nicwałd - to parafia Okonin - niestety księga chrztów z lat 1759-1851 uważana jest za zaginioną.
Aktu zgonu Józefa jeszcze nie znalazłem - ruchliwy był i podejrzewam okolice Grudziądza
Ostatnio zmieniony pt 22 mar 2019, 17:31 przez JarekK, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
Anna_E_Stefanska

Sympatyk

Utknąłem - co dalej

Post autor: Anna_E_Stefanska »

W moim przypadku to że w akcie ślubu jest napisane, że był parobkiem w danym mieście, nie znaczyło że z niego pochodził. U mnie mąż był parobkiem w Końskich a pochodził z Odrowąża. Jeżeli małżeńswo było zawarte o Okuninie to może tam mieszkała panna młoda mimo że jej ojciec pochodził z Małe Lniska. Trochę to kombinowanie na wyrost ale czasami warto poszperać gdzie się nie spodziewasz niczego znaleźć. Być może jak znajdziesz akt zgonu to sie coś wyjaśni. Ja spotkałam się z zapisem rodziców w akcie zgonu 69 letniego mężczyzny, bo zmarł w parafii innej niż urodzenie.
Powodzenia
Ania
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Utknąłem - co dalej

Post autor: JarekK »

Szukałem w okolicznych parafiach - brak
Przy okazji czy ktoś się spotkał z dokumentem pt. "Grundsteuer Fortschreibungsacten Gemeindebezirk" co tam można znaleźć?
Pozdrawiam
Jarek
Krzysiek60

Sympatyk

Utknąłem - co dalej

Post autor: Krzysiek60 »

Serdeczna prośba o pomoc,
mam przodków w parafii Leźnica Wielka i Świnice Warckie w województwie łódzkim. W genbazie i w genetece są dostępne skany Świnic z lat 1856- 1875 I Leźnicy Wielkiej z 1883- 1910. Czy jest szansa na dotarcie do metryk ze Świnic Warckich po 1875 roku? Czy istnieje dostęp do skanów Leźnicy Wielkiej po 1910 r. (urodziny)? Czy zachowały się akta zgonów z Leźnicy Wielkiej z lat 1880- i dalej?. Może ktoś z Państwa ma wiedzę w tym temacie. Bardzo proszę o wskazówki.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof
poszukuję krewnych o nazwiskach: Wiśniewski, Woźniakowski, Rogut
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Utknąłem - co dalej

Post autor: marzanna62 »

Krzysiek60 pisze:Serdeczna prośba o pomoc,
mam przodków w parafii Leźnica Wielka i Świnice Warckie w województwie łódzkim. W genbazie i w genetece są dostępne skany Świnic z lat 1856- 1875 I Leźnicy Wielkiej z 1883- 1910. Czy jest szansa na dotarcie do metryk ze Świnic Warckich po 1875 roku? Czy istnieje dostęp do skanów Leźnicy Wielkiej po 1910 r. (urodziny)? Czy zachowały się akta zgonów z Leźnicy Wielkiej z lat 1880- i dalej?. Może ktoś z Państwa ma wiedzę w tym temacie. Bardzo proszę o wskazówki.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof
poszukuję krewnych o nazwiskach: Wiśniewski, Woźniakowski, Rogut

Swinice sa w AP POznan oddzial w Koninie. Skanow nie ma ale ksiegi są mozna zamowic kwerende w AP.

https://szukajwarchiwach.pl/search?q=XDSTARTz:[*%20TO%201915]%20XDSTOPz:[1813%20TO%20*]%20XTYPEro:jedn%20XNRZESP:816%20XCDNUMERU:%200%20XARCH:54&rpp=15&page=5
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Krzysiek60

Sympatyk

Post autor: Krzysiek60 »

Pani Marzanno, bardzo dziękuję za podpowiedź. Może uda się je przeglądać w Łodzi. Proszę mi wybaczyć jeśli nadużywam uprzejmości, ale jeszcze mam jedna małą prośbę. Nie mogę sobie poradzić z odczytem kilku słów w akcie napisanym po polsku ale mało czytelnie. Akt ślubu z parafii Skalbmierz z 1866 roku?

Nr 45: http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,97852,53

Nie potrafię odczytać pomimo podjętych wielu prób w Akcie nr 45 z Drożejewic w 9 linijce po słowach " urodzonym we wsi Morawickiej parafii Brzeziny ???....................................................................................??? obecnie we wsi Drożejewicach zamieszkałym".
Z góry serdecznie dziękuję za poświęcony czas. Może Pani się uda to zrozumieć.
Krzysztof :k: :k: :k:
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

Krzysiek60 pisze:Pani Marzanno, bardzo dziękuję za podpowiedź. Może uda się je przeglądać w Łodzi. Proszę mi wybaczyć jeśli nadużywam uprzejmości, ale jeszcze mam jedna małą prośbę. Nie mogę sobie poradzić z odczytem kilku słów w akcie napisanym po polsku ale mało czytelnie. Akt ślubu z parafii Skalbmierz z 1866 roku?

Nr 45: http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,97852,53

Nie potrafię odczytać pomimo podjętych wielu prób w Akcie nr 45 z Drożejewic w 9 linijce po słowach " urodzonym we wsi Morawickiej parafii Brzeziny ???....................................................................................??? obecnie we wsi Drożejewicach zamieszkałym".
Z góry serdecznie dziękuję za poświęcony czas. Może Pani się uda to zrozumieć.
Krzysztof :k: :k: :k:

Niestety nie pomoge w odczytaniu to co tam widze nie ma sensu "jak dowód?". Prosze prosbe o odczytanie wrzucic do specjalnego watku. Tylko prosze nie wlaczac linku do genbaza bo tam sie trzeba logowac nie kazdy musi miec tam konto. Prosze zgrac ten zbior umescic no w zapodaj.net i dac link.
Co do ksiag nie ma ich w necie wiec nie zobaczy Pan ich w Łodzi tylko wyjazd do Konina lub kwerenda w AP.
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
MarcinR

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MarcinR »

Witam,

tam jest odniesienie do załączników dostarczonych przy akcie ślubu - dowód p.

link do dokumentu http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,97906,25

pozdrawiam
Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”