Lokalizacja parafii -miejscowość Czerniany pow.Kobryń?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
mwpch

Sympatyk
Adept

Lokalizacja parafii -miejscowość Czerniany pow.Kobryń?

Post autor: mwpch »

Witam!
Mam prośbę do osób obeznanych z parafiami Kresów Wschodnich. Poszukuję dokumentów osoby urodzonej w Czernianach - przed II WŚ było to w powiecie Kobryń, woj. poleskie. Rzecz dotyczy 1903r. Jak można ustalić, do jakiej parafii należały Czerniany?
Pozdrawiam, Marek.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

bezet

Członek PTG
Adept

Post autor: bezet »

Marku, znalazłem w sieci i trochę informacji o Czernianach.W Centrum Historii Rodzin są metryki kościoła grekokatolickiego z okresu 1823-1828 oraz metryki cerkwi prawosławnej od 1827 r-1872r. Podane są ogólne
nr akt i krótka charakterystyka zawartości.
Akta grekokatolickie były sfotografowane w Państwowym Archiwum Historycznym Litwy w Wilnie,
a metryki prawosławne- w Panstwowym Archiwum Białorusi w Grodnie.
W Czernianach jest nieduża cerkiew,nawet ładna (pomalowana w kolorze zielonym) ,która, wg mnie,ma ok stu lat.Nie było adnotacji o aktach rz.-kat. ani też o kościele.
Na stronie tej nie było wzmianki o aktach z późniejszych okresów-może leżą niesfotografowane w archiwum grodzieńskim??
Pozdrawiam
Zygmunt
Awatar użytkownika
mwpch

Sympatyk
Adept

Aneto i Zygmuncie, bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Napisałem do radzima.net, zobaczę co odpiszą. Zanim napisałem post sprawdzałem dostępne informacje i potwierdzam wasze wskazania. Mnie interesuje rok 1903. Dokładniej nawet jakiś wcześniejszy, w którym (ewentualnie) byłby zapisany ślub osoby urodzonej w 1903. Ale z tym może być problem, bo z okolicznych parafii (Kobryń, Małoryty) zachowało się niewiele lub zgoła nic. No i jeszcze problem wyznania. Wiem o cerkwi. To też możliwe (choć rodzina była rzymskokatolicka), bo ślub tego urodzonego w 1903r. zapisano (w 1925r.) nie w parafii rzymskokatolickiej (już we wschodniej lubelszczyźnie), ale w w prawosławnej. A potomkowie tejże osoby twierdzą stanowczo, że ślub był w kościele, nie w cerkwii.
Pozdrawiam, Marek.
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Czerniany należały do parafii rzym-kat w Kobryniu.
Staszek
Awatar użytkownika
mwpch

Sympatyk
Adept

Mam nadzieję, że tak - akurat z Kobrynia zachowało sie sporo ksiąg, choć niekoniecznie te mnie interesujące. W Archiwum Diecezjalnym w Drohiczynie są urodzenia od 1903, ale śluby od 1907. U mormonów z kolei są księgi aż z lat 1736-1914, ale brakuje akurat ksiąg 1902-1904. Jak będę miał pecha... ;-(
Wielkie dzięki, Marek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”