Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Irena_Powiśle

- Karpowicz_Jarosław

-
Irena_Powiśle

Jarku,
na podstawie już odnalezionej iiformacji poradziłabym teraz tylko 2 opcji:
- poszukać na stronach o I WŚ mapy tych terenów, może w książkach, była to 4 bitwa Galicyjska, powinne być jakieś dokładne mapki w pracach na ten temat, może wzmianki o tych wzgórzach;
- złożyć kwerendę do RGWIA, potrzebne dla tego dla żołnieży imię, nazwisko, jednostka wojskowa - to wszystko masz, Masz nawet 2 jednowstki, interesująca ta druga, raczej co się stało po tym wydziale sanitarnym.
Powodzenia.
Irena
na podstawie już odnalezionej iiformacji poradziłabym teraz tylko 2 opcji:
- poszukać na stronach o I WŚ mapy tych terenów, może w książkach, była to 4 bitwa Galicyjska, powinne być jakieś dokładne mapki w pracach na ten temat, może wzmianki o tych wzgórzach;
- złożyć kwerendę do RGWIA, potrzebne dla tego dla żołnieży imię, nazwisko, jednostka wojskowa - to wszystko masz, Masz nawet 2 jednowstki, interesująca ta druga, raczej co się stało po tym wydziale sanitarnym.
Powodzenia.
Irena
Pozdrawiam,
Irena
Irena
- Karpowicz_Jarosław

Dzień dobry,
Mój pradziadek Andrzej (Józef) Lasota urodzony w 1888 roku w Potoku parafia Brzeźnio brał udział w 1 Wojnie Światowej. W akcie ślubu z 1911 roku podane jest że był pogranicznikiem. Niestety nic więcej nie wiem. Będę wdzięczny za pomoc w znalezieniu jakiegoś śladu.
Mój pradziadek Andrzej (Józef) Lasota urodzony w 1888 roku w Potoku parafia Brzeźnio brał udział w 1 Wojnie Światowej. W akcie ślubu z 1911 roku podane jest że był pogranicznikiem. Niestety nic więcej nie wiem. Będę wdzięczny za pomoc w znalezieniu jakiegoś śladu.
Z Góry Dziękuje i Pozdrawiam
Tomek
Strona internetowa: steamalmanac.pl
Tomek
Strona internetowa: steamalmanac.pl
Witam serdecznie,
bardzo proszę o pomoc w znalezieniu informacji o służącym w armii carskiej moim prapradziadku Karolu Stolarczyku ur. w 1820 roku w Brzozowicy a zmarłym w Wohyniu w 1876 roku. Pradziadek był wcielony do wojska na 25 lat. Po zakończeniu służby Karol Stolarczyk w "nagrodę" dostał kawałek ziemi w Wohyniu. Czy są gdzieś jakieś dokumenty o darowaniu kawałka ziemi za służbę w wojsku carskim ? Albo czy są jakieś dokumenty informujące ze dany żołnierz przeszedł na emeryturę? Dopiero w 1865 Karol Stolarczyk ożenił się z Marianną Śledź w Kąkolewnicy. Z góry dziękuję za ewentualną pomoc.
Robert Bakoński
bardzo proszę o pomoc w znalezieniu informacji o służącym w armii carskiej moim prapradziadku Karolu Stolarczyku ur. w 1820 roku w Brzozowicy a zmarłym w Wohyniu w 1876 roku. Pradziadek był wcielony do wojska na 25 lat. Po zakończeniu służby Karol Stolarczyk w "nagrodę" dostał kawałek ziemi w Wohyniu. Czy są gdzieś jakieś dokumenty o darowaniu kawałka ziemi za służbę w wojsku carskim ? Albo czy są jakieś dokumenty informujące ze dany żołnierz przeszedł na emeryturę? Dopiero w 1865 Karol Stolarczyk ożenił się z Marianną Śledź w Kąkolewnicy. Z góry dziękuję za ewentualną pomoc.
Robert Bakoński
Ostatnio zmieniony wt 07 maja 2019, 11:59 przez Bakoński, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krystyna.waw

- Grazyna_Gabi

Tomku,Rebeliant pisze:Dzień dobry,
Jedyny Lasota z gub. kaliskiej, z powiatu sieradzkiego to :
Лясота Андрей Степанович
Должность/Звание
бомбардир
Воинская часть
58-я артиллерийская бригада
Место рождения
Калишская губ., Серадзский уезд
Причина выбытия
болен
Дата события
06.06.1915
Тип документа
Уведомление о приеме раненого
Lasota Andrzej, syn Stefana, ur. kaliska gubernia, pow. sieradzki, miejsce
zamieszkania (nie moge odczytac),bombardier, chory - bronchit, 58 artyleryjska brygada, zonaty, pismienny, lat 32, Polak, katolik.
Przybyl spod Moskwy.Szpital Kaluga, lipiec? 1915.
https://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_gos ... 0%B0%D1%8F
Pozdrawiam
Grazyna
-
Irena_Powiśle

Miejsce za mieszkania przed wojna to ujezd (powiat) Piotrkowski
Jest w szpitalu n 229 rosyjskiego zwiazku miast pomocy chorym i rannym zolnierzom w miescie Kaluga.
Przybyl raczej 6 czerwca Roku 1915
Oprocz bronchitu ma reumatyzme.
Przepraszam, pisze z iPada
Nie moge odczytac jakie zawod mial przed wojna.
Jest w szpitalu n 229 rosyjskiego zwiazku miast pomocy chorym i rannym zolnierzom w miescie Kaluga.
Przybyl raczej 6 czerwca Roku 1915
Oprocz bronchitu ma reumatyzme.
Przepraszam, pisze z iPada
Nie moge odczytac jakie zawod mial przed wojna.
Pozdrawiam,
Irena
Irena
Armia Carska w okresie I wojny światowej
Witam serdecznie.
Dużo informacji dotyczących żołnierzy, dokumentów oraz między innymi struktur organizacyjnych pułków armii carskiej i ich działań bojowych w okresie I wojny światowej znaleźć można na stronie rosyjskojęzycznej:
https://gwar.mil.ru
Pozdrawiam.
Ksawery.
Dużo informacji dotyczących żołnierzy, dokumentów oraz między innymi struktur organizacyjnych pułków armii carskiej i ich działań bojowych w okresie I wojny światowej znaleźć można na stronie rosyjskojęzycznej:
https://gwar.mil.ru
Pozdrawiam.
Ksawery.
Dzień dobry,
Poszukuję jakichkolwiek informacji o moim pradziadku i dziadku, którzy wraz z rodziną przebywali w Harbinie na pewno około 1916 r. Mój dziadek Wacław Powierża urodził się w 29.05.1916 w Harbinie właśnie. Z tego co wiem, jego rodzeństwo kilka lat starsze urodziło się jeszcze w Polsce, więc rodzina musiała emigrować do Harbinu w okolicach tego roku. Jego ojciec Bronisław Powierża był wojskowym w Armii Carskiej (tak wynika z doniesień rodzinnych); matka Władysława z domu Stańczewska. Ponieważ nie znam rosyjskiego nie jestem w stanie przeszukiwać rosyjskich archiwów.
Będę bardzo wdzięczna za każdą pomoc i podpowiedź.
Z pozdrowieniami,
Anna
Poszukuję jakichkolwiek informacji o moim pradziadku i dziadku, którzy wraz z rodziną przebywali w Harbinie na pewno około 1916 r. Mój dziadek Wacław Powierża urodził się w 29.05.1916 w Harbinie właśnie. Z tego co wiem, jego rodzeństwo kilka lat starsze urodziło się jeszcze w Polsce, więc rodzina musiała emigrować do Harbinu w okolicach tego roku. Jego ojciec Bronisław Powierża był wojskowym w Armii Carskiej (tak wynika z doniesień rodzinnych); matka Władysława z domu Stańczewska. Ponieważ nie znam rosyjskiego nie jestem w stanie przeszukiwać rosyjskich archiwów.
Będę bardzo wdzięczna za każdą pomoc i podpowiedź.
Z pozdrowieniami,
Anna
-
Sochacka_Ewa

Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc i wskazówki, gdzie szukać informacji o moim pradziadku - Józefie Styczyńskim, synu Mateusza, który według opowieści, służył w carskim wojsku, gdzieś bardzo daleko, że gdy dostał urlop, to nie korzystał z niego , bo dłużej trwałaby podróż niż ten urlop. Urodził się w 1890 roku. Po zakończeniu służby, pracował na kolei, a potem ożenił się w 1921r. Ile lat był w tym wojsku i gdzie, nikt w rodzinie już nie wie. Bardzo liczę na jakąkolwiek pomoc. Pozdrawiam serdecznie - Ewa
- Krystyna.waw

Aniu, Ewo - nie piszecie, czy sprawdzałyście na
https://gwar.mil.ru/heroes/
klawiatura - https://translit.net/
https://gwar.mil.ru/heroes/
klawiatura - https://translit.net/
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.