Akt chrztu prababci na Familysearch

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

mantua1

Sympatyk

Post autor: mantua1 »

Witam.
Otóż dopiero stosunkowo niedawno rozpocząłem zabawę z poszukiwaniem przodków na stronie Familysearch.
Bardzo się zdziwiłem gdy odnalazłem indeks z 1920 roku który jednoznacznie wskazuje na akt urodzenia prababci(mimo iż brak imienia).
JAk się okazuje Mormoni są w posiadaniu aktów chrztów z parafii Boby z okresu 1912-1926.Przesyłam wytyczne i numery tej rolki:

https://zapodaj.net/e0bc520f9608c.jpg.html

Naturalnie że bardzo bym chciał posiadać taki akt urodzenia ale mam wątpliwości.
Po pierwsze czy w 2019 roku można jeszcze zamawiać mikrofilmy u Mormonów?I czy można przeglądać akty które są bardziej współczesne niż 100 lat wstecz??

Będę wdzięczny za wskazówki od bardziej doświadczonych kolegów.
Pozdrawiam
Marek
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Witaj,

musiałbyś dowiedzieć się, czy ten mikrofilm został zdigitalizowany i czy jest dostępny na komputerach w CHR (Centrum Historii Rodziny), m.in. we Wrocławiu i Warszawie. Innym sposobem na dotarcie do aktu chrztu prababci jest wniosek do odpowiedniego terenowo USC lub kontakt z parafią.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Krzysiek_

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Krzysiek_ »

Mormoni posiadają jedynie raptularze z tego okresu.
Walenty Chyl (77 lat, rolnik z B-w [Bobów?]), Marianna Porzyć (22 lata), chrzestna Teofila Łakoma, o chrzestnym brak informacji, ale pewnie pierwszy świadek, czyli Ignacy Makoś (50 lat), drugi świadek Antoni Bazelon (32 lata), obaj rolnicy z Wandalina. Przypuszczam, że akt urodzenia znajdziesz w USC. Boby należały do pow. janowskiego i wtóropisy spłonęły w pożarze sądu pokoju, a pierwopisy przejęło USC.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”