Grzybów gm Ględów pow. Stopnica kieleckie

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Wiszniewska_Sylwia

Sympatyk

Post autor: Wiszniewska_Sylwia »

Poszukuję informacji. Mój dziadek Julian Jaworski urodził się w Grzybowie gm Ględów pow. Stopnica kieleckie (tak było w 1912) 30.10.1912 roku. Nie wiem gdzie mogę znależc np metryki, w której miejscowości znajduje się kościół ? itp. [/code]
jeronimo_77

Sympatyk

Post autor: jeronimo_77 »

Sylwia, a masz genealogię Wiszniewskich?

Jeronimo
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Parafia Koniemłoty. Jeszcze przed kilku laty księgi w parafii były od 1838 r. (teraz mogą być w AD w Kielcach)
Staszek
PS. A gmina to chyba Oględów a nie Ględów
Wiszniewska_Sylwia

Sympatyk

Pieniążek_Stanisław pisze:Parafia Koniemłoty. Jeszcze przed kilku laty księgi w parafii były od 1838 r. (teraz mogą być w AD w Kielcach)
Staszek
PS. A gmina to chyba Oględów a nie Ględów
W książeczce wojskowej dziadka były podane właśnie takie informacje, ale może omyłkowo je żle wpisali. Sprawdzę. Dziekuję Ci bardzo Stanisławie. Pozdrawiam
Wiszniewska_Sylwia

Sympatyk

Jeronimo. Wiszniewska to nazwisko po mężu, nie mam genealogii tej rodziny. A interesuje cie ogólnie nazwisko, czy konkretna rodzina Wiszniewskich?
jeronimo_77

Sympatyk

Post autor: jeronimo_77 »

Ogólnie, mam już kilka linii Wiszniewskich i staram się je połączyć, także jakby udało się przesłać jakieś informacje to będę zobowiązany. Oczywiście służę własnymi. Na razie jedyną wspólną cechą jest fakt, że w XVIII w. wszystkie te rodziny nazywały się Wiśniowski, i wywodziły się z Mazowsza. Ale nie udało mi się jeszcze dotrzeć do zambrowskiej parafi, a tam jest jedno z głównych gniazd. Zresztą nie sądzę, zeby były w Zambrowie księgi z XVIII w.
Wiszniewska_Sylwia

Sympatyk

jeronimo_77 pisze:Ogólnie, mam już kilka linii Wiszniewskich i staram się je połączyć, także jakby udało się przesłać jakieś informacje to będę zobowiązany. Oczywiście służę własnymi. Na razie jedyną wspólną cechą jest fakt, że w XVIII w. wszystkie te rodziny nazywały się Wiśniowski, i wywodziły się z Mazowsza. Ale nie udało mi się jeszcze dotrzeć do zambrowskiej parafi, a tam jest jedno z głównych gniazd. Zresztą nie sądzę, zeby były w Zambrowie księgi z XVIII w.
Witam ponownie Jeronimo. W Archiwum Państwowym w Łomży znajdują się mikrofilmy ksiąg metrykalnych przechowywanych w archiwach kościelnych. Jeżeli chodzi o Zambrów to prawdopodobnie obejmuje lata 1808 - 1855. Co do genealogi Wiszniewskich to muszę podpytac męża może on cos bedzie wiedział. Pozdrawiam. Sylwia
JS49

Sympatyk

Post autor: JS49 »

Wiszniewska_Sylwia pisze:
jeronimo_77 pisze:Ogólnie, mam już kilka linii Wiszniewskich i staram się je połączyć, także jakby udało się przesłać jakieś informacje to będę zobowiązany. Oczywiście służę własnymi. Na razie jedyną wspólną cechą jest fakt, że w XVIII w. wszystkie te rodziny nazywały się Wiśniowski, i wywodziły się z Mazowsza. Ale nie udało mi się jeszcze dotrzeć do zambrowskiej parafi, a tam jest jedno z głównych gniazd. Zresztą nie sądzę, zeby były w Zambrowie księgi z XVIII w.
Witam ponownie Jeronimo. W Archiwum Państwowym w Łomży znajdują się mikrofilmy ksiąg metrykalnych przechowywanych w archiwach kościelnych. Jeżeli chodzi o Zambrów to prawdopodobnie obejmuje lata 1808 - 1855. Co do genealogi Wiszniewskich to muszę podpytac męża może on cos bedzie wiedział. Pozdrawiam. Sylwia
Witaj jeronimo_77
Posiadam trochę informacji na temat Wiszniewskich h. Trzaska z Rumbowicz nad Niemnem - Litwa.
Pozdrawiam
Jerzy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”