Nazwisko: Bator

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=1126&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

W parafii Szczucin jest wiele nazwisk Bator.,szczególnie w Suchy Grunt od 1760.Ponadto w genetece są dane z Połańca.Kolejnym zagłębiem jest okolica Dąbrowy Tarnowskiej-Luszowice
MMaziarski
Awatar użytkownika
jacek_cieczkiewicz

Sympatyk

Post autor: jacek_cieczkiewicz »

Generalnie nazwisko Bator powinno wywodzić się z węgierskiego Batory. Ono z kolei w linii prostej wywodzi się z tureckiego (ale z terenów Wielkiego Stepu) przymiotnika baatur = dzielny. Stąd pochodzi też nasz rzeczownik bohater.
Pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
1kazek
Kontakt:

Post autor: 1kazek »

Znam osoby o nazwisku Bator zamieszkalych w mijscowosci Nowa Wies Oleska w gminie Gorzow Sl.pow.Olesno woj.opolskie
Bator_Magdalena

Post autor: Bator_Magdalena »

Moja rodzina Bator pochodzi ze Złotej i Niedziwedzy, gm.Brzesko, woj.Malopolskie
Pradziadek: Jan Bator, zona Anna Bator zd.Musial. Ich syn: Józef Bator ur.14.03.1924. Napewno mial rodzenstwo ale nie znam.
Wycech_kasia

Nazwisko:wycech

Post autor: Wycech_kasia »

Witam mam prośbę moglibyście mi pomóc w szukaniu informacji znaczenia itp. nazwiska WYCECH :)
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Kasiu :D

Wycech ( bez daty źródlowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od wycechować 'oznaczyć cechą'.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
adamura

Sympatyk

Post autor: adamura »

Moi przodkowie o nazwisku Bator pochodzą - urodzili się w miejscowości Kaczówka pow.dąbrowiecki. Dotałem do informacji z początku roku 1800.

pozdrawiam
Adam
msmkg

Sympatyk

Re: Nazwisko: Bator

Post autor: msmkg »

Bator_Magdalena pisze:Moja rodzina Bator pochodzi ze Złotej i Niedziwedzy, gm.Brzesko, woj.Malopolskie
Pradziadek: Jan Bator, zona Anna Bator zd.Musial. Ich syn: Józef Bator ur.14.03.1924. Napewno mial rodzenstwo ale nie znam.
Witam,
Nie wiem czy wątek dalej aktualny, ale osoby o nazwisku Bator mieszkają w Chochołowie k/ Zakopanego

Pozdrawiam,
Mirka
Awatar użytkownika
Stradowski_Jacek

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Stradowski_Jacek »

jacek_cieczkiewicz pisze:Generalnie nazwisko Bator powinno wywodzić się z węgierskiego Batory. Ono z kolei w linii prostej wywodzi się z tureckiego (ale z terenów Wielkiego Stepu) przymiotnika baatur = dzielny....
Dodam tylko, że w języku węgierskim słowo "bátor" znaczy: odważny.

pozdrawiam

Jacek Stradowski
batonexx

Post autor: batonexx »

Witam. Poszukuje informacji o Bator Karol mąż Agnieszki Bator z domu Markiewicz. Znam tylko jednego z rodzeństwa (nie wiem ile było) Franciszek Bator urodzony w Bartodziejach powiat nieczytelny (bynajmniej dla mnie). Slub zawarty 23.06.1899 z Ireną z domu von Gollenhofer. Proszę o jakiekolwiek informacje. Dzieci Ireny oraz Franciszka Wiktor, Stefan oraz Andrzej. Pierwsze dziecko zmarło przy porodzie. W razie potrzeby dodam akt ślubu Franciszka i Ireny.
kawka

Sympatyk

Post autor: kawka »

Bardzo dużo osób o nazwisku Bator występuje w indeksach Towarzystwa Genealogicznego Ziemi Częstochowskiej. https://www.genealodzy.czestochowa.pl/i ... ask=search
Elżbieta
CaramonM

Sympatyk
Adept

Post autor: CaramonM »

Wpis z geneteki

1884 2 Karol Bator Szymon, Franciszka Choroś Agnieszka Markiewicz Wawrzyniec, Katarzyna Szewczyk Tczów
Akt ślubu:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1407440

Parafia Tczów leży w powiecie zwoleńskim, województwo mazowieckie
Pozdrawiam

Marcin
Awatar użytkownika
Krystyna_Domańska

Administrator Geneteki
Tytan

Post autor: Krystyna_Domańska »

Moi pochodzą z Parafii Krzemienica powiat Tomaszowski .
Pozdrawiam Krystyna Domańska - Bzdak
Szukam : Domański ,Golizda, Reszka, Szewczyk , Miniak , Bator - okolice Żelechlinek, Drzewica , oraz okolice Bytoń , Radziejów , Lubraniec Frankowski, Walczak, Cichocki ,Witczak ,Szczypiński,Kalfus ,Januszewski,
Aquila

Sympatyk

Post autor: Aquila »

Właśnie znalazłem Zofię Bator która w Krzemienicy wzięła ślub z Franciszkiem Kowalczykiem gdzieś na początku XIX wieku (ich syn Antoni urodzony 1828). Co ciekawe wygląda na to, że na jednych dokumentach jest zapisywana jako Zofia Bator, na innych jako Zofia Batorzanka, a na jeszcze innych jako Zofia... Woźniak. Nie mam 100% pewności, że ta Bator/Batorzanka i Woźniak to na pewno te same osoby, ale wydaje mi się, że tak wielka zbieżność nazwisk w tak malutkiej wsi, zbieżność lat/wieku no i dzieci (w akcie zgonu Zofii Kowalczyk z domu Woźniak są wymienione jej dzieci - w tym Antoni opisany w swoim akcie ślubu jako syn Zofii Bator) na 99% wskazuje, że jednak chodzi o tę samą osobę.
Pozdrawiam,
Mirek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”