Potomkowie Rosjan - żołnierzy Armi Carskiej (nie Polaków)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Kanton

Sympatyk

Post autor: Kanton »

Szanowni Państwo!
Poszukuję osób będących potomkami Rosjan - żołnierzy Armi Carskiej, lub ludności cywilnej, którzy znaleźli się w Polsce w ramach migracji lub przyjechali "za pracą" do np. Guberni Warszawskej przed rewolucją. Szczególnie zależy mi na potomkach żołnierzy i na wymianie doświadczeń genealogicznych, oraz na takim zwykłym pogadaniu. Jednocześnie poszukuję osób, które chciałyby się na temat takich przodków wypowiedzieć prze kamerą, prowadzę research do filmu dokumentalnego o powyższej tematyce.
Kanton

Sympatyk

Post autor: Kanton »

Aby podbić temat mogę jeszcze napisać, że w jednym z archiwów (i tak jest chyba w każdym, w którym są akta obywateli rosyjskich) znalazłem liczne informacje o zmianach nazwisk z rosyjskobrzmiących na polskobrzmiące: np: Trojanow -> Trojan, Huńkow -> Guńko. Zmiany te dokonywano jeszcze w latach 60-tych XX w. Jak również informacje o konwersji na wiarę rzymsko-katolicką całych rodzin w okresie międzywojennym.
Maciej Piotrowski
Wojtkowski_Rafał

Post autor: Wojtkowski_Rafał »

Podobno w Kobyłce powstało całe osiedle dla nich które nazywa się Mareta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”