Pochodzenie nazwisk (cz.3) podział*

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

fabiano

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska Jarzembowski/Jarzębowski

Post autor: fabiano »

Witam,
prosiłbym o pomoc i radę. Chcialbym się dowiedzieć o pochodzeniu nazwiska Jarzembowski/Jarzębowski. Odnalazlem jednego ze swoich przodków Tomasz Jarzembowski/Jarzębowski(występują 2 wersje pisowni nazwiska) urodzonego we wsi Lipowiec Rumunki, powiat Brodnica(ziemia chełmińska), parafia Pokrzydowo w roku 1817r. Rodzicami byli Adalbert Jarzembowski i Ewa Narodzonek. Znalazłem nazwisko Jarzembowski i Jarzębowski herbu Gozdawa w kilku herbarzach jednak nie mam żadnego powiązania tego herbu z nazwiskiem, i nie wiem czy mogę je powiązac. W tym momencie stoję w miejscu i szukam jekiegoś tropu, żeby rozpocząć następny krok. Wiem tylko, że wieś Lipowiec Rumunki była wsią królewską(założoną jako osada-kolonia leśna) i w roku 1738 liczyla 3 gospodarstwa, a w 1789r. 7 gospodarstw. Sprawdzałem metrykalia z parafii w Pokrzydowie w Archiwum w Toruniu jednak nie ma w spisie wcześniejszych danych chyba ,że coś jest i leży zakurzone w parafii i nie jest ujęte w spisie archiwalnym. Wiem ,że istnieje kataster fryderycjański z lat 1772/1773 i można znależć tam sporo informacji jednak jak znależć te dokumenty? Z kim sie kontaktować? Jeżeli ktoś spotkał się już z takimi problemami prosiłbym o rade i pomoc. Z góry dziękuję za wszelkie informacje i podpowiedzi.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj :D

Jarzembowski, Jarzębowski (bez dat źródłowych) - od nazwy miejscowej Jarzębowo (toruńskie, gmina Kurzętnik) lub od apelatywu jarząb 'rodzaj drzewa lub krzewu 'jarzębina'.

Źródło:, Rymut K. "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
fabiano

Sympatyk

Dziękuję bardzo za wytłumaczenie pochodzenia nazwiska jednak wciąż nurtuje mnie pytanie czy nazwisko mojego przodka można kojarzyć z herbem Gozdawa ,gdzie nazwisko Jarzembowski i Jarzębowski wystepuje.
fabiano

Sympatyk

Jeszcze jedna prośba. Mianowicie chodzi o pochodzenie nazwiska Fikus. Z góry dziękuję za udzieloną informację.
Awatar użytkownika
Mozejko_Piotr

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Mozejko_Piotr »

Witam Pani Ewo,
Uprzejmie proszę o podanie etymologii nazwisk: Możejko, Radzikowski, Drewnowski, Paśnik.
Z góry dziękuje.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Nazwisko to przez Rymuta nie jest wywodzone jako odmiejscowe. Ale drogą badań genealogicznych możesz udowodnić jego pochodzenie od nazwy wymienionej wsi.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witam :D

Fikus (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od fikus ‘gatunek figi’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kamil_360 »

Pani Ewo!
Mam serdeczną prośbę o wytłumaczenie pochodzenia nazwiska Śmieszek, Moryc/Maryc, i Lenart.
Z góry dziękuję za odp.
K.Śmieszek
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Piotrze :D

Drewnowski 1617 - od nazwy miejscowej Drewnowo (łomżyńskie, gmina Boguty-Pianki).

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Możejko (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Mojżesz, o pochodzeniu nie wyjaśnionym, przypuszczalnie od egipskiego msj ‘urodzić’ lub arabskiego m-w-sz ‘dziecię nowonarodzone’ lub koptyjskiego mo ‘woda’ i usza ‘wydobyć’ albo od hebrajskiego naszach ‘wyciągnąć (z wody)’. W języku polskim notowane jako Mojżesz, za pośrednictwem Kościoła prawosławnego Mosiej, a języka jidysz Mosze.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla Mozejko_Piotr:

Paśnik 1431 - od paśny ‘pasący się; opłata za pasienie bydła’.

Radzikowski 1384 - od nazw miejscowych Radzików, Radziki (kilka wsi).

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Lenart 1503 - od imienia Leonard. Imię znane w Polsce od XIII wieku jest pochodzenia germańskiego, od Leonhard, to od lewo ‘lew’ + hart ‘mocny, dzielny. W średniowieczu w Polsce wykazywało wahania fonetyczne. Obok form germańskich Leonhard, Lenhard, Lenhart występują postacie spolonizowane Leonard, Leonart, Lenert.

Moryc 1321 - od niemieckiej nazwy osobowej Moritz, ta od imienia Mauritius.

Maryc (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imion typu Marcin, Marek, Maria lub od mara, marzyć.

Śmieszek 1444 - od śmiech; od śmieszek ‘człowiek skłonny do śmiechu’.

Awatar użytkownika
Mozejko_Piotr

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Mozejko_Piotr »

dziękuje bardzo za pomoc :)
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kamil_360 »