Proszę mi pomóc znaleźć metrykę

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Tazbir_Marcin

Sympatyk

Rodzina Langkammer

Post autor: Tazbir_Marcin »

Witam, zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc w odnalezieniu przodków Langkammerów.

Aktualnie wygląda to tak:
Antonina Langkammer córka
V
Józef Langkammer (1843 - ?)
V
Franciszek Langkammer (ok.1813 - 1865) (MECHANIK) (żona Agata Myślińska)
Brat Jozef Langkammer Mechanik - W akcie zapisano - urodzony w Nickelsdorfie ( Austria)
V
Franciszek Langkammer (? -?) (Mechanik) (żona Johanna Rykut)

Moi Langkammerzy zamieszkiwali tereny Dmenina, nieopodal tej miejscowości zamieszkiwało wielu Langkammerów w Kobielach Wielkich oraz dalej już w Rozprzy i Wieluniu.

Podczas poszukiwań zauważyłem, że prawie każdy Langkammer (mężczyzna) był mechanikiem. Czy to mógł być zawód rodzinny przekazywany z pokolenia na pokolenie?

Natrafiłem na akt ślubu Edwarda Langkammera z Pieczysk (parafia Uników)
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =772&y=295
Edward był, również synem niejakiego Franciszka lecz nie zgadza się imię jego małżonki. On również był mechanikiem i również urodził się na Śląsku. Tutaj podano wprost Górny Śląsk a parafię Niklasdorf...

Kolejno natrafiłem na zgon kawalera Roberta Langkammera który zmarł w Wąsoszowie Górnym, zamieszkałym w Wielunu urodzonym w Piotrkowie Trybunalskim. Był MECHANIKIEM tak jak jego ojciec Józef Langkammer.

Zazwyczaj Langkammerzy podpisywali się pod dokumentami.

Być może komuś uda się odczytać dokładnie akt małżeństwa Józefa Langkammera. Być może zawiera jakieś ciekawe informacje które pomogą.
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-80189.phtml
Ostatnio zmieniony czw 04 kwie 2019, 18:18 przez Tazbir_Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Rodzina Langkammer

Post autor: Arek_Bereza »

Akt ślubu Franciszka i Agaty z Myślińskich jest na talerzu (zindeksowany), w akcie jest brat Franciszka, w jego z kolei akcie ślub jest miejsce urodzenia (konkretna miejscowość, do rozszyfrowania - gdyby święty znany z przynoszenia prezentów miał żonę, to tak by o niej mówiono :)) a parafia jest nie do wymówienia dla obcokrajowca chyba, że w wersji niemieckiej :)
Powodzenia
Tazbir_Marcin

Sympatyk

Re: Rodzina Langkammer

Arek_Bereza pisze:Akt ślubu Franciszka i Agaty z Myślińskich jest na talerzu (zindeksowany), w akcie jest brat Franciszka, w jego z kolei akcie ślub jest miejsce urodzenia (konkretna miejscowość, do rozszyfrowania - gdyby święty znany z przynoszenia prezentów miał żonę, to tak by o niej mówiono :)) a parafia jest nie do wymówienia dla obcokrajowca chyba, że w wersji niemieckiej :)
Powodzenia

Czy mogę prosić o link do aktu ślubu? Ja nie mogę tego znaleźć!
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Geneteka, łodzkie, wpisz w małżeństwach Agata Myślińska, ogranicz lata.
EwaMolly

Sympatyk
Adept

Rodzina Piwko - świętokrzyskie, Masłów

Post autor: EwaMolly »

Dzień dobry,

Badając rodzinę od strony swojej babci, natknęłam się na pewien problem. Nie mogę odnaleźć aktu chrztu mojego prapra Michała Piwko.
Posiadam jego akt zgonu i ślubu:
Ślub z Marianną Białek w 1885 roku, Kielce, Katedra, akt 47. Oboje pochodzą z Masłowa. Wiek Michała jest na nim określony na 28 lat. Alegat brak. https://www.fotosik.pl/zdjecie/9b7fbfb383b4c13f
Zgon Michała Piwko, męża Marianny Białek, syna Jana i Katarzyna z Janystów z 1890, również Katedra w Kielcach. https://www.fotosik.pl/zdjecie/4eee28b1a0eb861b
Ze ślubu wnioskować można, że Michał urodził się koło 1857 roku w Masłowie. I co prawda rodzi się dwóch Michałów w 1858 roku, niestety nie z Jana i Katarzyny.
- akt 460, Katedra - https://www.fotosik.pl/zdjecie/fecd3c02b5f399ae z Franciszka i Łucji
- akt 504. Katedra - https://www.fotosik.pl/zdjecie/5d07e779284d60cf z Walentego i Franciszki

Nigdzie niestety Michała z Jana i Katarzyny znaleźć nie mogę. Czy któryś z powyższych Michałów może być tym "moim"? Jak to sprawdzić? A może nie zauważam czegoś oczywistego?
Dodam również, że Katarzyna Janyst, żona Jana umiera w 1862 roku w Masłowie. Ich inne dzieci również rodziły się tylko w Masłowie.
Ewa

Poszukuje nazwisk: Sudwoj, Rębosz. Wszelkie informacje o Chromińskich z okolic Warszawy również mile widziane.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Ewo,

Para Jan Piwko i Katarzyna Janyst istniala.
Slub w katedrze w Kielcach nr 48 / 1844 rok.
Trzeba odnalesc wszystkie dzieci tej pary.
Piszesz, ze rodzily sie w Maslowie. Czy juz je masz?
Sprawdz roczniki. Jakie dziecko urodzilo sie okolo 1858 roku?
Moze to tylko problem imienia?
Sprawa sie wyjasni.

Pozdrawiam,
Bozenna
EwaMolly

Sympatyk
Adept

Post autor: EwaMolly »

Dzieci tej pary rodziły się w:
1) Franciszka - 1846 rok, Masłów, akt 376
2) Marianna - 1849 rok, Masłów, akt 407
3) Andrzej - 1850 rok, Masłów, akt 489
4) Marianna - 1853 rok, Masłów, akt 456
5) Katarzyna - 1859 rok, Masłów, akt 332 - umiera w 1859 roku również, akt 262, Masłów
6) Marianna - 1861 rok, Masłów, akt 577

02.06.1858 roku umiera Katarzyna Piwko, córeczka Jana i Katarzyny Janyst. Wg treści miała 5 tygodni. Nie widzę jednak żadnej Katarzyny urodzonej z tej pary w 1858 roku. https://www.fotosik.pl/zdjecie/3629c6a2f985e07d
Ewa

Poszukuje nazwisk: Sudwoj, Rębosz. Wszelkie informacje o Chromińskich z okolic Warszawy również mile widziane.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Sprawdz roczniki chrztow 1854-1857 z punktu widzenia nazwisk.
Nazwisko Piwko moglo byc zle spisane.
Pozdrawiam,
Bozenna
Tazbir_Marcin

Sympatyk

Arek_Bereza pisze:Geneteka, łodzkie, wpisz w małżeństwach Agata Myślińska, ogranicz lata.
Arek_Bereza pisze:Geneteka, łodzkie, wpisz w małżeństwach Agata Myślińska, ogranicz lata.
Panie Arku, odnalazłem oba dokumenty.
Mam pytanie i może będzie mi Pan w stanie pomóc i tym razem.
Franciszek urodził się w 1813 roku (tak wynika z aktu małżeństwa).
Jego ojciec Franciszek poślubił Johannę Rykut (to chyba polskie nazwisko)
zapewne krótko przed 1813 rokiem.
Nie mogę dostać się do aktów z tego roku.
340 Akta stanu cywilnego gminy miejskiej w Piotrkowie Trybunalskim 1808-1825 - Te dokumenty są dostępne tylko w archiwum?

Miejscowość w której urodzili się moi przodkowie to Nickelsdorf/Niklasdorf? (Austria).
Chciałbym odszukać akty urodzeń z tamtej miejscowości ale w tym celu utworzę chyba osobny wątek.
Gliwiński_Jan

Sympatyk

Wolbrom ,Kowalik Franciszek ,ur 1884.

Post autor: Gliwiński_Jan »

Wolbrom,Kowalik Franciszek ur w 1884r szukam aktu ur i inf o rodzicach i dziadkach.
Ted_B

Sympatyk

Post autor: Ted_B »

Witam!
W AP Katowice dostępne skany cyfrowe ASC na komputerze.
W AD Będzin powinny być dostępne księgi.
Pozdrawiam!
Tadek
Awatar użytkownika
zbigstar
Kontakt:

Re: Proszę mi pomóc znaleźć metrykę

Post autor: zbigstar »

Potomkowie Podwierbnych żyją w Moskwie, ale jest też i linia polska. Od potomka Konstantego, naczelnika stacji Gąsocin, otrzymałem fotografię Olgi Podwierbnej. Jego babka, Konstancja z Butkiewiczów, wyszła za mąż za Rosjanina w roku 1830, stąd nazwisko, ale ich dzieci były wychowane w tradycji polskiej. Także żona naczelnika Olga była Polką i pochodziła z rodziny zesłanej na Syberię. Tam też wyszła za mąż za bogatego kupca, Rosjanina i przeszła z tego powodu na prawosławie. Małżeństwo to nie było udane i Olga uciekła do Polski, gdzie wyszła za mąż po raz drugi za Konstantego. Mieli dwóch synów, jeden z nich w okresie zawirowań historycznych wybrał Rosję, a drugi wolał zostać Polakiem.
felitix

Sympatyk

Szukam aktu urodzenia Tomasza Madrego i Joanny z Kameckich

Post autor: felitix »

Witam,

Poszukuje aktu urodzenia i malzenstwa Tomasza Madrego i jego zony Joanny z Kameckich. Tomasz urodzil sie okolo roku 1835, a Joanna okolo roku 1842.
Mieli syna Stanislawa urodzonego w Lukowie w roku 1872.
Znalazlam na Lubgensie akt urodzenia Tomasza Madrego w 1835 ale ten Tomasz ozenil sie z Joanna Osiak w 1854 roku.
Tak wiec jezeli jest to ten Tomasz to zona sie nie zgadza.
Tomasz i Joanna z Osiakow mieli syna Franciszka urodzonego 1877 i corke Karoline urodzona 1879 - nie koniecznie jest to wiec ten Tomasz ktory byl mezem Kameckiej i ojcem Stanislawa.

Za wszelka pomoc bardzo dziekuje,
Ania

Moderacja (elgra)
Temat przeniesiony, bo napisałaś go w » Poszukiwania » Cmentarze
Klaus_Marcin

Sympatyk
Adept

Post autor: Klaus_Marcin »

Cześć,
sprawdź, czy Joanna Osiak była jego pierwszą czy drugą żoną. W akcie ślubu zwykle jest informacja o wdowieństwie. A w aneksach ślubnych dołączają często akt zgonu pierwszej małżonki.
Rozumiem, że miejscowość Łuków, a nie Luków?
pozdrawiam
Marcin
Pozdrawiam
Marcin
PS. XIX-wieczne i wcześniejsze dane parafii katolickich Jazgarzew, Sobików i Prażmów oraz parafii i cyrkułów warszawskich
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

To nie w Tomaszu, czy Joannie problem lecz w jej rodzicach. Poanalizuj trochę ich akt małżeństwa, a wszystko się Tobie rozjaśni.

Łuków - 1832/M26 https://szukajwarchiwach.pl/35/1872/0/2 ... 4Usdflxgcg
Krzysztof Wasyluk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”