Witam. Niestety Łukaszu, Twoje nazwiska nie występują w książce.
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
Jeśli chodzi o Romiszewskich to przecież stara szlachta, która legitymowała się w Galicji. Książka dotyczynwmogole rodzin uszlachconych w Galicji, a te które Pan wymienia należą przeważnie do legitymowanych. Pisałem o tym wcześniej w tym miejscu, bowiem ten tytuł jest opacznie odczytywany.
Please excuse me, but my skills of Polish language are limited, so I will write in English.
I recently found a note that Remiszewski are listed (würden eingetragen) in a register of Galician nobility (Adelsmatrikel von Galizien), year 1782. Is that "nobilitacje" or "legitymacje" ? ...
It is naturaly legitimation of nobility. The acts are in Lwow. Some materials probably in AGAD (Warsaw) and in Ossolineum (Wroclaw). I suggest to contact with Mr. Maciej Saryusz-Romiszewski from Cracow, who was the member of Polish Nobility Association.
agnes.gt28 pisze:Proszę o sprawdzenie nazwiska Kuczyński (Józef)
Takie nazwisko nie występuje w tej publikacji (dotyczącej wyłącznie nobilitacji, a nie legitymacji ze szlachectwa). Natomiast tak w ogóle, to w Galicji legitymowało się ze szlachectwa przynajmniej 2 Józefów Kuczyńskich (wymienionych w Poczcie szlachty galicyjskiej i bukowińskiej).
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
To nie są nazwiska nobilitowanej szlachty tylko ewentualnie wylegitymowanej. Poczet szlachty galicyjskiej i bukowińskiej 1855 jest dostępny w bibliotekach cyfrowych
Pozdrawiam
Karol Adam Łomnicki nobilitacja w 1831 r.
proszę o pomoc
nie wiem gdzie szukać aktu nobilitacji ..
w tych aktach jest zapisane wszystko o czym powinnam wiedzieć .... a czego nie przekazali mi dziadkowie
z wyrazami szacunku
Tamara Łomnicka-Kumala