Litwa - mapa parafii

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

krutkowski

Sympatyk

Post autor: krutkowski »

Dzień dobry

Poszukuję parafii rzymskokatolickiej dla dwóch miejscowości.
- Gojlusze powiat Kowieński gmina Bobty
- Bobtele powiat Kowieński gmina Wilkija
Z góry dziękuję za określenie parafii. Gdyby ktoś jeszcze wskazał mi archiwum gdzie przechowywane są księgi wraz z sygnaturami byłbym bardzo wdzięczny.
Kazik
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

a tu zerknij http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_XIII/476
z księgami łatwo nie będzie, śladowe ilości na familsearch
i chyba warto tu
https://kresy.genealodzy.pl/gub_wil_87/ ... html#Bobty
obie parafie i Wilki (Wilkija) i Bobty z odnośnikami na epevaldas
jednak nie jest tak źle :)
Ostatnio zmieniony pn 04 lut 2019, 16:17 przez Arek_Bereza, łącznie zmieniany 3 razy.
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

I Bobty i Wilkija były parafiami. Bobty należały do dekanatu kowieńskiego, Wilkija do wielońskiego.

Z księgami z terenu diecezji żmudzkiej bardzo krucho. Nie wiadomo, gdzie są wtóropisy dla całych dekanatów. Być może w archiwach regionalnych. W tym przypadku byłoby to Kowno. Na e-Paveldas są fotokopie pierwopisów z przypadkowych parafii z tego terenu.
Pozdrawiam

Marek

PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
jperkowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: jperkowski »

Witam
Jeżeli chodzi o gminę Bobty to zależy o jaki okres chodzi: w XVIII wieku Bobty należały do parafii w Wędziagole. Księgi z tego okresu z parafii w Wędziagole są dostępne na stronie ePaveldas; miejscowość Gojlusze pojawia się dość często w księgach z tego okresu. Nie jestem pewien, ale wydaje mi się że parafia w Bobtach powstała pod koniec XVIII wieku. Księgi z parafii w Bobtach są również dostępne na stronie ePaveldas ale dopiero od lat 20 tych XIX wieku.
Pozdrawiam
Jacek
EwaMolly

Sympatyk
Adept

Post autor: EwaMolly »

Czy ma ktoś z was informacje czy metryki z parafii Niemonajcie z lat 1819-1839 przetrwały do naszych czasów? Wcześniejsze i późniejsze można bez problemu znaleźć na FS lub epevaldas. Może są poukrywane w jakichś dziwnych miejscach na FS?
Ewa

Poszukuje nazwisk: Sudwoj, Rębosz. Wszelkie informacje o Chromińskich z okolic Warszawy również mile widziane.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Niemonajcie znajdziesz na fs w aktach dekanatu Troki
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
To z resztą dość częsty schemat na fs dla różnych dekanatów i parafii
EwaMolly

Sympatyk
Adept

Post autor: EwaMolly »

Jakaś pomroczność mnie chyba dopadła, że nie mogłam tego znaleźć. Dzięki! :D
Ewa

Poszukuje nazwisk: Sudwoj, Rębosz. Wszelkie informacje o Chromińskich z okolic Warszawy również mile widziane.
Bogus_Tom

Sympatyk

Post autor: Bogus_Tom »

Proszę o podpowiedź, gdzie mogę znaleźć parafię dla osoby, przy której jest informacja, że pochodzi z powiatu mariampolskiego, z gminy fredrowskiej. Ustaliłem, że Freda to obecnie część m. Kowno. Szukałem w Godlewie, Kampiszkach i Poniemunie, bez rezultatu.
Pozdrawiam,
Bogusław
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Można pobawić się Słownikiem KP
Tu miejscowości wchodzące w skład gminy
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_II/407
Trzeba je powpisywać w słownik i ustalić parafie
Bogus_Tom

Sympatyk

Post autor: Bogus_Tom »

Dziękuję za sugestię.
Bogusław
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Bogusławie,
Tak mi jeszcze przyszło do głowy. Nie wiem w jakim kontekście ten zapis o gminie fredowskiej się pojawia. W au jego dzieci?
Bo można było mieszkać od trzech pokoleń np. w Pińsku i wciąż być tytułowanym jako pruski poddany :)
I odwrotnie, spotkałem się z zapisem wileński mieszczanin a tenże urodził się poza Wilnem i rodzina z Wilna także nie pochodziła
jaroooo

Post autor: jaroooo »

Witam
Szukam informacji na temat ksiąg metrykalnych w parafii św. Stefana w Wilnie sprzed roku 1820. Rekordy, które widziałem zaczynają się od 1820. Czy ktoś orientuje się co się stało z księgami z tej parafii sprzed 1820? Zostały zniszczone, czy istnieją, ale po prostu nie zostały zeskanowane?
Dziękuję,
Jarek
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

Parafia św. Stefana (właściwie Szczepana) od 1822 roku została przyłączona do parafii Wszystkich Świętych i metryki zapisywano w księgach tej ostatniej. Potem próbowano ją reaktywować, ale w roku, chyba, 1864 sam kościół zamieniono na więzienie. Księgi sprzed 1821 roku są FS. Np. księga zmarłych za lata 1773 do 1798 znajduje się tu (poczynając od fotokopii nr 697):
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 93&lang=en

Do 1821 roku księgi prowadzono regularnie, ale nie wiem od kiedy. Po roku 1864 prowadzono je niechlujnie i w szczątkowej formie.

Wg moich notatek zachowały się pełnie księgi CMZ za lata 1800 do 1821. Niestety, nie zachowałem linków.
Pozdrawiam

Marek

PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
jaroooo

Post autor: jaroooo »

Dziękuję za odpowiedź. Przeszukam sobie tą księgę zmarłych. Jeśli uda się znaleźć chrzty lub śluby z XVIII w. to bardzo proszę o podzielenie się linkiem.
Pozdrawiam,
Jarek
puszek

Sympatyk

Post autor: puszek »

Bożena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”